Közélet, hírek

Noll Tamás, a MÉK elnökének levele a Bécsi utcai beruházás ellen tiltakozó állásfoglalásra

1/1

A Bécsi utcába tervezett Foster-projekt látványterve, forrás: epiteszforum.hu

?>
A Bécsi utcába tervezett Foster-projekt látványterve, forrás: epiteszforum.hu
1/1

A Bécsi utcába tervezett Foster-projekt látványterve, forrás: epiteszforum.hu

Noll Tamás, a MÉK elnökének levele a Bécsi utcai beruházás ellen tiltakozó állásfoglalásra
Közélet, hírek

Noll Tamás, a MÉK elnökének levele a Bécsi utcai beruházás ellen tiltakozó állásfoglalásra

2010.07.20. 11:52

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Noll Tamás

Vélemények:
10

Dosszié:

Noll Tamás, a MÉK elnökének válasza a Dobai János, Ferkai András, Hegedűs Péter, Patonai Dénes és Wéber József által a történeti értékek rombolása és a Bécsi utcai Foster projekt kapcsán megfogalmazott állásfoglalásra. 

Dobai János DLA
Ferkai András DLA
Hegedűs Péter
Patonai Dénes DLA
Wéber József
Építész Urak részére

Tisztelt Építész Urak!

Múlt héten a MÉK részére címzett és hozzám eljuttatott levelüket köszönettel megkaptam.

Természetesen a MÉK elnöksége lehetőségéhez mérten megpróbálja követni az aktuális építészeti ügyeket, kiemelt projekteket. Az összevont tervtanácsi ülésen külföldi szakmai programom miatt nem tudtam részt venni, de előzetesen egyeztettem Kálmán Ernő elnök Úrral, aki a tervtanácson a két szervezetet képviselte, és elmondta az előzetesen kialakított véleményünket.

Elnök Úr által elmondott véleménnyel teljes mértékben egyetértek, különös tekintettel a budapesti belváros építészeti értékeinek a védelmére és a magyar építészirodák érdekeinek a képviseletére.

A MÉK elnöksége 2010. július 9.-i elnökségi ülésén foglalkozott az üggyel.

A MÉK elnöksége a tisztánlátás és a véleményalkotás érdekében felkért arra, hogy a tervtanács elé kerülő tervanyagot, az opponensi véleményt és a tervtanácsi állásfoglalást a kamara számára kérjem el, és adjam át a Műemlékvédelmi tagozat elnökének és a Terület- és Településrendezési tagozat elnökének. Az elnökség felkérte a két tagozat elnökét, hogy a 2010. július 30.-i elnökségi ülésre az anyagok tanulmányozása után készítsenek szakvéleményt, amelyben részletesen elemzik a helyzetet és a kamara teendőit, Ezt követően dönt az elnökség a további teendőkről.

Tisztelettel a MÉK elnöksége nevében:

Noll Tamás s.k.
Elnök

 

PS:


Az Építészfórumon találkoztam először a Magyar Építész Kamara elnökének címzett levéllel. Ezt követően a múlt héten valaki az Építészek Háza portáján hagyott egy borítékot, amely az Önök aláírás nélküli levelét tartalmazta.

A meglehetősen furcsa körülmények között eljuttatott levélből, amelynek tárgya: Állásfoglalás az V. kerületi Bécsi utcában tervezett város-szerkezetet sértő és értékromboló nagyberuházás megakadályozása érdekében, nem teljesen egyértelmű az Önök velem illetve a MÉK-kel kapcsolatos elvárása. Az Önök leveléből arra lehet következtetni, hogy az Állásfoglalásuk arra irányul, hogy a MÉK tisztségviselőit felszólítják, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel akadályozzák meg a történeti értékek lerombolását, valamint a városszerkezetet teljesen nélkülöző magatartás(?) érvényesülését.

Levelemben tájékoztattam Önöket, hogy a MÉK mit tett eddig és mit kíván tenni a közeljövőben annak érdekében, hogy a tervezett projekt megvalósítása során az értékmegőrző, városvédő és városfejlesztő szemlélet érvényesüljön.

Ugyanakkor látni kell, hogy a MÉK ebben a kérdésben rendkívül szűk mozgástérrel rendelkezik. Eredményt csak úgy tudunk elérni, ha Önök jobbító szándékukkal nem csak a szakmai szervezetekhez és közvéleményhez, hanem az ügy jelentőségéhez mérten a teljes nyilvánossághoz, a kerületi és budapesti lakosokhoz, civil szervezetekhez és politikusokhoz fordulnak, és nyílt társadalmi párbeszédet kezdeményeznek.

Vélemények (10)
kékharis
2010.07.20.
14:37

A MÉK mozgástere nem szűk! Hahó!! a kamar tetszik lenni. Minden építész tagja! Hisz kötelező. szóljon már valaki Noll Úrnak. Kamarai jogosultság kell minden tervezési munkához. Vagy netán a plecsni... szemben a pillanatnyi egyéni érdekekkel? hm

kizárni mindenkit aki olyan tervtanácsi véleményhez nevét adja. A tervtanácsot "hanyagolni"! kamarai tagok nélkül nem működhet!

Szakmai ellenérveketfelsorolnak és aztán "engedélyezésre javasolja.

Simán ez alapján tessék etikai eljárást... ne tessék megvárni a lámpavasat és lincselést!

A "nyílt társadalmi párbeszédet" az ÉF elkezdte, 1500 alaírás nyáron 4nap alatt... szerintem nem kétséges a kimenetele... ne tessék takarózn. egyébként is:

EZ SZAKMAI KÉRDÉS!!! (nem társadalmi)

kékharis
2010.07.20.
15:05

@kékharis: Csak semmi lámpavas, drága hercegem. Nyugi. Rosszat rosszal helyrehozni nem lehet, ezt már nagyanyám is megmondta. Páty és Sávoly példája jól mutatja, hogy megfelelő társadalmi összefogással és a nyilvánosság erejével sok mindent meg lehet akadályozni törvényes úton is. Sőt. Az persze rossz, hogy a kerületi főépítész lelkesen pártolja, az országos főépítész és a tervtanács meg öklendezve, de lenyeli ezt a horrort. Nekem is nagyon teccik ez: "elfogadható kisérletként értékeli, de nem szeretné, ha ez a metódus precedens értékű lenne" - mármint milyen metódus? Arról a módszerről teccik beszélni, amellyel ezt a rémséget le akarják nyomni a szakma és a város torkán, vagy arról, amellyel a Tervtanács lenyeli? (A város nem fogja egykönnyen, az tuti.)

A mondat maga egyébként olyan szinten infantilis helyzetet tükröz, hogy azon már tényleg csak röhögni lehet. Lefordítom. "Apuu, ötöst hoztam énekből, kérek egy tizenkétgombócos fagyiiiiiiiiiiiiit! - Csak kétgombócosat kapsz, kisfiam! - De apuuuuuuuuuuuuu! - Na jó, de csak most az egyszer..."

stubborn
2010.07.21.
10:32

@kékharis: Olvasgattad már, kiket szólított meg ez a levél, ki az az 1500 ember? Én nem feszítenék ennyire.. A kedvencem Schiller Bence, Budapest, pornószínész!

kékharis
2010.07.21.
13:37

@stubborn: Legyen ő a te kedvenced, nem bánom. Gusztus dolga. Az én kedvenceim: eddig több mint 300 építész, építőmérnök és művészettörténész, legalább ugyanannyi ismert nevű egyéb művész és értelmiségi, de főleg a maradék: a legkülönfélébb foglalkozású civilek az ország minden szögletéből, akikhez eljutott az Építészfórum (ami önmagában is remek), és vették a fáradságot, hogy kitöltsenek három sort az ügy érdekében. Ha a te hálódon egyedül ez a koma akad fenn, ez legyen már csak a te egyéni szociális problémád :) (Egyébként meg tőle is rendes, hogy aláírta.)

bardóczi
2010.07.21.
13:44

@stubborn: Na és? Neki is lehet véleménye. Sőt, ő még szakértő is: hivatalból tudhatja, ha valami nagyon el van B*szva. :-)

stubborn
2010.07.21.
13:56

@stubborn: ezzel kell foglalkozni? és? becsületesen odaírta. nagyon egyenes dolog.

és az nem szakma? azt hiszem elég egyértelmű és tisztességes munka az is.

 

stubborn
2010.07.22.
09:36

@bardóczi: :D

stubborn
2010.07.22.
10:01

@kékharis: Hogy engem alázol, semmivel nem teszi hitelesebbé az aláírókat. A kommentemmel arra utalok, hogy teljesen érdektelen a bivalybasznádon élő kisnyugdíjasok véleménye egy fontos szakmai kérdésben.. Az építészek, akiket kiemeltél, annál inkább, viszont az ő aláírásukat is nevetségessé teszik a laikus csatlakozók. Vettem a fáradtságot, és átnéztem a listát. Ha nem számítom a rengeteg duplumot, ami eleve megkérdőjelezi a létszámot, akkor a hozzánemértők nagy száma zavar leginkább. Pont az a bajom az egész listával, hogy főleg azokból áll össze, akik szerint "minden fém-üveg modern szar", és "miért nincs egy klasszikus építész, aki tudna ide eklektikát tervezni", és "mi a baj a katedrálisokkal, miért nem építünk manapság", meg " a fiatalokba csak a rombolást nevelik bele".

Ezekkel a véleményekkel van tele az ÉF, a facebook csoportok, mindegy, hogy a szépműről, a balettintézetről, vagy akár a Bécsi utcáról van szó. Az építészek, akik érdemben tudnának hozzátenni a vitához, azok pedig személyeskednek, ahelyett, hogy érveket ütköztetnének. Na ez az én szociális problémám! Úgyhogy inkább :( a :).

kékharis
2010.07.27.
23:56

@stubborn: Mi ez a gusztustalan kivagyiság? Te alázhatsz minket, de mi téged nem? Vegyél már vissza. Szerinted minden csatlakozó, aki nem kasztbeli, eleve hozzá nem értő bivalybasznádi kisnyugdíjas, aki nevetségessé teszi a baromi komoly építészeket? Én pedig úgy látom, hogy éppen azok az építészek tették tragikusan nevetségessé és komolytalanná a szakmájukat, akik lefeküdtek a Csipak-Rogán duónak és hátországának. És honnan veszed, hogy ezt a sok idézőjelbe tett ostobaságot gondoljuk úgy általában mindannyian, akik tiltakozunk? És azt meg még sose mondta meg neked senki, hogy az építészek nem csak egymásnak meg a megrendelőnek építenek, hanem az egész városnak? Ott pedig használója és haszonélvezője vagy - jobbára - elszenvedője vagyok az önmegvalósításaitoknak én is. (Mi több: ha az ország fővárosának a kellős közepéről van szó, akkor közvetve, de érintett mindenki, még akkor is, ha Bivalybasznádon lakik.) Valaki másnak mondtam már itt: nektek is nyilván van véleményetek szobrokról vagy akár kajákról, amiket nem tudnátok megcsinálni. Csak mi nem gondolhatunk semmit a városról meg az építészetről?? Ugyan már.

Szépmű és Balettintézet: nem lehet, hogy ha ennyi ember akarja megvédeni őket, az azért van, mert azokat is szeretik, féltik, fontosak nekik? Biztosan csak azért, mert földhülye, maradi bunkók? 

Apróságok: a "rengeteg duplum" kb. 10, jócskán 2000 fölötti aláírásból; a 'hozzá nem értő'-t külön írjuk; nem 'vettem a fáradtságot', hanem 'vettem a fáradságot". Na, pá. Fáradt vagyok.

kékharis
2010.07.20.
12:33

"... a MÉK mit tett eddig és mit kíván tenni a közeljövőben annak érdekében, hogy a tervezett projekt megvalósítása során az értékmegőrző, városvédő és városfejlesztő szemlélet érvényesüljön"- írja Elnök úr. Ezt én aggasztónak találom. Jobban örülnék, ha az állna ott: megvalósítása helyett...

Nyár derekán négy nap alatt több mint 1500 tiltakozó aláírás gyűlt össze, amiből arra lehet következtetni, hogy a nép (soraiban mértékadó értelmiségiek, köztük sok építész) egyáltalán nem a tervezett projekt megvalósításának szurkol.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk