Közélet, hírek

Üveg-acél "mini-stadion”

1/4

Jinso pavilon. Vezető tervezők: Jan Pesman, Ronald Schleurholts

?>
Jinso pavilon. Vezető tervezők: Jan Pesman, Ronald Schleurholts
?>
Jinso pavilon. Vezető tervezők: Jan Pesman, Ronald Schleurholts
?>
Jinso pavilon. Vezető tervezők: Jan Pesman, Ronald Schleurholts
?>
Jinso pavilon. Vezető tervezők: Jan Pesman, Ronald Schleurholts
1/4

Jinso pavilon. Vezető tervezők: Jan Pesman, Ronald Schleurholts

Üveg-acél
Közélet, hírek

Üveg-acél "mini-stadion”

2010.10.19. 11:05

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Amszterdam, Hollandia

Építészek, alkotók:
Jan Pesman, Ronald Schleurholts

Letölthető dokumentumok:

A cepezed építészei, Jan Pesman és Ronald Schleurholts által tervezett Jinso-pavilon nyerte a 2010-es Holland Nemzeti Acél-díjat. Az épület kialakításában az a különleges, hogy hasonló tetőszerkezetet eddig csak sokkal nagyobb léptékben, például stadionok esetén alkalmaztak.

A cepezed által Amszterdam Arena Boulevard részére tervezett Jinso-pavilon nyerte a 2010-es Holland Nemzeti Acél-díjat a kereskedelmi és ipari épületek kategóriájában. A díjat október 14-én, a nemzeti acélnapon adták át. A Jinso-pavilonnal a cepezed immár a hatodik Nemzeti Acél-díjat nyerte el az évek során, s szert tett két belga és egy európai acél-díjra is.  

 

Jinso pavilon. Vezető tervezők: Jan Pesman, Ronald Schleurholts
4/4
Jinso pavilon. Vezető tervezők: Jan Pesman, Ronald Schleurholts

Jinso pavilon. Vezető tervezők: Jan Pesman, Ronald Schleurholts
1/4
Jinso pavilon. Vezető tervezők: Jan Pesman, Ronald Schleurholts

 

 

A Hans van Heeswijk által vezetett zsűri külön értékelte a pavilon szerkezetét, és azt, hogy automatikusan beolvad a nagy léptékű, zsúfolt környezetébe: "Egészen idáig az elképzelés, hogy a tető stabilitását három dimenzióban, összetett rácsostartó-gyűrűvel oldják meg, csak a stadionoknál volt jellemző, például a rotterdami Feijenoord stadion esetén. Ebben a kis léptékben egy ilyen kialakítás nagyon ügyes és kifinomult, igazán innovatív megoldás. A kivitelezés elegáns, hidegen hajlított üveg és karcsú acélprofilok alkotják a homlokzatot, az acél konstruktív sokoldalúságát szellemesen használták ki az alkotók. A részleteket nagy gondossággal tervezték meg. A labdarúgó stadion, multiplex mozi, koncertterem és óriásplakátok „agresszív" környezetében ez a szerkezet könnyedén megállja helyét. A kategória győztese különösen meggyőző, hiszen az okos és szerves kialakításnak köszönhetően erőteljes végeredményt alkot a modellezés, szerkesztés és kivitelezés. Az ehhez hasonló alkotások egy egész területet képesek vonzóbbá és kifinomulttá tenni a nagyközönség számára."

A 2008-ban megépült Jinso-pavilon egy ázsiai étkezde-pavilon kiegészítése, amit szintén cepezed tervezett a ’90-es években. Az utóbbi évtizedben az egész területen léptékváltás történt, minek következtében Amszterdam Önkormányzata előírta a tulajdonos-üzemeltetőnek egy minőségi bővítés megvalósítását.

Az eredeti épület egy nyújtott, kétszintes dobozból áll, 20x8 méteres befoglaló mérettel.  A kezdeti elképzeléseknél a bővítést ETFE fóliával fedett téli kertként tervezték, a membrán a pavilon felett mint egy forgáskép nyúlt volna túl. A különböző előírásoknak és a tervezési program finomításának köszönhetően a koncepció végül egy üveg oválissá alakult át, melynek magassága több, mint 12 m, hossza 43 m és szélessége 30 m. Az épület teljesen klimatizált, bár és étterem funkcióknak ad otthont. A földszinten a fő tömeget 2 m-re behúzták, míg az emeleten egy 4 m-nél szélesebb galéria található.

 

Jinso pavilon. Vezető tervezők: Jan Pesman, Ronald Schleurholts
2/4
Jinso pavilon. Vezető tervezők: Jan Pesman, Ronald Schleurholts

Jinso pavilon. Vezető tervezők: Jan Pesman, Ronald Schleurholts
3/4
Jinso pavilon. Vezető tervezők: Jan Pesman, Ronald Schleurholts

 

 

A homlokzat és a tetőszerkezet különösen lenyűgöző. A homlokzatot hidegen hajlított, hőszigetelő üvegből alakították ki, az elemeket tapadókorongok segítségével illesztették helyükre. A földszinten a homlokzatot több, mint háromnegyed részben meg lehet nyitni az osztott, kihajtható falkialakításnak köszönhetően, ahol minden egyes elem eltérő rádiusszal készült. A homlokzatnak három merevítési pontja van, ebből kettő az ellipszis végpontjainál található. Ezeket a pontokat használták a lépcsők elhelyezésére is.

A tető 2,5 méternél magasabb, és nyolc hatalmas pneumatikus paplanból áll, melyeket a gondosan kidolgozott acél konstrukcióra rögzítettek. A paplanok mindegyike négy EFTE rétegből készült, és három légkamrát tartalmaz. Az EFTE-fólia kialakítása lehetővé teszi, hogy a nap- és fénybebocsátást a belső kamra nyomásának változtatásával szabályozzák. A paplan levegőellátása a szerkezet integrált részét képezi. A sugárút burkolata a pavilon belsejében is folytatódik. A kivitelezéssel egy időben a padlózatba zsaluzott hatalmas edényekbe növényeket helyeztek, melyek természetes, magától értetődő látványt nyújtanak.

A Jinso-pavilont nemrégiben a 2010-es Detail-díjra, az azonos nevű, széles körben ismert német magazin által létrehozott elismerésre is jelölték.


generáltervező: cepezed



 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A FÓTI PLÉBÁNIATEMPLOM // Egy hely + Építészfórum

2021.07.16. 15:51
00:07:54

A fóti Szeplőtelen Fogantatás-templom különleges helyet foglal el a magyar építészettörténetben. Legkvalitásosabb romantikus épületünk, és európai viszonylatban is kiemelkedően magas színvonalat képvisel. Érdekessége, hogy Ybl Miklós első önálló alkotása, minőségét tekintve mégsem különbözik a későbbi épületektől, az építész azonnal főművet alkotott.

A fóti Szeplőtelen Fogantatás-templom különleges helyet foglal el a magyar építészettörténetben. Legkvalitásosabb romantikus épületünk, és európai viszonylatban is kiemelkedően magas színvonalat képvisel. Érdekessége, hogy Ybl Miklós első önálló alkotása, minőségét tekintve mégsem különbözik a későbbi épületektől, az építész azonnal főművet alkotott.

Épületek/Örökség

MÁTYÁSFÖLD // Egy hely + Építészfórum

2021.07.16. 15:47
00:07:04

Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a mátyásföldi villanegyedbe kalauzoljuk nézőinket. Az egykori vadászterületen 1887-ben alapított település kezdetben a nyaralni vágyó pesti úri közönséget vonzotta. A terület arculatát nagyban meghatározza Paulheim József építészete, aki legalább 50 villát, valamint a templom és a későbbi gimnázium épületét is tervezte. 

Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a mátyásföldi villanegyedbe kalauzoljuk nézőinket. Az egykori vadászterületen 1887-ben alapított település kezdetben a nyaralni vágyó pesti úri közönséget vonzotta. A terület arculatát nagyban meghatározza Paulheim József építészete, aki legalább 50 villát, valamint a templom és a későbbi gimnázium épületét is tervezte. 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk