Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Reinkarnáció…

1/16

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/16

Reinkarnáció…
Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Reinkarnáció…

2007.02.13. 13:29

CBA Áruház, Arács, 2006 építész: Vér Péter

Mint hogyha egy ember gyorsan menne, és eszébe jutna:
'Miért menjek gyorsan? Mehetek lassan is', és lassan menne.
Ekkor eszébe jutna: 'Miért menjek lassan?
Meg is állhatok', és megállna.
Ekkor eszébe jutna: 'Miért álljak? Le is ülhetek', és leülne.
Ekkor eszébe jutna: 'Miért üljek? Le is fekhetek', és lefeküdne.
Így ez az ember fokozatosan feladja a hevesebb mozdulatokat,
és fokozatosan nyugodtabbakra tér át...

 
 
Szerzetesek, az ilyen szerzetesről mondják,
hogy uralkodik a gondolatok menetének útján.
Amilyen gondolatra akar, olyan gondolatra gondol;
amilyen gondolatra nem akar, olyan gondolatra nem gondol."
(Buddha beszédei)

 

 

 

 

 
Mediatizált világunkban már nincs is szavunk a különlegesre, a meghökkentőre, a rendkívülire. Mindenki extravagáns, bizarr, szuper akar lenni. Csak követni kell a harsogó sztárokat, az extrábbnál extrább divatokat, hogy valaki a topon legyen. Minél kihívóbb, megbotránkoztatóbb, harsányabb valaki, annál biztosabb a siker és a népszerűség. A körülöttünk lévő világ, beleértve épített környezetünket is, mind-mind ezt sugallja. Ha valaki végigutazik a Balatonparton, kinéz az autóból, az oroszlános kerítésektől a lila butikokig, a kacsalábon forgó nyaralóktól a héttornyú panziókig mindent talál. Szinte beleszédül az ember, úgy pörög vele a világ... és akkor szól a telefon a szerkesztőségből, hogy Balatonfüredtől nem messze, Arácson a főtéren van egy kis üzlet, érdemes megnézni.
 
 
 

Kíváncsian kanyarodok le a 71-es útról, és óhatatlanul is lassítok. Arács szűk, kanyargó főutcája egy kis csillag alakú főtérre vezet. Szemben a fehér homlokzatú templom, körben régi százéves földszintes házak, a hajdan volt vakolathímes architektúra nyomait őrzik. Az őszi napfényben mindez együtt, mint a csopaki bor íze, világos, tiszta, mely bámulatra méltó arányérzékével áll az édeskés és a savanykás között. Az első pillanatban a szinte észrevétlen új épület, Vér Péter építész CBA áruháza és kávézója is ilyen.

 

 

Ösztönösen, minden feltűnés és fölösleges póz nélkül simul bele környezetébe, bámulatra méltó arányérzékével megőrizve a régi és új közötti harmóniát. Egy olyan építész munkája, akinek eszébe jut lassítani, megállni, és leülni, gondolatait kordában tartani. Aki tudja, hogy csak ebben a szellemileg letisztult személyes nyugalomban lehet a legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz, bölcsességhez kerülni, amely ezt a teremtett világot megalkotta. Megérteni azt a rendet és harmóniát, amely a magasabbrendű gondolatok felé vezet. Nem akar mást és többet, Vér Péter építész sem. Mozdulatai nyugodtak, rendezettek. Épületével egyet akar, annak a hajdan volt régi lakóépületnek az újjászületését, reinkarnációját, amely valaha itt állt. Így teremti újjá a kialakult kis főteret, megőrizve a település léptékét és a harmonikus utcakép arányait. (Ebben szerencsére segítségére volt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal területi felügyelője, Németh Katalinis.)

 

 

A ház tiszta fehér homlokzatával, keskeny parasztházszerű ablakaival, tégla oromfalával mindezt a nyugalmat, hajdan volt egységet idézi. Az eredeti épület beépítését, oldalhatáron álló, hosszanti elrendezését az új épület is megtartja, és azt az enyhén emelkedő terepre illeszti. A hagyományos építési módot követi a funkcionális részek közötti hierarchikus tagolása is a háznak. A főépület vakolt felületű, amely a közfunkciójú épületrészeket (eladótér, teaház) foglalja magába. A hátsó, gazdasági rész (raktár és adminisztráció) pedig, jelezve annak alárendelt szerepét nyers, bontott tégla homlokzatú. A falakat nem lepik el a reklámtáblák, nincsenek nagy kirakatok, benne hónapok óta ott felejtett poros akciós termékekkel. A bolt bejárata mégis a helyén van, egyértelmű: az utcára nyílik. Az eladótér jól szervezett, könnyen átlátható még a roskadásig megrakott polcok között is.

 

 

Mellette a teaház és kávézó kissé szűk földszinti teréhez szerencsésen kapcsolódik a tetőtéri rész. Az apró ablakok által beszűrődő félhomály értelmet nyer a keleti misztika kellékei között. Körbejárva a saroktelken álló házat a tiszta, egyszerű formanyelve egységes építészeti karaktert alkot minden irányból. A tervező gondos részletező kedvét több helyen is nyomon követhetjük, megőrizve a hagyományos építési mód elemeit. Kár, hogy a mély terepbevágás miatt, az Iskola lépcső felőli zsalukő támfalnál ez az igényesség alábbhagyott. Szerencsére a növénykiültetések majd segítenek ezen. A kávézó előtti terasz burkolata viszont helyi anyag, vágott vöröshomokkő, ami szépen szervezi a főtér építészeti arculatát. Talán majd egyszer még az E-on Rt. tucatnyi légvezetékeitől roskadozó beton villanyoszlopok is elkerülnek a közelből. Abban viszont biztos vagyok, hogy aki rohanó élete során meg áll egy ilyen fegyelmezetten tiszta ház előtt, megérez valamit abból a rendből és bölcsességből, amit sugároz. Látja, miként sikerült extrém világunkban a tervezőnek gondolatait kordában tartania, amely azoknak a gondolatoknak a megszületéséhez vezetett, amilyen gondolatokat akart, és többé olyan gondolatokra nem gondol, amilyeneket nem akar.

Krizsán András
nyomtatásban: Régi-Új Magyar Építőművészet 2007/6
fotó: Bujnovszky Tamás
 


Megbízó: Polyák Sándor - POL-S Kft.
Tervezők
Építészet: Vér Péter vezető tervező - Archi-Made Bt. 
Statika: Szabó Imre statikus - Traverz 50 Kft.
Kivitelező: Budai Csabaműszaki vezető - Weisinvest Kft. 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Egy hely – A vizsolyi szeráf

2021.12.09. 13:25
00:06:38

Vizsoly neve ismert, ám leginkább Károlyi Gáspár magyar nyelvű teljes bibliafordításának nyomtatásával kapcsolatban említjük. Kevesen tudják, hogy református temploma középkori eredetű, azt pedig még kevesebb, hogy az épületben csodás freskók láthatók. Az Egy hely mai részében a szeráfot ábrázoló látványos falfestménnyel ismerkedhetünk meg.

Vizsoly neve ismert, ám leginkább Károlyi Gáspár magyar nyelvű teljes bibliafordításának nyomtatásával kapcsolatban említjük. Kevesen tudják, hogy református temploma középkori eredetű, azt pedig még kevesebb, hogy az épületben csodás freskók láthatók. Az Egy hely mai részében a szeráfot ábrázoló látványos falfestménnyel ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

Egy hely – a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

2021.12.09. 13:22
00:06:40

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum nem csak a festőóriásnak állít emléket, de a város érdekes történetét is megismerhetik a látogatók. Az Egy hely legújabb része a nemrég újrarendezett állandó kiállítást mutatja be.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum nem csak a festőóriásnak állít emléket, de a város érdekes történetét is megismerhetik a látogatók. Az Egy hely legújabb része a nemrég újrarendezett állandó kiállítást mutatja be.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk