Közélet, hírek

Tetőakadémia 2014

2014.04.16. 10:41

Az idei évben igencsak aktuális, bár látszólag egymástól távol álló két gondolat köré épül föl a TETŐAkadémia tematikája: a fiatalok megszólítását, bevonását, illetve a korszerű épületek, a ma oly divatos néven említett "okos házak" kapcsolódó kérdéseit vizsgálja a konferencia, melynek mottója: „Magyar építészek a világban, a világ tetői Magyarországon"

A konferencia kiemelt kulcselőadása az okos házak energiamonitoringjának szakmai kérdéseit járja körül egy nemzetközi tapasztalatokkal, európai kitekintéssel rendelkező szakember, Dr. Magyar Zoltán közreműködésével.
A kapcsolódó szakmai előadások a fiatalok bevonásának lehetőségeit és a nemzetközi tapasztalatok gyakorlatban való felhasználását vizsgálják, integrálva a lehetséges kapcsolódási felületeket, illetve a hatásokat, amelyek egységes, műszakilag korrekt megoldásokat jelenthetnek a jól működő egész érdekében.

A konferencia a már hagyományosnak számító budapesti helyszínnel zárja a négy alkalomból álló idei sorozatot, de előtte Szeged (május 6.), Győr (május 8.) és Debrecen (május 13.) adnak otthont a rendezvénynek. A szervezők, az Alukönigstahl, a BACHL, a Rheinzink, a ROTO, a TONDACH
és a Weishaupt olyan előadásokkal jelentkeznek, amelyek bizton számíthatnak a hallgatóság érdeklődésére.

A rendezvényt az Építészek Feketén Fehéren, Az YBL díjasok és a Társaság a Lakásépítésért "Így lakunk" kiállítása kíséri, társkiállítók között a Dirickx, a Semmelrock és a Schiedel lesznek vendégeink az idei sorozaton.

 

Idén 11 éve indult az első TETŐAkadémia, amit a TONDACH és a CAD Stúdió indított útjára. A tizenegy év alatt patinás konferenciává nőtte ki magát a rendezvény, amely kitűnik a konferencia-kavalkádból, amely a szakmabeliek számára számos lehetőséget kínálnak.

Az előadások témája, az egymásra épülő elemek magas szintű átgondoltságot, egy – az évek alatt - kiforrott elvek melletti folyamatos elkötelezettséget jelentenek az előadók, a résztvevő cégek részéről. A konferenciák vezérfonala, melyhez mind a gyártói, mind a vendégelőadások témaválasztása kapcsolódik, minden évben egy aktuális, az építészek, kivitelezők érdeklődésére számot tartó, új ismereteket átfogó téma.

A gyártói előadások nem a termékismertetésre helyezik a hangsúlyt, hanem az egyes elemek, termékek egymásra épülő megoldásának részleteit, lehetőségeit tárják a hallgatóság elé. A mély műszaki ismereteket, átfogó termékhasználat részleteit és megoldásait ismertető előadások alapos felkészültségről és szakmai biztonságról tanúskodnak. A csapatmunkát a meghívott független előadók jól beillesztett, a vezérfonalhoz kapcsolódó előadásai teszik teljessé. Az idei évben igencsak aktuális, bár látszólag egymástól távol álló két gondolat köré épül föl a TETŐAkadémia tematikája : a fiatalok megszólítását, bevonását, illetve a korszerű épületek, a ma oly divatos néven említett „okos házak" kapcsolódó kérdéseit vizsgálja a konferencia, melynek mottója: „Magyar építészek világban, a világ tetői Magyarországon".

Aktuális és sajnos nem meglepő az a trend, ami ma a fiatalok munkavállalását jellemzi. A régi korokhoz hasonlóan a mai fiatalok közül is sokan keresik külföldön a munkát, a tanulás lehetőségeit,és számos fiatal építész számára a külföldi munkavégzés sok évre meghatározza az életüket. A külföldi tapasztalatok viszont akkor válnak gyümölcsözővé, ha azokat haza is hozzák. Ebben a hazacsábításban van nagy szerepe az új technológiák, az új eljárások használatának, amelyek egy házat intelligenssé tudnak tenni, a használói számára számos olyan többletinformációval tudnak szolgálni, amelyek a mai gazdasági helyzetben kulcsfontosságúak lehetnek.

A mai korszerű eszközök és berendezések segítségével az épületek vezérlése, távoli elérése már nem a sci-fi világát jelentik. Ezek a folyamatok adatok visszacsatolását, ellenőrzést, beavatkozást igénylő lépéseket is maguk után vonhatnak, és kezelésük egyre komolyabb műszaki, technológiai kihívások elé állítják a gyártókat.

Az épület egészére vonatkozó értékelés tehát nem csak a megjelenés, a műszaki megoldások korszerűsége és összefogottsága terén jelentkező eredményeket ad, hanem ezen eredmények mögötti állandóan változó adatok kezelése, értékelése is szerepet kap a korszerű ház „életében".

A konferencia sarokpontjai

A konferencia kiemelt kulcselőadása ezt a témát járja körül egy nemzetközi tapasztalatokkal, európai kitekintéssel rendelkező szakember, Dr. Magyar Zoltán közreműködésével. A kapcsolódó szakmai előadások is ezt a két területet kötik össze, integrálva a lehetséges kapcsolódási felületeket, illetve a hatásokat, amelyeket az egyes műszakilag korrekt megoldások jelenthetnek a jól működő egész érdekében.

Idén újdonság lesz a modern technológia vívmányaira építve a távoli előadók videokonferencia segítségével történő bekapcsolása, amely segítségével Dubaiban dolgozó magyar építész tart rövid előadást a hallgatóságnak.

Szakmai támogatóként a konferencia mögött áll mindkét kamara, így a MÉK már 3 kreditpontos konferenciának értékelte a rendezvényt, és a MMK is támogatott konferenciaként tartja nyilván a TETŐAkadémia rendezvénysorozatot. A Műegyetem Építészkamara, valamint Épületszerkezetek Tanszéke évek óta szintén a rendezvény szakmai támogatója.

További információk a Tetőakadémia weboldalán

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk