Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Közélet, hírek

Összművészeti vásár fehéren-feketén KÉK-en

1/24

?>
?>
?>
?>
?>
Álmosdi Árpád
?>
Gerhes Gábor grafikus
?>
alternatív tipográfia
?>
?>
az Új Irány csoport iránykeresése
?>
rövidfilmes daazo tömörülés
?>
Lőrincz Réka designer
?>
balra a modellen elbomló lufiruha
?>
az MKKP kiagyalója Kovács Gergely
?>
?>
Kalmár László & Zsuffa Zsolt
?>
?>
László Gergely & Katarina Sevic és a ...
?>
a házmúzeum Szerbiában
?>
a házmúzeum helyrajza
?>
Kelner Krisztián az első magyar dizájn hotelről
?>
?>
?>
Tom Ritchford muzsikált az est végén
?>
1/24

Összművészeti vásár fehéren-feketén KÉK-en
Közélet, hírek

Összművészeti vásár fehéren-feketén KÉK-en

2007.04.10. 12:19

20 képben 20-20 másodpercenként többek között lukas házról, dizájn hotelről, lebomló diplomamunkáról és a "Vadember Security" szolgáltatásáról a Pecha Kucha esten, immár másodszor a KÉK-ben.

20 képben 20-20 másodpercenként többek között lukas házról, dizájn hotelről, lebomló diplomamunkáról és a "Vadember Security" szolgáltatásairól a Pecha Kucha esten, immár másodszor a KÉK-ben.

Pénteken 20.00-kor még a kezdő lüktetésre hangolódtunk. A tömeg ráérősen borozgatott és pöfékelt, már tudta, mire számíthat a locsi-fecsi esten. Könnyed egyórás késéssel vághattunk bele az abszolút nyitott kortárs művészeti fórumba, ahol ismét összejött a komolytalannak álcázott szakbarbár és a féktelenül baráti közönség.
A szigorú szabályok közé szorított előadókat úgy tűnt, csak saját jókedvük korlátozhatja igazán abban, hogy mit és mennyit mutatnak be munkáikból. A szabály nemzetközileg ismert menetét (minden előadó 20 képet vetíthet, mindegyiket 20-20 másodpercig, vagyis minden előadó összesen 6 perc 40 másodperccel gazdálkodhat, s utána jön a következő) mindenki képes volt betartani; olykor a képek magukért beszéltek, olykor pedig az előadók anekdotáival hangolódtunk a jobbnál-jobb ötletek és felmerülő problémák között.

Építészet, mint olyan ezen az estén csak kisebb mértékben képviseltette magát; a színes, vegyes művészeti ágak felhozatala érezhetően utat tört magának. A kortárs központot hamar birtokba vették az összművészeti gondolkodók, akik - a közönség reakcióit látva, hallva - nagyon is értik és használják a közös hangot, amitől valóban feledhetetlen kavalkáddá alakult a program. 
 

A szemünk előtt húztak fel egy artmozit és "A" design hotel homlokzatát, retróztunk közben az alternatív tipográfia segítségével, bemutatta magát és eddigi tevékenységeit az Új Irány csoport, aztán tömegoszlató OKJ-s képzésről hallhattunk korunk feltörekvő, szegedi születésű/ihletésű párttömörülésétől, az MKKP-től. De volt lebomló anyagú kollekció egy formatervező hölgytől, (a levegős lufi, melyet a helyszínen tapogathattunk, amíg értük). A rövidfilmes daazo tömörülés háttérbázist épít ki mindazon videomegosztónak, akik saját kisfilmjeiket szabadon tölthetik fel, s le szerte a világon, tudtuk meg két fiatal filmestől.
A világtörténelem utóbbi pár évtizede pörgött le a szemünk előtt a házmúzeum bemutatása kapcsán, mikor az élet által kihasznált lakóépület egymásra halmozott használati tárgy rétegei tisztázásra és szortírozásra kerültek. A zárás átvezetés is volt egyben a bulira felpörgött tömegnek, Tom Ritchford húzta el a nótánkat, vagyis inkább a sajátját.

Végtelen lehetőség a hóbortok és a szakma bemutatására a PK-est, ez nem vitás. Kellemes érzés, hogy valami olyan indult útjára Japánból, ami teljes egészében világkompatibilis, használható és önmozgató. Nem csodálnám, ha Budapest után vidéki mozgalomként is üdvözölhetnénk a művészeti kirakodóvásárt, mert igény láthatóan bőségesen van rá.
Legközelebb a Múzeumok Éjszakáján találkozhatunk, szülinapi bulival egybekötve a futószalag locsi-fecsin.
Addig is várják a jelentkezőket és érdeklődőket a http://pechakucha.hu oldalon. (Van itt hírlevél is, meg amit akartok.)

szöveg és fotók Abonyi Anita 


Az est előadói voltak, fellépésük sorrendjében:

  •    Álmosdi Árpád - Ártér Kft (artmozi)
  •    Gerhes Gábor grafikus (alternatív tipográfia)
  •    Muszbek Johanna, Tihanyi Dominika, Pozsár Péter, Kiss Gergely - Új Irány    
  • Aprily Zoltán & Deák Dániel (rövidfilmes videomegosztó oldal) - daazo.com
  •    Lőrincz Réka designer (ékszer/ruhakollekció diplomamunka)
  •    Kovács Gergely - MKKP (szegedi pártosulás másképp)
  •    Kalmár László & Zsuffa Zsolt - Zsuffa és Kalmár Építész Műterem (budaörsi "lukasház")
  •    László Gergely & Katarina Sevic (házmúzeum - képzőművészeti nyaralás)
  •    Kelner Krisztián - Szövetség 39 & Nextlab (Lánchíd 19 Hotel homlokzata - design hotel)
  •    Tom Ritchford (zeneművész, googler)
Közszolgálati infó: amennyiben bárki kedvet kapott az alternatív tipográfia előadás láttán hasonlóan vidám fotóinak beküldéséhez, megteheti a gerhes/kukac/gmail.com címre. (Álljunk meg egy szóra és kattintsunk!)
Továbbá a rövidfilmesek és a nézők keressék fel a daazo.com -ot, s osszák meg saját alkotásaikat a többiekkel, vagy szemezgessenek a remek anyagokból! És ki ne hagyja senki az MKKP (a kétfarkú kutyás hülyeségek) oldalát (www.mkkp.hu), csak a miheztartás végett. 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk