/ MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek
Épülettervek/Középület

Óbuda Multifunkciós Közösségi Központ - a II. díjas terv

1/14

belső kert

?>
belső kert
?>
emeleti alaprajz
?>
fogadótér
?>
földszinti alaprajz
?>
helyszínrajz
?>
Kalászi utca sarok
?>
kapcsolatok
?>
könyvtár kert
?>
a könyvtárban
?>
olvasó sziget
?>
olvasótér
?>
pinceszinti alaprajz
?>
rétegek
?>
színház- és rendezvényterem
1/14

belső kert

Óbuda Multifunkciós Közösségi Központ - a II. díjas terv
Épülettervek/Középület

Óbuda Multifunkciós Közösségi Központ - a II. díjas terv

2016.01.21. 11:10

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Mangel János, Bencsik Tamás

Ötletpályázat a Budapest III. ker. Kalászi út 5-7. szám alatti, meglévő épületben multifunkcionális közösségi központ kialakítására – 2. díj, 3. számú pályázat

Tervezés éve:
2015

Stáblista

vezető tervezők: Mangel János, Bencsik Tamás

Vadon belső kertek. Szélesre zárt ajtók. Halkan vakító fények. Önként vett magány. Mangel János és Bencsik Tamás vízióiban a könyvtár egy városi menedék. Egy biztos pont a könyvek közé rejtőzőknek, az iskola után ide tévedő gyerekeknek. Kísérlet, hogyan kapcsolhatóak össze az irodalmi képek és az építészeti terek.

" A kertet választom és a könyvtárszobát, a hallgatag sétákat, a szótlan imát és a csendes üldögélést. Miért? Mert így lemérhetetlenül többet kapok abból, amire szükségem van. A magányban élt élet a nyilvánosnál határtalanul gazdagabb. Életemben magamnak akarok élni, nem pedig a nyilvánosságnak.
/Hamvas Béla/

 

Környezeti kapcsolatok

Kiemelt fontosságú, a ház környezeti és településszerkezeti adottságainak kihasználása és erősítése oly módon, hogy az mind a környéken lakókat, mind pedig az ide látogatókat megfelelően szolgálja. A jellemzően családi házas zöldövezetben, az épület középületi jellegét és funkcióváltásból adódó nyitottságát a Kalászi utca, Dósa utca sarok "kibontásával" hangsúlyozzuk. A fő megközelítési irányokhoz igazodóan, a kerítés vonalát megbontva, az utcához kapcsolódó térbővületet hozunk létre, ami megfelelő felvezetést és bejárati hangsúlyt biztosít a könyvtárnak, valamit levegőhöz juttatja a környező utcákat.


A meglévő épített keret

A tervezés során mind teljesebb mértékben akartuk megtartani az eredeti épületet, biztos alapként használva, és kiemelve annak építészeti értékeit. A házat megtisztítottuk minden utólagos hozzáépítéstől, és e váz mentén fogalmaztuk újra a programhoz való megfelelését.


Kalászi utca sarok
6/14
Kalászi utca sarok




Funkcionális kialakítás

A meglévő keretet belakva és felhasználva rajzolta magát a funkcionális elrendezés. Fontos szempont volt a különböző rendeltetések oly módon való elhelyezése, hogy azok egy időben akár szeparáltan is működhessenek.

1. Bejárati zóna: itt kapott helyet az információs tér, a ruhatár és jegypénztár, illetve a kávézó közvetlen kertkapcsolattal.

2. Könyvtári zóna: központi eleme a megújult átrium, e körül szerveződnek a különböző olvasóterek, differenciált téri helyzetekkel. A könyvtári területeket a tervezés során maximalizáltuk, hogy minél több könyv tudjon polcra kerülni, és szem előtt lenni. Különböző hangulatú ülő/olvasó felületek lettek kialakítva az ablakbélletekben, a könyvespolcok között, asztalok mellett vagy fotelekben. Az olvasóterek többféleképpen átjárhatóak, a két szintet a főlépcsőn túl az átriumba elhelyezett lépcsőként is működő olvasó szigetek kötik össze. A polcrendszerek úszó szigetekként jelenjenek meg a térben. Az olvasóhoz kapcsolódnak a szeparálható klub és foglalkoztató helyiségek. A könyvtár raktárak a pincében kaptak helyet, önállóan szerelt zárt dobozszerkezetekben.



olvasó sziget
10/14
olvasó sziget



3. Rendezvénytér zóna: a földszinti nagyterem, a galérián lévő kisterem, kiegészülve a kerttel, ami a könyvtártól függetlenül is használható, üzemeltethető. Ezen területek bérbe is adhatóak egyéb rendezvényekre.

4. Gazdasági zóna: önálló bejárattal megközelíthető, szeparáltan, mégis közvetlen kapcsolatban kapott helyet a könyvtári terekkel. Az emeletre a vezetői irodák, a földszintre a több fős irodák kerültek.

5. Kert zóna: a ház szerves része lett, nem csak a belső átrium, hanem a külső kert is. A kávézóból közvetlenül elérhető lépcsős teraszok finom átmenetet képeznek az épített és természeti környezet között.


belső kert
1/14
belső kert




Alkalmazott szerkezetek, anyagok

A ház alapvető struktúráját megtartjuk, csak utólagos hozzáépítéseket bontunk el. A szigeteléseket teljes körűen felújítjuk, a lapostetők külső vízelvezetését a felújítás során belsőre tervezzük. Az alkalmazott anyagok mind a bevezetőben megfogalmazott elvek mentén kerülnek kialakításra, egy belső világot hozva létre. A homlokzatok megjelenést, az U profilú üvegpallók határozzák meg a meglévő vakolt, és terméskő textúrákat kiegészítve. Az eredeti lyuk architektúra átsejlik a megújult homlokzati bőrön keresztül. Az üvegpallók hőhíd megszakításos profilrendszerben, transzlucens áttetsző hőszigeteléssel kitöltve lettek kialakítva. A belső átrium felé, víztiszta üvegezésű, nagyméretű hőszigetelt nyílászárók kerülnek, a kint és bent határainak elmosására. A belső terekben fehérre vakolt-festett és különböző színezésű fa felületek a meghatározóak.





Gépészeti leírás

A ház gépészeti felújítása során a rendszer fenntarthatósága, és környezetbarát működése a legfontosabb szempont. A legnagyobb gépészeti igénye a rendezvényteremnek lesz. Itt szükséges a nagy mennyiségű légkezelés, hűtés és fűtés. Ezért került e mögé az épületrész mögé a gépészeti udvar, az önálló, hővisszanyerővel szerelt légkezelővel és hűtőgéppel.

Világítás

A tervezés során a nagy arányú természetes szórt fényt részesítettük előnyben, ezt erősítettük építészeti gesztusokkal, opál üvegezésekkel és a felülvilágítókkal. Ezt egészítik ki a mindenkori megfelelő fényviszonyokra a mennyezeti világítótestek, illetve az olvasó asztalokhoz rendelt egységek. A mesterséges világítást jelenlét és napfény érzékelővel ellátott, meleg színhőmérsékletű LED-es rendszerrel tervezzük.


színház- és rendezvényterem
14/14
színház- és rendezvényterem



 

"Soha nem olvasok közterületen. Pláne nem villamoson. Nem szeretem, ha látják, hogy mit olvasok. Nem szeretem, ha sejtik, hogy miféle lehetek. Ne legyen rám írva semmi."
/Gerlóczy Márton/



Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Városépítészet

WEKERLETELEP // Egy hely + Építészfórum

2020.10.28. 14:46
00:06:33

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk