Nézőpontok/Vélemény

2020 TOP cikkei: A 10 + 2 legolvasottabb tervbemutató

2020.12.31. 13:48

2020 végeztével ideje volt áttekinteni idei statisztikáinkat, hogy kiderüljön, melyek voltak azok az épületek, tervek és témák, amelyek a leginkább foglalkoztatták Olvasóinkat. A sort az idén publikált tervekkel kezdjük és bár e tekintetben leginkább bizonyos új látványtervekkel foglalkozó, olykor kedélyeket is borzoló híreink lettek a legolvasottabbak, mi most a pozitív jövőbe tekintve inkább az év komplex tervbemutatóit rangsoroljuk kiemelten, felvillantva mindazonáltal a két legolvasottabb tervről szóló hírt is.

Az a bizonyos +2
A tervek tekintetében magasan két hírünk érte el a legtöbb olvasói számot, valamint a legtöbb párbeszédet és vitát is alábbi híradásaink generálták. A Dürer kert helyére tervezett komplexum mellett Kovács Dániel írása a budavári Teherelosztó átalakulásáról mára még inkább elgondolkoztató lett, tekintve, hogy azóta friss hírként napvilágot látott a tény is, miszerint inkább a Magyar Nemzeti Levéltár épületének régi tornyát és egy meg nem épült szárnyát építik meg.

2. Új homlokzatot kap a Teherelosztó, a tornyot elbontják

1. Kijöttek a Dürer Kert területére épülő beruházás látványtervei

 

TOP 10 tervbemutató

10. Ilyen is lehetne az OSZK – Az A4 Stúdió terve az S.Arch Architecture Award döntőjében

Amikor még pár évvel ezelőtt felmerült az Országos Széchényi Könyvtár felújítása, majd költözése, a kormány meghívásos tervpályázatot írt ki az új épület megtervezésére a Palotanegyedbe. A Kendik Géza vezette A4 Stúdió elképzelését végül idén publikáltuk és a 10. legolvasottabb tervbemutatónkként tartjuk számon 2020-ban.

9. Alternatívák a Rózsa utcába: a Mesteriskola XXV. ciklusának tervei

Terézváros önkormányzata egy rendhagyó pályázatot hirdetett a Mesteriskola XXV. ciklusa hallgatóinak, melynek keretében a Rózsa utca 53. alá tervezett épületnél a gazdaságos működtethetőség, a jól beállított funkcionális változatosság és a fenntarthatóság érdekében még az érvényes szabályozást is meg lehetett haladni. Honlapunkon öt pályamunkát mutattunk be egy cikk keretében.
 

8. Se több, se kevesebb – A Ranolder téri telefonközpont megújításának terve Veszprémben

A Paradigma Ariadné csapata egy hajdani telefonközpont lakóépületté alakításához javasolt látványos megoldást Veszprémben, mellyel nem mellesleg a fejlesztő által kiírt meghívásos pályázat első díját is elnyerték.

7. Az MCXVI újítja meg a balatonfüredi Esterházy-szálló épületét

A balatonfüredi Esterházy-nyaralókastélyból nyaralástörténeti látogatóközpont készülnek kialakítani. A rehabilitációt és átalakulást az MCXVI Építészműterem tervezi.
 

6. „Bóbita" mintabölcsőde - a Vikár és Lukács Építész Stúdió kiemelt megvételt nyert terve a bölcsőde pályázaton

2020 január közepén hirdették ki a Kopp Mária Intézet által kiírt Bölcsőde ötletpályázat eredményét, melyen Bencsik Tamás, Lukács István, Vikár András és Gróh Ilona terve a legmagasabb pénz kategóriájú nyertes alkotás lett, de legtöbb Olvasónknak is e csapat koncepciója keltette fel a figyelmét.

5. Alternatívák Virág Csaba Teherelosztójára
A Megfagyott Muzsikus villámpályázatán nem csupán az építészek, de a városlakók is Virág Csaba budavári épületét megtartó alternatívákkal álltak elő, nem egy pályamű esetében szarkasztikus és az új hírek ismeretében ironikus megfogalmazásokkal. Érdemes őket újra átböngészni.

4. Táj-Restaurációs Központ - Szántó Hunor Albert diplomaterve

Szántó Hunor Albert diplomamunkája nagy népszerűségnek örvendett az évben, több elismerés között az idei MÉD döntős alkotásai közé is bekerült. Az építész egy Táj-Restaurációs Központot tervezett, mely teret ad minden olyan tevékenységnek, ami segíti a Kiskunsági Nemzeti Park Bugachoz közel eső ősborókásának regenerációját a pusztító 2012-es tűzeset után. 

3. Vulkánmúzeum Izlandon – Györgyi Csenge és Iszak Bálint nemzetközi pályázatot nyert terve

Györgyi Csenge és Iszak Bálint egy izlandi vulkánmúzeum tervével nyertek először nemzetközi pályázatot, a tervük azonban hazánkat is elvarázsolta: a MÉD közönségszavazásának döntős projektje ugyanis a harmadik legolvasottabb tervbemutatója lett az évnek.

2. A modern belváros revitalizációja - Veszprém és a Húszemeletes

Egy rendkívül olvasott diplomamunkáról, Háklár Barbara és Zentai Fruzsina projektjéről van szó, akik a 20. század második felének nagyvárosi szimbólumainak számító magasházak kortárs problematikáit boncolgatják. Megoldásra ösztönző eredményeiket a veszprémi, ikonikus Húszemeletes példáján keresztül vázolták fel. 

1. Lechner vajon hogyan csinálná? – A Drechsler-palota rekonstrukciója, avagy az épülő W Budapest szálloda

A dobogó tetején egy rehabilitáció áll. Úgy tűnik, Olvasóink leginkább a régóta sanyarú sorsában évelődő hajdnai Balettintézet épületének megújulását várják a leginkább. A W Budapest szálloda építészeti terveiről idén maguk a tervezők, azaz a Bánáti + Hartvig Építész Iroda rántotta le a leplet. Alig várjuk, hogy ne csak a tervekről, hanem az elkészült állapotról is hírt adhassunk.