Programok

Tájépítész filmestek keddenként a MÉSZ-ben

1/1

?>
1/1

Tájépítész filmestek keddenként a MÉSZ-ben
Programok

Tájépítész filmestek keddenként a MÉSZ-ben

2020.02.14. 10:00

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Helyszín:
MÉSZ Kós Károly terem

Esemény kezdete:
2020.02.18. 17:30
Esemény vége:
2020.03.17. 20:00

Címkék:
tájépítészet

Öt alkalmas tájépítész filmest-sorozat indul keddenként a MÉSZ Kós Károly termében. A február 18-i első vetítésen Mőcsényi Mihály portréfilmjét nézhetik meg az érdeklődők.

Tájépítész filmestek keddenként


2020. február 18. 17.30 

•    Ember nélkül nincs táj – Mőcsényi Mihály portréfilmje (készült 2015-ben, hossz: 52 perc)
A filmből három korszakot áthidaló közép-kelet-európai életutat ismerhetünk meg. Mőcsényi Mihály (1919-2017)  tájépítész munkásságát két bőröndöt is megtöltő kitüntetésekkel ismerték el. A sorstörténet mellett képet kapunk a történelmi korszakok társadalmi folyamatairól, amelyet korabeli archív kertépítészeti alkotások megjelenítése tesz átélhetővé. Kirajzolódik egy kultúrtörténeti ív, a hazai tájépítészet története, amely élőn reprezentálja Mőcsényi Mihály felfogását: ember nélkül nincs táj!

A filmet követően kötetlen beszélgetés Zajti Gábor rendező-operatőrrel, valamint Buella Mónika tájépítész-filmszerkesztővel.

 

2020. február 25. 17.30

•    Tájtitkok tudói (2012) sorozatból– Tájépítészet Magyarországon (hossz 26 perc)
Mőcsényi Mihály tájépítész professzor úr kalauzol végig bennünket a 20. századon, valamint azon, hogyan jött létre a Kertművészet tantárgyból a mai önálló Tájépítészeti Kar 
•    Tájművészet  (készült 2013-ban, hossz 27 perc)
A Műcsarnokban 2014-ben rendezték meg az I. Építészeti Nemzeti Szalont – 100% kreativitás címmel. A tájépítészet is képviselte magát ezen a kiállításon, ahol folyamatos filmvetítések gazdagították a programot. Erre a programra készült film a Tájtitkok tudói sorozat tovább gazdagított változata.

A film után kötetlen beszélgetés.

 

2020. március 03. 17.30

•    Szellemi kaland a térben (26 perc) (A Tájtitkok tudói  (2012) sorozatból)
Kalandozás a természettudomány és a művészet világa között a LÉPTÉK-Terv tájépítészeivel. A tájépítészet nem csupán megoldandó mérnöki feladatok sokasága. Helyszínek többek között: Pécs, Szada, Budapest Arany Múzeum  
•    A pad – filmetüd (11 perc) (A Tájtitkok tudói  (2012) sorozatból)
 „A pad a világ modellje. Minden a pad körül forog. A szerelemre kiéhezett párok, akiknek nincs hová menniük, a padot keresik; az alkoholisták és hajléktalanok élete – akik számára ez az otthon, az asztal, a vécé és az ágy – teljességgel elképzelhetetlen a pad nélkül; a gyerekek fáradhatatlanul faragják a padot; a diákok a padon igyekeznek bepótolni tudásuk utolsó hiányait a vizsga előtt; az öregek a padon élik életük utolsó napjait."
•    Dugonics tér - Szeged új nappalija (6 perc) (A Tájtitkok tudói  (2012) sorozatból)

A filmek után kötetlen beszélgetés Szakács Barnabás tájépítésszel, utcabútor tervezővel
A beszélgetés javasolt témája: A pad mint a világ modellje

 

2020. március 10. 17.30

•    A láttatás szolgálatában (26 perc) (A Tájtitkok tudói  (2012) sorozatból)
Letisztult formavilágú, kortárs kertépítészeti eszközökkel dolgozó, nagy szakmai múltra visszatekintő kerttervezők munkáit mutatjuk be a LAND-A Táj- és Környezettervezési Műterem segítségével. Helyszínek többek között: Hódmezővásárhely, Komárom, Budapest MOM-park.
•    A tájépítész kézjegye (26 perc) (A Tájtitkok tudói  (2012) sorozatból)
Játékos cikkcakkok, megdöntött gyepsíkok, tört vonalvezetésű burkolatok, szilánkos térformák. Az aktuális tájépítészeti irányzatokra kitekintve dolgoznak sorozatunk harmadik részének kertépítészei, a GARTEN Stúdió tervezői. Helyszínek többek között: Budapest Kopaszi-gát, Barabás villa, Graphisoft Park 
•    Harmóniában a tájjal (26 perc) (A Tájtitkok tudói  (2012) sorozatból)
A tájépítész feladata, hogy összehangolja az adott helyet az ott élő emberrel. A természettel való párbeszédet keresik munkáikban a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda tervezői. Helyszínek többek között: Tihany, Rácalmás, Csíkszereda 

A filmek után kötetlen beszélgetés.

2020. március 17. 17.30

•    Park excellence - Odessza, egy szegedi városrész (lakótelep) zöldfelületi átalakulása (készült 2019-ben, hossz: 52 perc)
Hogyan alakul át egy lakótelep régi, leamortizált elavult parkja, és válik egy 21. század igényeinek és elvárásainak megfelelő környezetté? Milyen folyamatok és mozgatórugók működnek, hogy egy adott tér átalakuljon, megújuljon? „Testközeli" betekintés egy park átváltozásába tájépítészi „idegenvezetéssel". Életszerű és közvetlen, élménygazdag és ismeretnyújtó film a tervezéstől a kivitelezésig.

A filmet követő beszélgetés témája: A „hely szelleme" az egykori lakótelepeken és a mai lakóparkokban
Meghívott vendégek: Csernyus Lőrinc Ybl-díjas építész, az MMA Művészetelméleti tagozat tagja, Péterfi Ferenc közösségfejlesztő

Szakmai továbbképzés pontértéke: akkreditálás folyamatban.
A továbbképzést igénylők a monika.buella@gmail.com címen tudnak regisztrálni. (név, lakcím, kamarai szám, területi kamara neve)

Helyszín: MÉSZ Kós Károly terem, 1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.
Szervező: Buella Mónika tájépítész (TÁJRAJZ Kft.)

A rendezvény az NKA Építőművészeti Kollégiuma támogatásával valósul meg.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk