Közélet, hírek

Összművészeti vásár fehéren-feketén KÉK-en

1/24

Álmosdi Árpád
Gerhes Gábor grafikus
alternatív tipográfia
az Új Irány csoport iránykeresése
rövidfilmes daazo tömörülés
Lőrincz Réka designer
balra a modellen elbomló lufiruha
az MKKP kiagyalója Kovács Gergely
Kalmár László & Zsuffa Zsolt
László Gergely & Katarina Sevic és a ...
a házmúzeum Szerbiában
a házmúzeum helyrajza
Kelner Krisztián az első magyar dizájn hotelről
Tom Ritchford muzsikált az est végén
?>
?>
?>
?>
?>
Álmosdi Árpád
?>
Gerhes Gábor grafikus
?>
alternatív tipográfia
?>
?>
az Új Irány csoport iránykeresése
?>
rövidfilmes daazo tömörülés
?>
Lőrincz Réka designer
?>
balra a modellen elbomló lufiruha
?>
az MKKP kiagyalója Kovács Gergely
?>
?>
Kalmár László & Zsuffa Zsolt
?>
?>
László Gergely & Katarina Sevic és a ...
?>
a házmúzeum Szerbiában
?>
a házmúzeum helyrajza
?>
Kelner Krisztián az első magyar dizájn hotelről
?>
?>
?>
Tom Ritchford muzsikált az est végén
?>
1/24

Összművészeti vásár fehéren-feketén KÉK-en
Közélet, hírek

Összművészeti vásár fehéren-feketén KÉK-en

2007.04.10. 12:19

20 képben 20-20 másodpercenként többek között lukas házról, dizájn hotelről, lebomló diplomamunkáról és a "Vadember Security" szolgáltatásáról a Pecha Kucha esten, immár másodszor a KÉK-ben.

20 képben 20-20 másodpercenként többek között lukas házról, dizájn hotelről, lebomló diplomamunkáról és a "Vadember Security" szolgáltatásairól a Pecha Kucha esten, immár másodszor a KÉK-ben.

Pénteken 20.00-kor még a kezdő lüktetésre hangolódtunk. A tömeg ráérősen borozgatott és pöfékelt, már tudta, mire számíthat a locsi-fecsi esten. Könnyed egyórás késéssel vághattunk bele az abszolút nyitott kortárs művészeti fórumba, ahol ismét összejött a komolytalannak álcázott szakbarbár és a féktelenül baráti közönség.
A szigorú szabályok közé szorított előadókat úgy tűnt, csak saját jókedvük korlátozhatja igazán abban, hogy mit és mennyit mutatnak be munkáikból. A szabály nemzetközileg ismert menetét (minden előadó 20 képet vetíthet, mindegyiket 20-20 másodpercig, vagyis minden előadó összesen 6 perc 40 másodperccel gazdálkodhat, s utána jön a következő) mindenki képes volt betartani; olykor a képek magukért beszéltek, olykor pedig az előadók anekdotáival hangolódtunk a jobbnál-jobb ötletek és felmerülő problémák között.

Építészet, mint olyan ezen az estén csak kisebb mértékben képviseltette magát; a színes, vegyes művészeti ágak felhozatala érezhetően utat tört magának. A kortárs központot hamar birtokba vették az összművészeti gondolkodók, akik - a közönség reakcióit látva, hallva - nagyon is értik és használják a közös hangot, amitől valóban feledhetetlen kavalkáddá alakult a program. 
 

A szemünk előtt húztak fel egy artmozit és "A" design hotel homlokzatát, retróztunk közben az alternatív tipográfia segítségével, bemutatta magát és eddigi tevékenységeit az Új Irány csoport, aztán tömegoszlató OKJ-s képzésről hallhattunk korunk feltörekvő, szegedi születésű/ihletésű párttömörülésétől, az MKKP-től. De volt lebomló anyagú kollekció egy formatervező hölgytől, (a levegős lufi, melyet a helyszínen tapogathattunk, amíg értük). A rövidfilmes daazo tömörülés háttérbázist épít ki mindazon videomegosztónak, akik saját kisfilmjeiket szabadon tölthetik fel, s le szerte a világon, tudtuk meg két fiatal filmestől.
A világtörténelem utóbbi pár évtizede pörgött le a szemünk előtt a házmúzeum bemutatása kapcsán, mikor az élet által kihasznált lakóépület egymásra halmozott használati tárgy rétegei tisztázásra és szortírozásra kerültek. A zárás átvezetés is volt egyben a bulira felpörgött tömegnek, Tom Ritchford húzta el a nótánkat, vagyis inkább a sajátját.

Végtelen lehetőség a hóbortok és a szakma bemutatására a PK-est, ez nem vitás. Kellemes érzés, hogy valami olyan indult útjára Japánból, ami teljes egészében világkompatibilis, használható és önmozgató. Nem csodálnám, ha Budapest után vidéki mozgalomként is üdvözölhetnénk a művészeti kirakodóvásárt, mert igény láthatóan bőségesen van rá.
Legközelebb a Múzeumok Éjszakáján találkozhatunk, szülinapi bulival egybekötve a futószalag locsi-fecsin.
Addig is várják a jelentkezőket és érdeklődőket a http://pechakucha.hu oldalon. (Van itt hírlevél is, meg amit akartok.)

szöveg és fotók Abonyi Anita 


Az est előadói voltak, fellépésük sorrendjében:

  •    Álmosdi Árpád - Ártér Kft (artmozi)
  •    Gerhes Gábor grafikus (alternatív tipográfia)
  •    Muszbek Johanna, Tihanyi Dominika, Pozsár Péter, Kiss Gergely - Új Irány    
  • Aprily Zoltán & Deák Dániel (rövidfilmes videomegosztó oldal) - daazo.com
  •    Lőrincz Réka designer (ékszer/ruhakollekció diplomamunka)
  •    Kovács Gergely - MKKP (szegedi pártosulás másképp)
  •    Kalmár László & Zsuffa Zsolt - Zsuffa és Kalmár Építész Műterem (budaörsi "lukasház")
  •    László Gergely & Katarina Sevic (házmúzeum - képzőművészeti nyaralás)
  •    Kelner Krisztián - Szövetség 39 & Nextlab (Lánchíd 19 Hotel homlokzata - design hotel)
  •    Tom Ritchford (zeneművész, googler)
Közszolgálati infó: amennyiben bárki kedvet kapott az alternatív tipográfia előadás láttán hasonlóan vidám fotóinak beküldéséhez, megteheti a gerhes/kukac/gmail.com címre. (Álljunk meg egy szóra és kattintsunk!)
Továbbá a rövidfilmesek és a nézők keressék fel a daazo.com -ot, s osszák meg saját alkotásaikat a többiekkel, vagy szemezgessenek a remek anyagokból! És ki ne hagyja senki az MKKP (a kétfarkú kutyás hülyeségek) oldalát (www.mkkp.hu), csak a miheztartás végett. 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk