Közélet, hírek

Szálloda lehet a Breuer-épületből, amibe belebontott az Ikea

1/3

Az Armstrong Rubber Co. Breuer Marcell tervei szerint emelt épülete a szomszédos Ikea-áruházzal. Fotó: Gunnar Klack, Wikimedia Commons

?>
Az Armstrong Rubber Co. Breuer Marcell tervei szerint emelt épülete a szomszédos Ikea-áruházzal. Fotó: Gunnar Klack, Wikimedia Commons
?>
A homlokzat részlete. Fotó: Kenneth C. Zirkel, Wikimedia Commons
?>
A Pirelli Tire Building néven is ismert tömb véghomlokzata. Fotó: Pat Krupa, Wikimedia Commons
1/3

Az Armstrong Rubber Co. Breuer Marcell tervei szerint emelt épülete a szomszédos Ikea-áruházzal. Fotó: Gunnar Klack, Wikimedia Commons

Szálloda lehet a Breuer-épületből, amibe belebontott az Ikea
Közélet, hírek

Szálloda lehet a Breuer-épületből, amibe belebontott az Ikea

2020.01.13. 10:00

Cikkinfó

Szerzők:
Kovács Dániel

Földrajzi hely:
New Haven, Amerikai Egyesült Államok

Építészek, alkotók:
Breuer Marcell

Fordulatos történet kerülhet nyugvópontra azzal, hogy nemrég új tulajdonoshoz került Breuer Marcell ikonikus New Haven-i épülete, az Armstrong Rubber Co. egykori székháza. Az elmúlt közel két évtizedben az Ikea tulajdonában, üresen pusztuló épületből az új tulajdonos nulla energiaigényű szállodát és konferenciaközpontot fejlesztene.  

Az épületre Breuer Marcell az 1960-as évek második felében, a New York-i Whitney Museum (ma már Met Breuer) befejezését követően kapta a felkérést. A gumigyártó cég megkeresésére Breuer Robert F. Gatjéval együttműködve látványos struktúrával válaszolt: a kétszintes lepényépület felett szinte lebegni tűnik az irodaház ötszintes tömege. A homlokzatot előregyártott, gondosan tervezett betonpanelek burkolják a breueri brutalizmus egyik csúcsművén. Az épület aztán a tulajdonost megvásárló Pirelli birtokába került, amely eladta a szomszédos területtel együtt az Ikea áruházláncnak – a gyár helyére így került Ikea-üzem. A parkoló kedvéért egyébként a Breuer-ház lepényépületébe is belebontottak. 

Az Armstrong Rubber Co. Breuer Marcell tervei szerint emelt épülete a szomszédos Ikea-áruházzal. Fotó: Gunnar Klack, Wikimedia Commons
1/3
Az Armstrong Rubber Co. Breuer Marcell tervei szerint emelt épülete a szomszédos Ikea-áruházzal. Fotó: Gunnar Klack, Wikimedia Commons

Az elmúlt közel húsz évben a Breuer-irodaház üresen állt, az Ikea kizárólag hirdetési felületként hasznosította a toronyhomlokzatot. A New Haven Independent beszámolója szerint azonban 2020. december 31-én egy fejlesztő, bizonyos Bruce Pecker 1,2 millió dollárért (380,8 millió forint) megvásárolta a tornyot. A szálláshiánnyal küszködő város egyébként már a 2018-as rendezési tervben szállodai funkciót szánt az épületnek, az Ikeával egyetértésben. Ez válhat most valóra. Pecker bejelentette, hogy butikhotelt és konferenciaközpontot szeretne létrehozni a tömbben. 

A fejlesztő egyelőre nem közölte, kit bízna meg a felújítás és az átalakítás terveivel, és a működtető kiléte sem ismert. A kitűzött zéróenergiás épületté alakítás azonban jelentős kihívásokat tartogat, különösen, ha a betonpanelekkel burkolt, ikonikus homlokzatot meg akarják tartani. Márpedig, bár az épület nem élvez különösebb védettséget, a rendezési terv előírásai ezt várják el. 
 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk