Épülettervek/Hallgatói terv

Miklós Zoltán - Hangversenyterem terve

1/12

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/12

Miklós Zoltán - Hangversenyterem terve
Épülettervek/Hallgatói terv

Miklós Zoltán - Hangversenyterem terve

2004.11.03. 23:00

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Miklós Zoltán

Tervező: Miklós Zoltán Építészkonzulens: Peity Attila BME Rajzi és formaismereti tanszék

Tervező: Miklós Zoltán
Építészkonzulens: Peity Attila
BME Rajzi és formaismereti tanszék

Történeti áttekintés
A ma összefüggő földterület eredetileg több szigetből állt. Legnagyobb részét két sziget, a budai részhez közel álló kissziget és a pesti oldalhoz közelebb eső nagysziget alkotta. Ezen kívül északon még több kisebb sziget tartozott az együtteshez. A különböző ásatások során felszínre került leletek arra engednek következtetni, hogy az első település a szigeten az i.e. 19. században, a bronzkorban lehetett. Az i.sz. I. évszázadban bekövetkezett római hódítás a mai Magyarország nyugati felét a Dráva-Száva közével együtt a Római Birodalomhoz csatolta. A Pannónia nevű birodalom határa a Duna lett. Fővárosa a mai Budapest III. kerülete, azaz Óbuda területén helyezkedett el. Itt székelt Alsó Pannónia helytartója is, aki palotáját a mai Óbudai Sziget területén építette fel. E palota maradványainak területét a régészek közelítő pontossággal behatárolták, és a felszínre került épületmaradványokból - melyeket jelenleg a kerületben elhelyezkedő Aquincumi múzeumban tárolnak - arra engednek következtetni, hogy a palota Magyarország legjelentősebb római kori emléke. A régészek és várostervezők egybehangzó véleménye az, hogy a palota feltárás és rekonstrukció után egyedülálló látványossággá fejleszthető. A középkor építészetére utaló emlékek bár nem kerültek elő, egyes 13-14. századi eredetűre becsült használati tárgyak arra engednek következtetni, hogy a sziget ebben az időben is lakott volt. 1701-1766-ig a kissziget a Zichy család, a nagysziget városi tulajdon volt. Ebben az időben az iratok a földterület mezőgazdasági célú hasznosítására utalnak. A múlt század első harmadában a nyugat-európai államok figyelme az olcsó vízi közlekedés felé fordult. 1829. március 13-án megalakult az Erste Donau Dampfschiffahrts Gesellschaft, a DDSG. Az ausztriai és magyarországi hajózási joggal rendelkező társaság 1833-ban az Óbudai szigetet még csak téli hajótárolásra használta, de 1836. február 14-én hajógyár alapítását határozta el. A hajógyártás 1938-ig igen eredményesen működött, amikor is a gyár a Göring Werke tulajdonába került hadiüzemmé alakult át. A hajóállomány és a gyár az 1945-ös potsdami egyezmény alapján mint német vagyon, a Szovjetunió tulajdonába került, szovjet igazgatás alatt állt és a gyár háborús jóvátételként gyártotta a hajókat a Szovjetuniónak. 1953. január 1-jén a tulajdon ismét visszaszállt a Magyar Államra. 1991-ig, a termelés megszüntetéséig a hajógyár különböző nevek alatt működött, míg 1991-ben a termelés megszüntetését követően az állami tulajdon kezelője az Állami Vagyonügynökség a gyár területét és építményeit alapító vagyonként a társaságba apportálva megalakította a terület újrahasznosítására a Hajógyári Sziget Vagyonkezelő /HSZV/ Kft-t.
A Kft. célja az, hogy a tulajdonát képező mintegy 32 hektárnyi egykori gyárterület egy rekreációs folyamat eredményeként a főváros új színfoltjává, egyik jelentős idegenforgalmi-, kulturális- és sportközpontjává váljon.

A terv helyszínének elemzése
Tervem - a Hajógyári Sziget Vagyonkezelő Kft kulturális fejlesztési elképzeléseivel összecsengve - egy exkluzív elsősorban kamarazenekarok számára készülő hangversenyterem valósulását célozza meg.

Egy konccerterem helyszínének kiválasztásánál döntő szempontok:

  • Alacsony zajterhelésü környezet
  • Jó megközelíthetőség
  • Helyszín reprezentativitása

A fenti szempontok alapján az Óbudai Sziget kiválóan alkalmasnak bizonyul a programra, csendes környezetet biztosít, megközelítése mind tömegközlekedéssel (buszjáratok, hév, villamos) mind autóval biztosított. Érintetlen zöldterületével pedig biztosítani tudja a helyszín emelkedettségét.

A program
A tervezési program elemzése során az alábbi funkciók igénye merült fel:
Koncertterem (~160 fős befogadóképesség)
CD bolt
Büfé, kávézó (koncertek hallgatóságát kiszolgálandó, illetve önállófunkcióként nappal is működtetve) fellépő zenészek szociális helyiségei és próbatermei
Üzemeltetés helyiségei (+gépészet)

Mivel az egyes funkciócsoportok egymástól jól elválaszthatóak voltak, tervemben ugyanilyen elválóan négy (2 szintes) épületmagban jelennek meg, mely magokat két szint magas üvegezett foyer-közlekedő fogja össze. A közönségforgalmi blokk a közbeékelődött foyer által leszakadt, az épület többi részétől így az akadálymentes megközelíthetőség érdekében (lift csak a másik blokkban van) ezt a magot egy acél-tartószerkezetes híd köti össze az emeleti szinten a többivel, egyszersmind vizuálisan lehatárolva az előteret a foyertől.

Homlokzatképzés, téralakítás
A szigetet a XIX. század közepétől az ipari beépítés jellemezte a maga korának megfelelő tégla, vakolt tégla ipari architektúrájával. Tervem erre a hagyományra próbál rímet keresni. Részben a szándékoltan ipariasan szerkesztett, fegyelmezett 3X3-as raszterre szerveződő alaprajzával, részben csarnoktereivel, részben egy, a mai építészetre jellemző anyaggal. A homlokzaton domináló monolit vasbeton felülettel nyílásrendszere az alaprajz feszességét követi, a homlokzat jellemzően zárt jellege felerősíti az épület nyílásait, ráfókuszálva a házat az öbölre.
A megnyitott dunai homlokzatnál fontos, hogy az épület és környezete egy folyamatot alkosson, a szerkesztési elvek folytatódjanak az épületszerkezetek megrajzolta határvonalon túl is, ezzel egymásbamosva, áramoltatva a külső és belső tereket. E célt szolgálja az épületen belülre csúszó külső teraszszint. (mely szintváltás nem csak formai gesztus, funkcionális szerepe is van). Az üvegfalat átdöfő mellvéd hasonló hatást kelt.

Alkalmazott épületszerkezetek, anyagok
A nyersbeton homlokzatot THERMOMASS építési rendszerrel oldottam meg, melynek működési elve az, hogy a vasbeton fal hálózatában extrudált ps habot helyeznek a zsaluzat távtartóihoz rögzítve, ezzel biztosítva a szerkezet hőhídmentességét. A nyílásokat a zsaluzatba helyezett kirekesztő elemekkel oldják meg. A faburkolatos koncertterem tartószerkezete szintén vasbeton, melyen lécvázra szerelt BAILLOU rétegeltlemez burkolat van. E szerkezetbe külső burkolat esetén a lécváz közé hőszigetelés kerül.
Az üvegszerkezetek tartószerkezete pászmákkal aláfeszített acéltartó, melyen a borda nélküli szerkezet pontmegfogással ül.
A nyílászárók SCHÜCO alumíniumprofilos termékek.

Tartószerkezet
Valamennyi födém helyszínen előregyártott vasbeton gerendákra terhel, és ezen gerendákat a födémekkel összevasalják. A koncertterem csarnokszerkezete változó keresztmetszetű kikönnyített gerendákkal készül, ezzel biztosítva a vízelvezetés szükséges lejtését. Valamennyi gerendát a falszerkezetbe betonozott acél konzolokra ültetik. A függőleges tartószerkezetet a már említett THERMOMASS technológiával készülő falak adják. Mivel a teherbíró talajréteg mélyen van, réscölöp alapozást készítettem, a cölöpökre a terhet méretezett vasbeton alapgerendák továbbítják. Az emeleti folyosók vasbeton födémje acél szerelvényekkel van gyámolítva.

Gépészeti rendszerek
A sziget területén valamennyi közmű biztosított. A fűtést az emeleti szinten kialakított kazánház biztosítja. Szintén ezen a szinten a kazánház mellett kapott helyet a szellőzőgépház. Valamennyi gépészeti vezeték a földszinti padló alatt kialakított közműalagútban van vezetve, újabb aknákon keresztül jut el a szélső magok álmennyezete fölé. A koncerttér fűtését gyors átfűthetőség érdekében légfűtéssel oldottam meg. Nap közben az optikai ráccsal takart fűtőcsövekkel temperálják. (12°C). Itt a légtechnika -fix üléses rendszerről lévén szó- mikroklímás rendszerrel van megáldva.

 

1/12

2/12

3/12

4/12

5/12

6/12

7/12

8/12

9/12

10/12

11/12

12/12

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk