Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig
Közélet, hírek

Várrom a város felett

1/21

Massenburg várromja - fotó: Molnár Tamás

?>
Massenburg várromja - fotó: Molnár Tamás
?>
Tervezési Terület - fotó: Molnár Tamás
?>
Kilátótorony a várromnál - fotó: Molnár Tamás
?>
Várrom, mögötte a vadászház - fotó: Gyergyák János
?>
Kilátás a Massenburgból - fotó: Gyergyák János
?>
Linz: Peter Behrens által tervezett dohánygyár - fotó: Molnár Tamás
?>
Linz: Schlossmuseum - fotó: Molnár Tamás
?>
Linz: Schlossmuseum - fotó: Gyergyák János
?>
Linz: Ars Electronika center - fotó: Gyergyák János
?>
A loebeni kongresszusi épület, azaz a régi városháza - fotó: Gyergyák János
?>
Workshop munka - fotó: Gyergyák János
?>
Leoben címere - fotó: Molnár Tamás
?>
Loeben: egyetemi menza - fotó: Molnár Tamás
?>
Donawitz: Acéltemplom - fotó: Molnár Tamás
?>
Donawitz: Acéltemplom belső tere - fotó: Molnár Tamás
?>
A győztes csapat - fotó: Gyergyák János
?>
A második helyezett csapat - fotó: Gerhard Schmidt
?>
A harmadik helyezett csapat - fotó: Gerhard Schmidt
?>
A különdíjas csapat - fotó: Gerhard Schmidt
?>
A workshop résztvevői - fotó: Gerhard Schmidt
?>
logo
1/21

Massenburg várromja - fotó: Molnár Tamás

Várrom a város felett
Közélet, hírek

Várrom a város felett

2013.11.12. 08:55

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Gyergyák János, dr. Molnár Tamás

Földrajzi hely:
Ausztria, Leoben

Letölthető dokumentumok:

A Pécsi Tudományegyetem építész hallgatói idén kora tavasszal ismét csomagoltak és útnak indultak. Harmadszor vesznek részt a grazi Fachhochschule Joanneum által meghirdetett nemzetközi építészeti workshopon, amit ez alkalommal az ausztriai Leoben-ben tartottak. A magyar csapat vezetői, Molnár Tamás DLA és Gyergyák János DLA írása.

2013 tavaszán rendezték meg Ausztriában, Leobenben a Styrian country estate meets modern architecture c. Erasmus intenzív programot. Ez a nemzetközi workshop a grazi Fachhochschule Joanneum harmadik ilyen típusú programja volt. A korábbi két rendezvény helyszíne Neuberg an der Mürz Ausztriában, valamint a szlovéniai Ptuj városa volt (lásd: Találkozik-e Parsifal a modern építészettel?). Az idén február 25. és március 8-a között megrendezett programon 59 hallgató vett részt a következő 5 egyetemről:

- FH Joanneum University of Applied Sciences, Graz, Ausztria
- HTW University of Applied Sciences, Drezda, Németország
- John Moores University, Liverpool, Nagy Britannia
- Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar, Pécs, Magyarország
- University of Lisbon, Faculty of Architecture, Lisszabon, Portugália

Kilátás a Massenburgból - fotó: Gyergyák János
5/21
Kilátás a Massenburgból - fotó: Gyergyák János

Leoben 24.000 lakosú kisváros Stájerország szívében, Graztól mintegy 70 km távolságra. A város karakterét alapvetően meghatározzák fejlődésének szakaszai illetve ipara, hiszen többek között itt, Donawitz városrészben található a Voestalpine, ami a világ egyik legjelentősebb vasércfeldolgozó üzeme. A városközponttól gyalog is járható távolságra található Maßenburg várának romja. A vár története egészen a XIII. századig nyúlik vissza. Az évszázadok során többször bővítették, átépítették. Egészen az 1820-as évekig viszonylag jó állapotban állt az épületegyüttes. A történeti leírások alapján az 1860-as években azonban már csak az alapfalak álltak. A megmaradt romokat 1937-ben kiásták és restaurálták. 2000-ben újabb felújítás következett, ekkor tették látogathatóvá a várromokat, valamint ekkor készült el a nyugati bástya fölé épített kilátó.

Kilátótorony a várromnál - fotó: Molnár Tamás
3/21
Kilátótorony a várromnál - fotó: Molnár Tamás

A várrom közvetlen közelében található az egykori vadászház, ami manapság csak részben üzemel. A terület mellett halad el több jelentősebb turistaút is, ami a várost övező hegyekre vezet fel. Jó földrajzi helyzete ellenére az együttes nem igazán kapcsolódik be a város életébe, mivel a településen átvezető legjelentősebb négysávos főút elválasztja azt a központtól. A Maßenburg vár romja ma kilátópontként szolgál. Jó fekvése, illetve településszerkezeti elhelyezkedése ellenére eddig igazi fejlesztés nem történt a területen. Az Erasmus intenzív program legfőbb kérdése az volt, hogy milyen módon lehet jobban bekapcsolni a várromot, illetve a mellette lévő vadászházat a város életébe.

Tervezési Terület - fotó: Molnár Tamás
2/21
Tervezési Terület - fotó: Molnár Tamás

A megérkezés napján Wolfgang Schmied az FH Joanneum építészképzésének vezetője, a program főszervezője köszöntötte a résztvevőket. Másnap a város megismerésével, a terület bejárásával folytatódott a program, amelyet kissé megnehezített a reggelre leesett 30 cm friss hó. A télies időt kihasználva esti csapatépítő programként a semmeringi Zauberbergre látogatott el a nemzetközi csoport, ahol mindenkinek lehetősége volt kipróbálni a kivilágított pályás szánkózást.

Másnap Linzben különböző megvalósult építészeti projekteket tekintettek meg a hallgatók, amelyek mind valamilyen szempontból kapcsolódtak a workshop kérdésfeltevéséhez. A linzi program az Ars Electronica Centerben egy különleges 3D építészeti vetítéssel zárult. A szakmai program a korábbi évekhez hasonlóan építészeti szimpóziummal kezdődött. Az előadások sorát Dipl.-Ing. Heimo Berghold, a leobeni Műszaki Osztály vezetője nyitotta meg, aki Leoben városát, különös tekintettel a Maßenburg várrom környékét mutatta be. Második előadóként Dipl.-Ing. Alois Murnig, a Stájer Műemlékvédelmi Hivatal helyettes vezetője látta el hasznos tanácsokkal a hallgatókat. Prof. Dr.-Ing. Kurt Brey további történeti adatokat mutatott be a várról a hallgatóságnak, majd inspiráló példákkal szemléltette a várromok fejlesztési lehetőségeit. Délután Arch. DI Alfred Bramberger, a Szerző (dr. Molnár Tamás) és Dominic Wilkinson Liverpoolból saját munkáik és példaként gyűjtött épületek tervezésének, megvalósításának történetén keresztül elemezték műemlékek és a kortárs építészet kapcsolódási lehetőségeit.

Linz: Schlossmuseum - fotó: Molnár Tamás
7/21
Linz: Schlossmuseum - fotó: Molnár Tamás

A workshop munka a tavalyi programhoz hasonlóan idén is nemzetközi csoportokban zajlott. A hallgatók így különféle munkamódszerekkel, eltérő szemlélettel ismerkedhettek meg. A résztvevő oktatók folyamatos konzultációval segítették a hallgatók munkáját, a koncepciók felállítását. Az első hallgatói ötlettervek bemutatása után Dr. José Aguiar, a Lisszaboni Egyetem Építész Karának professzora portugáliai megvalósult épületek bemutatásával segítette az alkotókat koncepcióik fejlesztésében. A program utolsó napján került sor az elkészített hallgatói koncepciótervek prezentációjára, melyeket az oktatók zsűriztek. Összesen 14 csoportban dolgoztak a hallgatók, amelyek között 1-3. díjat és egy dicséretet osztottak ki. Az alábbi eredmény született a zsűri döntése alapján:

1. díjat nyert a 10. csapat: „Mi csak erre jártunk"
Böhm Judit (PTE-PMMIK)
Carl Challinor (John Moores University)
Ana Patrícia Pires (University of Lisbon)
Stefan Wagger (FH Joanneum)

A győztes csapat - fotó: Gyergyák János
16/21
A győztes csapat - fotó: Gyergyák János

2. díjat nyert az 1. csapat: „Dinamikus merengés"
Ulrike Däßler (HTW Dresden)
Marta Gonçalves (University of Lisbon)
Halász Lilla (PTE-PMMIK)
Jakub Rozanski (John Moores University)
Bernadette Seibert (FH Joanneum)

A második helyezett csapat - fotó: Gerhard Schmidt
17/21
A második helyezett csapat - fotó: Gerhard Schmidt

3. díjat nyert a 3. csapat: „360°-os érzékelés"
Karin Brand (FH Joanneum)
Franziska Gawrilow (HTW Dresden)
Raquel Henriques (University of Lisbon)
Simeone Hunter (John Moores University)

A harmadik helyezett csapat - fotó: Gerhard Schmidt
18/21
A harmadik helyezett csapat - fotó: Gerhard Schmidt

Dicséretben részesült a 9. csapat: „Massenburg szelleme"
Élvio Pereira (University of Lisbon)
Dean Roberts (John Moores University)
Anna Schreiner (FH Joanneum)
Sinkovics Brigitta (PTE-PMMIK)

A különdíjas csapat - fotó: Gerhard Schmidt
19/21
A különdíjas csapat - fotó: Gerhard Schmidt

A hallgatói csoportok egy része megpróbált valamilyen meghatározó funkciót találni a várromnak és környezetének azzal a céllal, hogy az eddiginél több látogatót vonzzon a helyszín. A tervezési feladat központi kérdése volt, hogy szükséges-e bármivel pl. a legnagyobb részben megmaradt torony kiemelésével, hangsúlyozni a várrom helyét. A hallgatók nagy része arra a megállapításra jutott, hogy a várromhoz vezető út legalább olyan fontos, mint egy új funkció. Tulajdonképpen mindkét szempontot egyszerre kell szem előtt tartani. A workshop végére a csoportok szinte kivétel nélkül új megközelítési utakra tettek javaslatot, részben korábbi, történeti leírásokból ismert ösvények nyomvonalán. A győztes csapat tervében ugyancsak nem a funkciót, hanem a területre vezető utat hangsúlyozta. A Maßenburg várromot a környező hegycsúcsokra felvezető turistautak érdekes megállójává tették a hallgatók a vadászház által kínált szolgáltatások bővítésével, a meglévő épület kiegészítésével.

Az Erasmus program folytatásaként a résztvevők új csoportokat alkotva, május végére kidolgozták terveiket. Az elkészült hallgatói vázlattervekből 2013 november végén nyílik majd kiállítás Leobenben. Az eseményhez kapcsolódóan összefoglaló kiadvány is készül, mely bemutatja a programot és a beküldött pályamunkákat.

Molnár Tamás DLA, Gyergyák János DLA

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk