Helyek/Infrastruktúra

Új autóbusz állomás és üzletház - Szolnok

1/19

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/19

Új autóbusz állomás és üzletház - Szolnok
Helyek/Infrastruktúra

Új autóbusz állomás és üzletház - Szolnok

2007.01.22. 13:36

Projektinfó

Földrajzi hely:
Szolnok, Magyarország

Építészek, alkotók:
Taba Benő, Tőzsér Iván

Építészet: Taba és Társai Mérnöki Iroda Kft., Taba Benő vezető tervező, Tőzsér Iván építész tervező

Műszaki leírás
A Jászkun Volán Zrt korszerűsíteni kívánja a Szolnok, Ady Endre úti autóbusz állomás létesítményét. Évek, évtizedek óta húzódó vitára kíván választ adni egy új, európai szemléletű beruházással. A városközpontban akarja tartani a régió lakosságát (is) kiszolgáló közlekedési létesítményt úgy, hogy közben emeli az utazó közönség számára nyújtott szolgáltatásának színvonalát, az állomás funkcióhoz társít egy többszintes üzletház együttest. Ezzel a szimbiózissal olyan építészeti együttest valósít meg, amely beépítési módjával, építészeti tömegalakításával és anyaghasználatával a belvárosi tömb "neuralgikus" problémahalmazát oldja meg;

 • Ésszerűsíti az autóbusz forgalmat.
 • Minimálisra csökkenti az állomáson hosszabb ideig tartózkodó (parkoló) a­utóbuszok számát.
 • A tömeges gépjármű forgalom az Ady Endre út (városközpont) felől takar­tan történik.
 • A létesítmény összképe középületet mutat, szemben a jelenlegi ipari-köz­lekedési karakterrel.
 • Fejlesztése és növekedése ellenére megőrzi a jelenlegi zöldfelület nagyré­szét, az épülettesten több helyen új zöldfelületi foltokat hoz létre.
 • Megoldást nyújt a környék (városközpont) parkolási gondjaira.
 • Kulturálttá teszi a tömb egészére nézve a gyalogos közlekedés körülmé­nyeit (peronok, üzlet utcák ...)
 • Teret ad azoknak az egészséges kereskedelmi-szolgáltató-vendéglátó tö­rekvéseknek, melyek kezdeményei - ha provinciális formában is, de - meg­jelentek a jelenlegi állomás épület peronja alatt.
 • Közvetlen környezetében tapasztalható építészeti ellentmondásokat (archi­tektúra, lépték, beépítési mód ...) a jelenlegi "foghíj" beépítésével és a csat­lakozó épületekhez való igazodással kívánja feloldani, mintegy összeszőve a szabadon futó városépítési (építészeti) szálakat.

A jelenlegi állomás épület lebontásra kerül. Az új létesítmény városközponti üzletházként valósul meg, mely magába foglalja az ésszerűsített és redukált használatú új autóbusz pálya­udvart is.

A beruházás két fő tömegre bontott:

 • Az Ady Endre úti oldalon hosszan elnyúlva helyezkedik el az üzletház épülete, belső oldalán (északi irány) a Volán funkciókkal.
 • Északi irányban dilatációval csatlakozik a fő tömeghez egy háromszin­tes parkolóház, a földszinten fedett módon a Volán forgalmi felületei, megállói, peronjai.

Az épület jelentős mértékben alápincézett, itt biztosítunk tereket és infra­struktúrákat az árufeltöltés meghatározó részének.
Az üzletház földszintet (galériát), I. emeletet, II. emeletet és tetőterasz
szintet (III. emelet) foglal magába.
A Volán funkciók részletesen megtervezettek és végleges elképzeléseket tükröznek.

Az Üzletház funkciók a későbbiek során lesznek meghatározva "fel­töltve". Jelenleg "anonym" módon jelöltük az üzlet kialakítási lehetőségeket, gondolva a sokrétű és méretű hasznosítás lehetőségére - a gépészeti, energetikai infrastruktúra biztosítására. Ennek megfelelően üzlet nagysá­gokat és raktározási lehetőségeket, vizes-blokk kialakítási lehetőségeket jelöltünk. Tulajdonképpen egy bér-üzletház építésére vonatkozik az enge­dély kérelem, melynek földszintjén a Volán állomás üzemelne, a konk­rét üzlet kialakításokat pedig külön-külön engedélyezési eljárás keretén be­lül kell véglegesíteni. (Vagy az összes építtetői-üzemeltetői szándékok sze­rint megoldani az alaprajzi elrendezést és az építési engedélyt ezek szerint módosítani.)

Anyaghasználat, színezés
A ház közlekedési létesítmény és üzletközpont ötvözete. Léptékében a környezetében lévő szélsőségek között "mozog", tömegalakításával, anyaghasználatával, gesztusaival a vállalható (és belátható) jövőt a múlt értékeivel kívánja egyesíteni. A funkcionális racionalizált kiszolgáló hosszú főépület "társasháznyi" tömegekre bomlik a homlokzati síkok mozgatása által. Ezt erősíti a homlokzati anyaghasználat, ornamentika, nyílászáró stb. kezelés módja, változatossága. A ház egy kereskedelmi "hajó" a Tisza közelségében. Anyaghasználata, homlokzati megjelenése, szerkesztésmódja tudatosan törekszik a hajóépítés, ill. ácsmunka egyes, mindenki számára érzékelhető elemének bemutatására, visszaidézve a valamikori Tiszai "Kofa" -járatok kereskedelmet színező hangulatát.

Főbb homlokzati anyagok:

 • Perontetők, főbejárati kazettás előtetők, főbejárat fölötti II. emeleti kiug­ró szegmens ívű fal ragasztott rétegelt fa tartókból.
 • Földszinti falsávok, mészkő lapburkolatból (nagyméretű téglány, csont­ színű).
 • I. emeleti falsávok, sárga, fehér és terrakotta téglaburkolatból.
 • II. emelet falfelületei csontszínű nemesvakolattal fedettek.
 • Pillér és födémsávok hőszigetelő kiemelést kapnak
 • Jobb és balszárny főtömegei féloszlopokkal tagoltak, az "oszlopfejeze­tek" a kifutó gerendavégek, melyek térplasztikát hordoznak
 • Az Ady Endre úti autóbusz peron fölötti fatartók külső felületén üveg polycarbonát donga fölülvilágítósáv fut végig.
 • A földszinti portálok a belső lehetőségeknek megfelelően kétszintesek, markáns mérettel és tagolással, kőszerű megjelenésseI.
 • A tető "vitorla" felületeket idéz világosszürke acéllemez burkolatával.
 • A II. emelet parapet fölötti, kifelé döntött ferde felületei a függőleges falra szerelt, fa mintázatú ETERNIT GLASAL lamellákkal borítottak.
 • A homlokzaton megjelenő fémszerkezetek (csőkorlát, zászlórúd, szellő­ző zsalúzia) tűzihorganyzottak.
 • A parkolóház beton felületei (oszlopok, rámpa oldalfalak...) halvány o­lajzöld színűre festendők.


Belső terek anyagai

 • A konkrét üzletek, funkciók ismerete nélkül külön anyaghasználatról, színezésről az üzleti felületeken nem tudunk rendelkezni, ill. a minőségi szinteket, elvárásokat az alaprajzok és a metszetek részletesen bemutat­ják, ill. rögzítik. Ezen felületek elsősorban nagyméretű, padlótól mennye­zetig futó üveg portálok lesznek, melyeket a mindenkori kirakatrendező tesz látványossá és élvezhetővé. Természetesen az üzletfeliratok a szá­mukra előírt dizájn szerint lesznek megvalósítva.
 • Az előcsarnok és a galéria szintek folytatják a "hajó" analógia megjele­nítését. A főtömeg szerkezeti fedése is hajóbordákhoz kíván hasonlítani, az acél rácsostartók fa karakteru GLASAL lapburkolattallesznek fedve, a mezőközépek szintén fa burkolatot imitálnak.
 
 

Építészet: Taba és Társai Mérnöki Iroda Kft.
Taba Benő vezető tervező, Tőzsér Iván építész tervező,
Szerkezet: Molnár Sándor statikus vezető tervező,
Épületgépészet: Nagy Gábor gépész vezető tervező,
Elektromosság: Kucskár Mihály elektromos vezető tervező,
Útépítés, közlekedés, forgalomtechnika: Molnár Lajos közlekedés tervező,
Viziközművek: Vámos Csaba mélyépítő tervező,
Tűzrendészet: Dr. Söllei Pál tűzvédelmi tervező, Sebők Imre tűzjelző hálózat 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk