Épületek/Lakóépület

MMMMMS-ház - a katalán falusi ház továbbgondolása

1/21

Helyszínrajz, forrás: Nemes András

?>
Helyszínrajz, forrás: Nemes András
?>
Alaprajz - földszint, forrás: Nemes András
?>
Alaprajz - emelet, forrás: Nemes András
?>
Metszetek, forrás: Nemes András
?>
Homlokzati nézetek, forrás: Nemes András
?>
Látványterv, forrás: Nemes András
?>
Makett, forrás: Nemes András
?>
Casa MMMMMS, fotó: Eugeni Bach
?>
Casa MMMMMS, fotó: Eugeni Bach
?>
Casa MMMMMS, fotó: Eugeni Bach
?>
Casa MMMMMS, fotó: Eugeni Bach
?>
Casa MMMMMS, fotó: Eugeni Bach
?>
Casa MMMMMS, fotó: Eugeni Bach
?>
Casa MMMMMS, fotó: Eugeni Bach
?>
Casa MMMMMS, fotó: Eugeni Bach
?>
Casa MMMMMS, fotó: Eugeni Bach
?>
Casa MMMMMS, fotó: Eugeni Bach
?>
Casa MMMMMS, fotó: Eugeni Bach
?>
Casa MMMMMS, fotó: Eugeni Bach
?>
Casa MMMMMS, fotó: Eugeni Bach
?>
Címlap
1/21

Helyszínrajz, forrás: Nemes András

MMMMMS-ház - a katalán falusi ház továbbgondolása
Épületek/Lakóépület

MMMMMS-ház - a katalán falusi ház továbbgondolása

2015.02.18. 14:47

Projektinfó

Szerzők:
Nemes András

Földrajzi hely:
Spanyolország, Camallera

Építészek, alkotók:
Anna Back

Lakóépület

URL:
Anna & Eugeni Bach

Építés éve:
2014

Bruttó szintterület:
300 m2

Stáblista

Közreműködők: Carina Silva, Sara Matías, Albert Cabrer, Eulàlia Cudolà 

Aki Gerona közelében építkezik, legyen nagyon tisztában a helyi építési előírásokkal. Rengeteg itt az utasítás, hogyan nézzen ki egy új lakóépület, például a kőburkolás módjai vagy a tetőzet „arabos" lefedése is. Az előírásokkal itt azt akarják elérni, hogy egy új épület lehetőleg úgy nézzen ki, mint a régi katalán falusi ház, a masia. Nemes András írása.

A barcelonai építész testvérpáros, Anna és Eugeni Bach nem zárkozott el a szép helyi szokásoktól – Camallera szélén álló épületük remekül illeszkedik a falusi tájba, a kopár mediterrán földek és ligetek mellé. Az érdekes fantázianevű MMMMMS-ház nem egy izolált búvóhely, elkerítetlen telkén őszinte büszkeséggel fordul faluja felé. A kommunikáció a régi házakkal, régi szokásokkal biztosítva van.

A tervezők alapgondolata a következő volt: legyen szabad az átjárás, szűnjön meg a megszokott éles átmenet kint és bent, környező természet és belső lakótér között. Az lakás átmenő forgalmú belső tereit ezért még a külső tér részeként foghatjuk fel. A ház alapterülete igen nagy, már-már csarnokszerű, ugyanakkor a hosszúkás belső több kisebb egységekre oszlik – a hálószobák, a konyha, a fürdőszoba mind különálló dobozként metsződnek az alapformába. A „huzatos" belső térben ezek az egységek biztosítják az intimebb létet. A térszervezést raktárépületek belső felosztása ihlette. Elsőre furcsának hangzik ez, pedig izgalmas és szimpatikus látásmód raktárépülethez hasonlítani egy kertes házat – és nem egy kastélyhoz, mondjuk. Hiszen a raktárépületek tágasak és jól szervezettek.

Alaprajz - földszint, forrás: Nemes András
2/21
Alaprajz - földszint, forrás: Nemes András

E meghatározott lakófunkciókkal rendelkező dobozok közé szűk, de szép kilátást biztosító ablakok és falfelületek ékelődnek. Ennek következménye a dinamikus, változatos homlokzat. A különböző anyagú felületek pergő ritmusban váltják egymást, a részletek vonzzák a szemet, és hogy mindez egy hagyományos masián valósul meg, azt bizonyítja, hogy jó építészek korlátok között is képesek eredetit alkotni. A bent-is-kint-van koncepció értelmében a nappaliban és a konyhában ugyanazokat az anyagfelületeket találjuk, mint a homlokzaton: vakolatlan tégla, kő, faborítás. Ez sem áll távol a hagyományosan kövezett mediterrán lakáskultúrától – itt még egy tudatos, architektonikus gondolatot is hordoz.

Az ellentétek felolvadásának másik szép eredménye a terasz, amelyet fel lehet fogni egy falusi ház önironikus dekonstruciójaként. A kézzel rajzolt látványterv szerint egyébént itt legördülő redőnyök lesznek, amolyan óriás-baldachin. A terasz fehér padlózata, a fehér rácsszerkezet és a fedetlen tető demonstrálja a ház kordináta-rendszerét: átmeneti, kísérleti teret alkot, ahol megszületnek, összeállnak a formák - először egy cserépvirág, egy nyugágy, aztán az épülettömb felé haladva megjelenik egy előtetőként is funkcionáló erkély, majd az épület masszív tömege.

Casa MMMMMS, fotó: Eugeni Bach
18/21
Casa MMMMMS, fotó: Eugeni Bach

A rendeletben előírt vastag kőfalaknak köszönhetően a hőszigetelés nagyon jó lett, nyáron hűvösek maradnak a szobák, télen ellenállnak a fagynak. A vízmelegítést napelemek biztosítják, az összegyűjtött esővizet pedig a vécékben és a kertöntözéshez hasznosítják. Alapvető szempont volt, hogy minél alacsonyabb legyen a háromszáz négyzetméteres épület energiaigénye. Az ablakok északi tájolása, az átgondolt szellőztetés például feleslegessé teszi a légkondicionálót. Minden építőanyag helyi gyártótól vagy forgalmazótól származott.

Nemes András

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Épületek/Középület

KILÁTÓ A GALYATETŐN // Egy hely + Építészfórum

2021.08.26. 18:23
00:05:34

Az eredeti kilátó andezit falazata és a kerek ablakokkal ellátott beton ráépítés közötti kontraszt adja a Galya-kilátó jellegzetes hangulatát, mely két gyakorlott túrázó építésznek, Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhető. Az Egy hely mai részében a 2015-ben MÉD győztes kilátóval ismerkedhetünk meg.

Az eredeti kilátó andezit falazata és a kerek ablakokkal ellátott beton ráépítés közötti kontraszt adja a Galya-kilátó jellegzetes hangulatát, mely két gyakorlott túrázó építésznek, Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhető. Az Egy hely mai részében a 2015-ben MÉD győztes kilátóval ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk