Közélet, hírek

Műemlékvédelmi és régészeti elismerések

1/2

A Példaadó Műemlékgondozásért-díjjal elismert Ráday Mihály beszél a műemlékvédelmi szakma díjak átadásán (MTI/Kovács Attila)

?>
A Példaadó Műemlékgondozásért-díjjal elismert Ráday Mihály beszél a műemlékvédelmi szakma díjak átadásán (MTI/Kovács Attila)
?>
L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára beszél a műemlékvédelmi szakma díjak átadásán (MTI/Kovács Attila)
1/2

A Példaadó Műemlékgondozásért-díjjal elismert Ráday Mihály beszél a műemlékvédelmi szakma díjak átadásán (MTI/Kovács Attila)

Műemlékvédelmi és régészeti elismerések
Közélet, hírek

Műemlékvédelmi és régészeti elismerések

2015.04.21. 10:42

2015-ben a "Műemlékvédelemért" – Forster Gyula-díjban részesült Németh Katalin műemlékfelügyelő és Sebestyén József műemlékvédelmi szakmérnök. A "Régészeti örökségért" – Schönvisner István-díjat vehetett át Dr. Csányi Marietta és Busi Györgyné Benkhard Lilla. A díjakat a L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára adta át.

Csaknem harminc vár megújítása kezdődhet meg idén a Nemzeti Várprogram keretében, a 24 milliárd forintos programról már a következő, szerdai ülésén dönthet a Kormány – jelentette be L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Műemléki Világnap alkalmából az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága és a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ közös „Múlt nélkül nincs jövő" című rendezvényén. A Várkert Bazárban megrendezett ünnepségen a Miniszterelnökség Forster Gyula- és Schönvisner István díjait két építészmérnök és két régész vehette át L. Simon László miniszterhelyettestől.

A kormány kulturális örökségi értékeink iránti elkötelezettségét jelzi, hogy számos jelentős program indult el az elmúlt időszakban nemzeti értékeink védelme érdekében, és több mint 200 milliárd forintot fordítunk a következő években kulturális örökségeink megújítására – mondta köszöntőjében L. Simon László. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára hozzátette: a Nemzeti Kastélyprogram keretében 35 kiemelt jelentőségű kastély fejlesztése zajlik 2018-ig, mintegy 44 milliárd forint uniós és hazai forrás bevonásával. Hasonló célokat szolgál a hamarosan induló Nemzeti Várprogram is, amelyet a kormány a következő ülésén tárgyal. Ennek keretében 28 hazai vár újulhat meg a következő négy évben, 24 milliárd forintból. Mindezek mellett a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen kerül kidolgozásra egy olyan komplex, pénzügyi támogatási rendszer, amellyel az állam a tulajdonosokat, és az üzemeltetőket az adójogszabályokon keresztül, a jelenleginél sokkal hatékonyabban ösztönzi majd épített örökségeink védelmére, megőrzésére.

Az ünnepség keretében L. Simon László kitüntetéseket adott át a műemlékvédelem és a régészeti örökség védelme területén kiemelkedő tevékenységet végző szakembereknek.

Forster Gyula-díj

A Műemlékvédelemért – Forster Gyula-díjban részesült a műemlékvédelem területén végzett kimagasló szakmai tevékenység elismeréseként Németh Katalin, Veszprém megye és Pannonhalma közel két évtizeden át munkálkodó műemlék felügyelője. Tevékenységének köszönhetően egyebek között sikerült megőrizni a megye történelmi arculatát. A veszprémi Dubniczay-ház 2007-ben, a Bíró-Giczey-ház 2012-ben részült ICOMOS-díjban. Elkötelezett munkája nyomán nyerte el Balatonfüred a Hild-díjat, de jelentős szerepet vállalt a Tihanyi Bencés Apátság megújulásában is.

A Példaadó Műemlékgondozásért-díjjal elismert Ráday Mihály beszél a műemlékvédelmi szakma díjak átadásán (MTI/Kovács Attila)
1/2
A Példaadó Műemlékgondozásért-díjjal elismert Ráday Mihály beszél a műemlékvédelmi szakma díjak átadásán (MTI/Kovács Attila)

A Műemlékvédelemért – Forster Gyula-díjban részesült a műemlékvédelem területén végzett kimagasló szakmai tevékenység elismeréseként Sebestyén József, műemlékvédelmi szakmérnök. A díjazott szakember több mint 20 éven át a Kárpát-medence magyar emlékeinek megmentéséért dolgozott, kitartásának köszönhető számos határon túli magyar örökség megóvását célzó kétoldalú megállapodás. Nevéhez fűződik a többi között a külhoni magyar szakemberek részére szervezett Kárpát-medencei Műemlékes Szakmai Továbbképzések életre hívása, és számos szakmai tanulmányút szervezése is.

Schönvisner István-díj

A Régészeti örökségért – Schönvisner István-díjat vehetett át a régészeti örökség védelme érdekében végzett, a feltáró és tudományos munkásságon túlmutató, széleskörű szakmai tevékenysége elismeréseként Dr. Csányi Marietta, a bronzkori többrétegű települések, az úgynevezett tell-települések kutatásának egyik vezető egyénisége. Egyebek között részt vett a tell-települések kataszterének megszerkesztésében, egyik kurátora a Kárpát-medence középső bronzkorát bemutató gyűjteményes kiállításnak, amelyet több németországi, franciaországi és belgiumi helyszínen láthatott a közönség.

A Régészeti örökségért – Schönvisner István-díjban részesült a régészeti örökség védelme érdekében végzett, a feltáró és tudományos munkásságon túlmutató, széleskörű szakmai tevékenysége elismeréseként Busi Györgyné Benkhard Lilla, aki régészként közel négy évtizedes kimagasló szakmai munkát végzett, az épületkutatás és a városi régészet elismert szakértőjévé vált. Feltárást végzett egyebek között Szentendre, Nagyrákos, Lengyeltóti, Nemesládony, Bajna római katolikus templomaiban, Szécsényben, a ferences kolostorban, Bajnán, a Metternich-kastélyban. Kőszeg lakóházait és várát 1983 óta kutatja, munkája nyomán készül Kőszeg középkori és újkori topográfiája.

A díjátadást követően Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke mondott beszédet, kiemelve a műemlékvédelem közösségformáló és megtartó erejét. Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke köszöntőjében hangsúlyozta: az NKA immár másfél évtizede támogatja az épített örökségi értékeink megóvását, és az elmúlt években csaknem 7 milliárd forint támogatást nyújtott ilyen célokra. Sághi Attila, a Forster Központ elnöke előadásában bemutatta az intézmény felépítését és a Központ fő tevékenységi területeit. Az esemény házigazdája, Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesületének elnöke a tudatos értékvédelem, a civil és a szakmai szereplők közös gondolkodásának fontosságát hangsúlyozta előadásában.

ICOMOS- és Műemlékvédelmi Díj

A rendezvényen átadták a 2015. évi ICOMOS- és Műemlékvédelmi díjakat: elismerésben részesült a sárospataki ágyúöntő műhely maradványait megőrző, a környezetbe illeszkedő és az egykori működést szellemesen bemutató épület, a fertőszentmiklósi római katolikus templom barokk faberendezéseinek kiemelkedő színvonalú restaurálása, a hatvani Grassalkovich-kastélyegyüttes és kert helyreállítása és újrahasznosítása, a Budapest Víziváros, Kapucinus utca 9. számú ház kiemelkedő és példát mutató helyreállítása. Példaadó Műemlékgondozás-díjban részesült idén a Budapest II. kerület, Napraforgó utca 13-as szám alatt található villaépület tulajdonosa értékőrző tulajdonosi szemléletéért, a Város- és Faluvédő Szövetség „Fiatalok az épített és természetes környezet védelméért" programja, valamint az oktatás, nevelés, szakképzés területén a műemlékek, helyi értékek megőrzését szolgáló, népi építészeti felmérő táborok programjának megvalósításáért a győri Hild József Építőipari Szakközépiskola.

forrás: Miniszterelnökségi Sajtóiroda


Minden év április 18. a Műemléki Világnap, ráadásul idén ünnepli 50 éves fennállását az ICOMOS világszervezete. A műemlékvédelmet Magyarországon is egyre nagyobb figyelem övezi, és noha sok még a teendő, számos eredményre is büszkék lehetünk. Az előttünk álló időszak kiemelt programja a hazai – nagyon leromlott állapotú – történelmi kastélyok felújítása és szakszerű megőrzése az utókor számára, de a műemlékvédelemnek ugyancsak fontos feladata a többi műemlék védelme, és a helyi értékek, a kisebb közösségek számára identitást képviselő emlékek megőrzése is.

A GRAPHISOFT számára - az épületinformációs modellezés (BIM) világszintű kifejlesztőjeként - kiemelt fontosságú a hazai építészet fejlesztése és jövője. „A műemlékvédelem a jövő záloga, a világhírű magyar építészet elismerése és egyik értékmérője." - mondta Reicher Péter, a GRAPHISOFT magyar piacért felelős vezetője. „Ezért megtiszteltetés számunkra, hogy részt vehettünk a Műemléki Világnap méltó megünneplésében."

A GRAPHISOFT szakmailag is hozzájárul a műemlékvédelemhez, számos kiemelkedő épület - beleértve az emléknapnak otthont adó Várkert Bazár - felújítását is a GRAPHISOFT világhírű ArchiCAD tervezőszoftverével végezték.

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04
00:07:03

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk