Pályázatok

Mi legyen a neve az új építészeti központnak?

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Mi legyen a neve az új építészeti központnak?
Pályázatok

Mi legyen a neve az új építészeti központnak?

2008.04.17. 08:50

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Vélemények:
4

Bebizonyosodott, hogy az arculatpályázatot egy „név" pályázatnak kell megelőznie, mert a Budapest Építészeti Központ elnevezés nehezen kommunikálható. A BÉK vezetősége ezúton tájékoztatja az érdeklődőket, hogy nyílt ötletpályázatot hirdet a központ nevének kitalálására. A pályázat beadásának határideje: 2008. április 25. 12 óraEredményhirdetés: 2008. május 9

41./08. sz. BÉK Elnökség határozat

Bebizonyosodott, hogy az arculatpályázatot egy „név" pályázatnak kell megelőznie, mert a Budapest Építészeti Központ elnevezés nehezen kommunikálható. Ezért kétlépcsős pályázat kiírását érezzük szükségesnek, a jelenlegi, módosítások miatt függőben lévő megszüntetésével. Az új kiírást ezennel tesszük nyilvánossá:

Mi legyen a neve az új építészeti központnak?

A Budapesti Építész Kamara (BÉK) Elnöksége és a Budapesti Építészeti Központ (BÉK) vezetősége ezúton tájékoztatja az érdeklődőket, hogy nyílt ötletpályázatot hirdet a 2008. őszén megnyíló építészeti központ nevének kitalálására.

A két BÉK (itt van a kutya elásva) örömmel észlelte, hogy már a Központ alakításának híre is sokak figyelmét felkeltette. A majdani intézmény szellemiségét megelőlegezve, a névválasztást is nyitott helyzetként kezelve, a kiírók ezúton invitálnak minden érdeklődőt arra, hogy elképzelését, véleményét egy konkrét név formájában is fogalmazza meg.

Mint az már ismeretes, a Budapesti Építész Kamara 2007. októberi Területi Küldöttgyűlésén hozott döntést arról, hogy az V. ker. Petőfi Sándor utca 5. szám alatt egy olyan új helyet hoz létre, amely rendezvényeivel, kiállításaival, friss és pontos információival meghatározó központja lehet a főváros építészeti életének, közösségi találkozóhelye lehet az építészet iránt érdeklődőknek.
A Budapesti Építészeti Központ célja, hogy olyan pont legyen a belvárosban, ahol természetes módon koncentrálódik az építészettel és a társszakmákkal, társművészetekkel kapcsolatos tudás. A Központ olyan kulturális intézményként definiálja magát, amely nyitott minden érdeklődő számára, ezért szolgáltatásaival és programjaival a Budapestre látogató külföldieket és a nagyközönséget is meg kívánja szólítani.

Vízió a Központról


  • fórum, ahol nyilvánosságot kapnak a budapesti fejlesztések, építések, tervezések
  • kiállítóhely
  • konferencia és továbbképző központ
  • adatbank hozzáférési hely, amely többek között a Budapest területén folyamatban lévő tervezéseket regisztrálja, dokumentálja a megvalósult (és meg nem valósult) műveket
  • művészeti könyvesbolt, ajándék és design tárgyak boltja
  • internet hozzáférés (hotpont)
  • kávézó
  • találkozóhely kötetlen beszélgetésekhez vagy városnéző/házbejáró séták indításához


A névválasztás során megfontolandó szempontok


* legyen rövid, könnyen olvasható és kiejthető, akár idegen nyelven is
* utaljon a kulturális tartalomra és az építészetre
* a központ gondolatot közvetítse
* keltsen érdeklődést

A pályázat beadásának határideje: 2008. április 25. péntek, 12 óra

A pályázat elbírálásának időpontja: 2008. április 30. Friss! A megadott határidőig 123 pályamű érkezett, melyek bontása április 29 -én megtörtént.
A nagy számú javaslat értékelése azonban több időt vesz igénybe, ezért a pályázat bírálói az eredményhirdetést 2008. május 9 -ig elhalasztják.

A nyertes pályázat díjazása: nettó 100 000 Ft, azaz százezer Ft. Azonos név esetén a díj megosztott lesz.

A pályázat Bíráló Bizottsága: a két BÉK elnöksége, ill. vezetősége.

A pályázat beadása:

A pályázatokat kizárólag személyesen, lezárt borítékban lehet benyújtani a Budapesti Építész Kamara Titkárságán: Budapest, VIII. ker. Ötpacsirta u. 2.
(Az alkotó nevét külön, egy másik, zárt borítékban kérjük elhelyezni a lezárt borítékon belül.)

A pályázat eredménye a BÉK honlapján (www.budapestiepiteszkamara.hu) közzétételre kerül, a nyertes pályázó írásbeli értesítést kap.

A vizuális arculatra korábban meghirdetett pályázatot a végleges név kiválasztása után
új határidővel írjuk ki.

A pályázat kiírója örömmel válaszolja meg az esetlegesen felmerülő, a bek/kukac/t-online.hu címre beérkező kérdéseket.


A kiírók előre is köszönik mindazoknak, akik részt vesznek a közös gondolkodásban, hogy ötletükkel, elképzelésükkel már ebben a szakaszban is segítik a Budapesti Építészeti Központot!

BÉK Elnökség, Építészeti Központ vezetőség

Vélemények (4)
petrusmaximus
2008.05.16.
16:14

lenyűgöző névjavaslatok...

zim
2008.05.14.
06:51
wondi
2008.05.14.
07:06

@zim: nyertes nevek: É-PONT, BÉPONT, FUGA

BurianG
2008.04.18.
12:57

Felháborít, hogy a Kamara mennyire semmibe veszi a pályázókat. A kiírást 2x jogszerűtlenül változtatták, amely közül nemes egyszerűséggel másodjára csak úgy visszamond valamit a beadási határidő előtt 2 munkanappal (4nappal)??!! Ez csak nekem nem tetszik?

 A leendő tagokat (nyíltan fiatal építészmérnököket és hallgatókat céloztak meg a kiírásban) ennyibe veszi. Milyen kupleráj lehet ott, ha még egy normális pályázatot sem bírnak végigvinni. Tényleg „hozzáértők” ülhetnek a piros bársonyos székekbe, ha csak nem jöttek rá, hogy először tán el kéne dönteni mit is akarunk, milyen névvel,… stb.

És aki eddig jóhiszeműen dolgozott, vagy ne adj isten már le is adta a pályázatát 3 példányban méregdrágán, színeses-szagosan kinyomtatva, azt kárpótolják? Visszafizetik a költségeket?

  Na de utána is néztem a jogszabályi háttérnek: A kérdések megválaszolásának időpontjáig lehet egy ötletpályázatot visszamondani, ami pedig min. 30 nap a beadás előtt.

Az már csak hab a tortán, hogy nem volt megadva a kérdések feltételének-válaszainak határideje. Ha voltak is ilyenek, azokat semmilyen formában nem jutatták el az esetleges részvevőknek, nem jelölték meg ennek módját sem. A bírálóbiztosság tagjait sem nevezték meg.

  Persze gondolom, ezeket meg tudják majd magyarázni, hogy ez igazából nem is ötletpályázat, meg nem is pályázat, meg erre nem is vonatkozik semmi, meg végül is a mi érdekünk, hogy visszamondták.

  Így ezeket a kérdéseket küldtem el a BÉKnek:

  -Hogy lehet az, és tisztességesnek, jogosnak érzik-e azt, hogy az első beadás előtt kb. 1 héttel a beadási határidőt eltolták március 31.-ről április 21.-re?

  -Hogy lehet az, és tisztességesnek, jogosnak érzik-e azt, hogy az második beadási határidő előtt (április 17.-én jelent meg az építészforum.hu weboldalon a cikk) 2 munkanappal (4 nappal) a kiírt pályázatot megszüntetik?

  -Miért nem volt megadva a kérdések feltételének-válaszainak határideje?

  -Az esetleges kérdésekre megválaszolt válaszokat milyen formában jutatták el a résztvevőknek?

  - A bírálóbiztosság tagjait miért nem nevezték meg pontosan?

  - A visszásságokat figyelembe véve hogyan gondolják be tartották-e az ötletpályázatra vonatkozó 137/2004. (IV. 29.) Korm. Rendeletet, a tervpályázati eljárások részletes szabályairól?

  -Érkezett-e már be Önökhöz pályamű?

  -Ezeket a pályaműveket készítőket milyen módon probálják meg kárpótólni?

  -És végül, mit gondolnak tisztességes és jogszerű volt-e az egész ügyben a viselkedésük a leendő BÉK tagokat (nyíltan fiatal építészmérnököket és hallgatókat céloztak meg a kiírásban)?

 

Illetve megkértem őket, hogy ide is válaszoljanak. Kiváncsian várom,

 

Gerzson

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk