Épülettervek

Millenáris Széllkapu ötletpályázat - Brósz Csaba Botond, Király-Salgó Borbála és Kontra Dániel munkája

1/5

Látványterv

Látványterv
Látványterv
Látványterv
Látványterv
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
1/5

Látványterv

Millenáris Széllkapu ötletpályázat - Brósz Csaba Botond, Király-Salgó Borbála és Kontra Dániel munkája
Épülettervek

Millenáris Széllkapu ötletpályázat - Brósz Csaba Botond, Király-Salgó Borbála és Kontra Dániel munkája

2014.04.02. 07:44

Projektinfó

Millenáris Széllkapu ötletpályázat

Tervezés éve:
2014

Stáblista

építész munkatársak: Alkér Katalin, Szemerey Dániel
látványtervek: Kápolnás Gergely 

Bemutatjuk Brósz Csaba Botond (Build Logic Kft.), Király-Salgó Borbála és Kontra Dániel (Urban Concept) pályaművét, melyet a Millenáris Széllkapu ötletpályázatra készítettek.

Ganz Gyár

A Ganz Villamossági Művek 1884-ben épült, a magyar ipartörténet nemzetközi hírű gyáregysége, ahol világszerte felhasznált elektrotechnikai találmányokat fejlesztettek és gyártottak egészen a múlt század végéig. Itt készültek a Zipernowsky Károly, Bláthy Ottó Titusz és Déri Miksa által kidolgozott transzformátorrendszerek vagy a nagyvasúti villamosítás Kandó-rendszerű mozdonyai. A második világháborúban a gyár épületállományának nagy része elpusztult, az újjáépítés során azonban további csarnokokkal bővült. Az 1990-es évektől a termelés fokozatosan csökkent, majd a fővárosi gyártelepet vidékre költöztették. Területén 2000-től megkezdődtek a Millenáris Park létrehozását célzó munkálatok: bontások, környezetrendezés és revitalizáció. A megtartott és felújított épületek kulturális funkciót kaptak, az épületek környezete a lakosság számára használható igényes közparkká alakult. Jelen hasznosítási ötletpályázat tárgya, a Margit körút–Kis Rókus utca–Fény utca–Mammut II. bevásárlóközpont által határolt tömb, a terület utolsó, megoldásra váró területe.

Látványterv
2/5
Látványterv

 

Pályaművünkben javasoljuk a bontásra szánt épületek közül a Melegpörgetőnek és a csarnoképület szerkezetének megőrzését, mivel karakteres jelleget adhatnak a leendő közparknak és létesítményeinek. A Ganz Művek kulturális örökségét nem múzeumi relikviának szánjuk, hanem friss élettel kívánjuk átszőni. A Melegpörgető adottságainál fogva kiválóan alkalmas stúdiószínháznak. A csarnoképület vázszerkezete megidézi a nagy múltú gyár atmoszféráját és mesterséges parkot teremet a városban. A pillérek és gerendák között szabadon járhat a szél, a terepszinten pedig a járókelők. Lefedését ponyvaszerkezettel kívánjuk biztosítani.

A csarnok az év nagy részében közparkként szolgál, azonban akusztikus mobilfalak segítségével rendezvénytérré alakítható. Az ehhez szükséges kiszolgáló egységeket az épület Margit körút felőli oldalán helyeztük el. A könnyed, pavilonszerű dobozok büfét, italpultot, nyilvános wc-t, tárolókat, szociális helyiséget (rendezvényt biztosítók számára), „színész" öltözőket és stúdiót tartalmaznak.

Látványterv
5/5
Látványterv

Millenáris Park

A Millenáris kulturális és szabadidős programkínálata majd minden igényt kielégít: az egykori üzemi csarnokokban ma kiállító és előadóterek, rendezvényközpontok, vendéglátóegységek találhatóak. A felújított épületek közti igényesen kialakított füves területet és a játszóteret szabadon használhatják a látogatók. A Millenáris Park közlekedési kapcsolatai a forgalmas Széll Kálmán térnek köszönhetően igen kedvezőek. Közönsége nemcsak a kerületből, hanem az egész fővárosból érkezik. A Mammut I. és II. bevásárlóközpont, valamint a közeli a Marczibányi Sportcentrum vendégeinek körében szintén kedvelt célpont a szabadidő eltöltésére.

Az új létesítmény hasznosításának meghatározásakor ebből a széles palettából hiányzó funkciót kerestünk, ami képes azzal együttműködni és megfelel a terület pozíciójának. A fő érkezési irány ennek értelmében a park felől várható gyalogosan és gépkocsival egyaránt. Pályaművünk emellett jellegénél fogva lehetővé teszi a megközelítést és szabad átjárást a Margit körút, a Kis Rókus utca és a Mammut irányából is.

Az új parkot fákkal beültetettnek képzeltük el, így intenzívebb zárást biztosít a körút felé és megteremti az épületegyüttest organikusan ellenpontozó buja közeget. A földfelszín alatt, a terület Fény utca felőli oldalán mélygarázst helyeztünk el. A Margit körút felőli oldalon jelszerű „kilátótorony" nyújt különleges nézőpontot a látogatóknak a városra, és hívja fel az autósok figyelmét a parkra.

Széllparty

Javaslatunk a terület hasznosítására egy szabadtéri szórakozóhely a környék ifjúsága számára, ami szükség esetén a rendezvények ideje alatt akusztikailag árnyékolható, azonban napközben szerves egységet alkot a parkkal. Ponyvafedése esőtől, naptól véd, mobilfalai többféle térhasználatot és lezárást tesznek lehetővé. A létesítmény üzemeltetési költsége minimális, használata a lakosság rekreációs igényeinek megfelelően alakítható. Szerepe a dzsungeltől oly rég elszakadt, de a városban is ugyanazon ősi, kollektív igényektől hajtott fiatalok (és idősebbek) közösséggé kovácsolása.

Látványterv
1/5
Látványterv

Környezet

A tervezési területet a szükséges bontások után egyértelműen közparkként kívánjuk kialakítani, ami egészen a Margit körútig nyúlik, ezzel jelentős zöldterületet harapva a városi szövetbe és felszabadítva a Margit körút épített, zárt utcaképét. A koncepciónk szerint a Millenáris park felől két irányban lehet elindulni a parkban, egyrészt a Mamut II.-vel párhuzamosan, a jelszerű toronyépület felé, másrészt a szerkezetében megtartott csarnoképület felé. A Mammut II.-vel párhuzamosan vezető út lezárást ad a területnek és gyors átjárást biztosít a Margit körút felé. A csarnok felé induló sétány, ágrendszer-szerűen szerteágazó, a Millenáris parkkal egységet alkotó burkolatrendszer, amely véletlenszerű elágazódásaival, az összes megjelenő funkciót felfűzi és jól átjárható rendszert képez.

A zöld és burkolt felületek arányát úgy terveztük meg, hogy a Millenáris park felé jellemzően, nagy, összefüggő zöldfelületek alakuljanak ki, melyet sokrétűen lehet használni, míg a Margit körút felé haladva folyamatosan csökkentettük a zöldfelületek mennyiségét, így a körút mentén egy burkolt, városias tér jelenik meg, ahol a burkolat hasítékaiban hoztuk vissza a szükséges mennyiségű zöldet. Ezzel szép átmenetet biztosítunk a védett helyzetben lévő park és a városias tér között. A csarnoképületen átfolyik a burkolat és mivel a ponyvaszerkezet a természetes fény jelentős részét átengedi, a zöldfelület is megjelenne a szerkezeten belül. A csarnokon belül ez öntözőrendszer segítségével valósítható meg, az összegyűjtött csapadékvíz felhasználásával. Ezáltal egy olyan átmeneti tér alakul ki, mely ismét „helyzetbe hozza" a gazdag múlttal rendelkező ipari területet miközben a buja természet oldja az ipari táj keménységét.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk