Épületek/Lakóépület

Mértéktartó mozdulat – Grand’Or a Nagy Diófában

1/22

Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila

?>
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
?>
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
?>
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
?>
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
?>
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
?>
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
?>
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
?>
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
?>
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
?>
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
?>
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
?>
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
?>
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
?>
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
?>
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
?>
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
?>
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
?>
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
?>
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
?>
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
?>
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
?>
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
1/22

Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila

Mértéktartó mozdulat – Grand’Or a Nagy Diófában
Épületek/Lakóépület

Mértéktartó mozdulat – Grand’Or a Nagy Diófában

2022.04.27. 18:01
MÉD

Projektinfó

Szerzők:
Móré Levente

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
LAB5

Grand’Or

URL:
LAB5

Tervezés éve:
2016-2017

Építés éve:
2022

Bruttó szintterület:
8300 m2

Stáblista

Vezető tervezők: LAB5 architects | Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna

Projekt építész: Németh Diána

Tervezők: Egyed János, Kendi Bogáta, Páncsics Dávid, Szelezsán Bálint

Statika: Puskás Balázs

Épületgépészet: Temesvári László

Épületszerkezetek: Dudinszky Tervezőiroda

Elektromos: Kelemen Ferenc

Tűzvédelem: Decsi György

Tájépítészet: Karádi Gábor

Felvonó: Gróf Ferenc

Közlekedés: Rhorer Ádám

MÉD:

Budapest legsűrűbben lakott területére, Belső-Erzsébetvárosba tervezett nagyméretű lakóépületet a LAB5 Építésziroda. A heterogén környezet karizmatikus megjelenésű homlokzatot indukált; Korényi Balázs, Dobos András, Erdélyi Linda, Gáspár Virág Anna és munkatársaik pedig a környék történelmére reflektáló, mégis friss megoldást választottak.

Szinte teljes háztömböt átívelő foghíjtelekre kellett a főváros építészetét régóta alakító Cordia ingatlanfejlesztő számára egy nagyjából százlakásos tömböt elhelyeznie a LAB5 tervezőinek. A Nagy Diófa utcai telek nagyon szerencsés helyzete elsősorban abból ered, hogy a hozzá dél-délkelet felől illeszkedő épület hátsó traktusához zöld kert kapcsolódik, amelynek beépítése a távoli jövőben sem várható – a lakótömb dél felé való hangolása tehát nem csak szellőssé, de a környék épületei között szokatlanul világossá tehette a telken megnyitott belső udvarokat.

"Olyan kortárs homlokzatot terveztünk, amely illeszkedik az eklektikus házak hálós homlokzati megjelenéséhez, de a buli-negyedhez híven játékos és a környezetében értelmezhető marad" – emelték ki a tervezők. Homlokzati megoldásuk pedig két fő elem kontrasztjára, a sötét téglaburkolatból kiugró, sárgaréz-színű nyílászáró-keretezések látványára épül, amelyeknek szigorú rendje csupán látszólagos: ha a szemlélő hosszasan vizsgálódik, a merev struktúra apró eltolásait fedezheti fel, ami észrevétlenül mozgatja meg az épületet. Rézszín-keretei elé víztiszta üvegkorlátok kerültek, amelyek igen szerencsés módon elősegítik a szűk utcában külön felértékelődő tükröződéseket. A homlokzatnak komolyságot és eleganciát adó sötét téglaburkolat jótékonyan emeli ki e keretezést, amellyel igazodni igyekeztek a környező házak vakolatának színárnyalataihoz is.

Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
6/22
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila

A tervezők lemondtak arról, hogy koronázópárkánnyal zárják a homlokzatot és ezzel evidens kapcsolatot létesítsenek a szomszédos épületekkel; helyette a homlokzat vertikális nyíltságát választották, amely kihangsúlyozza a sűrű keretezést és a négyzetes rasztert. Bár a szigorú osztás erről elvonja a figyelmet, a nyílászárók arányai – talán ezt is kompenzálandó – követik a szomszédos házak megoldásait. A lobbit rejtő két szint magas, aszimmetrikus, szinte bélletet idéző mélységű bejárati hangsúlyelem segíti a szűk utcában kényszerűen kialakuló nézőpont erős perspektivikus torzítását; míg a beltérben helyet kapott, nagyméretű díszítmény szépen sejlik át a bejárati üvegajtón és képez vizuális egységet a homlokzat további részleteivel. Átgondolt tervezésre vall, hogy a tégla nem csak tartós és jól tisztán tartható, de a környék történeti vonatkozásaira is reflektál csakúgy, mint a mély ablaktokokat meg-megosztó keskeny díszítőelemek, amelyek egyszerre idézik meg a sűrű városszövet távlati képét, hozzák a héber írás konnotációját, ugyanakkor határozott kortárs gesztusként a teljes homlokzati raszter képeiként is értelmezhetők – nagyvonalú és a tágabb környezetre érzékeny látványelemeik ezzel együtt kissé el is homályosítják a szomszédos eklektikus házak impresszióját.

Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
8/22
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila

A telken belül már csak vakolt falazatú épület két nagy tömbből és az azokat nyaktagként összekötő keskenyebb, északi épületrészből áll, amiben szintén lakások találhatók. A Kazinczy utcához legközelebbi, belső udvari, telek végére eső homlokzat szerkesztésmódjában, fegyelmében a vele szemközti, Puhl Antal-féle lakóházhoz igazodik, míg a Nagy Diófa utca felőli belső udvar szabadabb szerkesztésű. Az ide került lakások erkélykorlátai és ablakkeretei követik a külső homlokzat színvilágát, míg az erkélyek üvegelemeire került mintázat a külső homlokzaton megjelenő díszítőelemek adaptációja.

Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
11/22
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila

Az U alakú együttes folyosórendszere kellő szélességű, amelyet szerencsés módon tagolnak fordulói, miközben az ide került dekoráció fel is oldja a középfolyosók szokásos sivárságát. Ehhez kapcsolódóan tervezői egységes, követendő tipológiai és motívumrendszert dolgoztak ki annak érdekében, hogy hosszútávon fenntartható legyen a ház hangulata, külső megjelenésének egysége. A főleg bérbeadásra tervezett lakások átlagos mérete némileg elmarad a megszokottól, elrendezésükben tervezői mégis igyekeztek a hosszútávú lakhatáshoz szükséges terek megteremtésére. A házközponti rendszerű gépészet tereit a háromszintes, szinteltolással épült mélygarázs központi magjában sikerült elhelyezniük, ennek hozadéka talán az is, hogy a mélygarázs a környéken megszokottnál tágasabb terekkel bír. Az épület külön érdeme, hogy a klimatizálás mennyezeti hűtő-fűtő rendszerrel történik.

Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila
16/22
Grand’Or társasház – építészet: LAB5 – fotó: Gulyás Attila

Budapest belvárosának újabb nagyméretű lakóépület-beruházásánál tehát mindannyiunk örömére szerencsésen találkozott a befektetői profitorientáció a persze precízen kimért, mégis a manapság gyakran látható harsányság helyett maradandó, a környezetére érdemben reagáló, mértéktartó homlokzattal hívogató tervezői gondolattal, amelynek tervezői és beruházói attitűdje egyaránt elismerésre méltó.

Móré Levente

Szerk.: Hulesch Máté

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk