Közélet, hírek

Menő-gép vagy a pénz szimfóniája

1/5

III. díjban részesült Pásztor Árpád és Takács Marcell, A pénz szimfóniája pályamunkáért
Hunyadi Áron II. díjas lett a Banki páncélajtó-zár munkájáért
?>
?>
III. díjban részesült Pásztor Árpád és Takács Marcell, A pénz szimfóniája pályamunkáért
?>
Hunyadi Áron II. díjas lett a Banki páncélajtó-zár munkájáért
?>
?>
1/5

Menő-gép vagy a pénz szimfóniája
Közélet, hírek

Menő-gép vagy a pénz szimfóniája

2007.06.11. 17:22

Csak képzeljék el, milyen az, amikor egy gyerkőc az iskola után azzal az ötlettel áll elő, hogy a hátrányos helyzetűek weblapokon való eligazodását segítse, vagy mondjuk olyan banki páncélajtó-zárat csihol, mely az eddigieknél hatékonyabb, s egyben megőrzi az egy kulcson keresztül történő működtetés egyszerűségét is? Június 12-én 10.00-18.00 között a Millenáris Fogadójában találkozhatunk az innovatív fiatalokkal!

16. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS VERSENY (2006/2007-os tanév)

14-19 éves izgatott fiatalok szorongatták a Sólyom László, köztársasági elnöktől átvett, eredetiséget és kreativitást díjazó okmányokat.

Az Európai Unió 1988-ban döntött arról, hogy hivatalosan átveszi a Philips által 1968 óta lebonyolított európai ifjúsági tudományos verseny megszervezését. Az EU Fiatal Tudósok Versenyének célja, hogy a fiatalok figyelmét a tudomány, a technológia és a kutatás-fejlesztés területére irányítsák.

 

Mindez olyan jól sikeredett, hogy idén Magyarországon már 16. alkalommal hirdettek végeredményt a beérkezett 109 pályázó anyagából. Csak képzeljék el, milyen az, amikor egy gyerkőc az iskola után azzal az ötlettel áll elő, hogy a hátrányos helyzetűek weblapokon való eligazodását segítse, vagy mondjuk olyan banki páncélajtó-zárat csihol, mely vetekszik az eddigi, ál-biztonsági zárak működésével, azoknál hatékonyabb, s egyben megőrzi az egy kulcson keresztül történő működtetés egyszerűségét is?

 

 

Őszintén szólva elképedtem, amikor a 19 éves marosvásárhelyi nagylány azt magyarázta el nekem, miért kellene az igen egyszerűnek vélt C-vitaminos megoldással védekeznünk a természetes úton bevitt hatalmas mennyiségű nitrát ellen.

Na és, hogy a pénznek nincs szaga, hangja annál inkább? S mire használhatnánk ki, e nemes egyszerűséggel még soha meg nem fogalmazott, és bizonyított tényt? Ezek a srácok agyaltak, számoltak, kísérleteztek és harcoltak segítő tanáraikkal együtt azért, hogy mindezen praktikus, hasznos és a környezetet és életünket megkímélő, segítő újításokat létrehozzák, majd bemutassák a nagyközönségnek.

Tessék kipróbálni például a DNS-társasjátékot, tessék kikérdezni a fiatalokat, akik június 11. és 12-én csillogó szemmel segítik megérteni a Millenárison, a Jövő házában (Fogadó-földszint) 10.00-18.00-ig, milyen jó, hogy a fiatalok akarnak, tudnak és bizonyítanak ország és világszerte.

Még nem késő. "Találd fel magad!"

 

Abonyi Anita 


Gratulálunk a díjazottaknak! 

A 16. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS Tehetségkutató VERSENY (2006/2007-os tanév) végeredményéről (a díjazott munkákról, s a készítőkről) bővebben a www.innovacio.hu oldalán olvashatnak!

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk