Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Épülettervek/Középület

Visszafogott pavilonok a MOME Campuson

1/10

légifotó

?>
légifotó
?>
távlati kép - tervezők: Mangel János, Kákóczki Norbert, Bencsik Tamás
?>
távlati kép - tervezők: Mangel János, Kákóczki Norbert, Bencsik Tamás
?>
Zugligeti úti perspektíva - tervezők: Mangel János, Kákóczki Norbert, Bencsik Tamás
?>
MOME Szíve - tervezők: Mangel János, Kákóczki Norbert, Bencsik Tamás
?>
főépület a kertből - tervezők: Mangel János, Kákóczki Norbert, Bencsik Tamás
?>
otthontermek a villa mögött - tervezők: Mangel János, Kákóczki Norbert, Bencsik Tamás
?>
otthonterem - tervezők: Mangel János, Kákóczki Norbert, Bencsik Tamás
?>
B épület a kertből - tervezők: Mangel János, Kákóczki Norbert, Bencsik Tamás
?>
Zugligeti úti perspektíva
1/10

légifotó

Visszafogott pavilonok a MOME Campuson
Épülettervek/Középület

Visszafogott pavilonok a MOME Campuson

2016.02.18. 12:00

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Kákóczki Norbert, Mangel János, Bencsik Tamás

MOME Campus tervpályázat

Tervezés éve:
2015

Stáblista

építész vezető tervező: Mangel János, Kákóczki Norbert, Bencsik Tamás

Letölthető dokumentumok:

Mangel János, Kákóczki Norbert és Bencsik Tamás innovációs műhelyként és városi menedékként képzelte el a leendő MOME Campust. A megvételben részesült tervükben igyekeztek megtartani az eredeti épületeket, a választott architektúra fő jellemzője a visszafogottság és az egységesség. 

Tervezési koncepció

A ház tervezésekor arra törekedtünk, hogy a leendő MOME Campus valódi innovációs műhellyé és egyben városi menedékké válhasson. Biztos pont legyen a munkába merülőknek, az előadásokra érkezőknek, a kertben pihenőknek és a tanórák után otthon maradóknak. Olyan hely, ami mindenkinek a felfedezés élményét nyújta, mind a természeti környezet, mind az épített terek változatosságában. A természeti adottságokat erősítve, olyan téri helyzeteket terveztünk, ahol helye van a befelé fordulásnak, a tapasztalatok megosztásának, a közös időtöltésnek. A hallgatók és tanárok a házakban olyan térkapcsolatokkal találkozhatnak, amelyekben önként újra és újra eltévedhetnek.

Zugligeti úti perspektíva - tervezők: Mangel János, Kákóczki Norbert, Bencsik Tamás
4/10
Zugligeti úti perspektíva - tervezők: Mangel János, Kákóczki Norbert, Bencsik TamásA meglévő épített keret

A tervezés során mind teljesebb mértékben akartuk megtartani az eredeti épületeket, biztos alapként használva, és kiemelve azoknak építészeti értékeit. A házakat megtisztítottuk minden utólagos hozzáépítéstől, és e váz mentén fogalmaztuk újra a programhoz való megfelelését. Az újonnan létrejövő épületeket a területre jellemző pavilonos elrendezésben helyeztük el. A tervezés során a kívánt beépítési paramétereket betartva, az épületeket a hegyvidéki villás érzetet megtartva alakítottuk ki.

Környezeti kapcsolatok

Kiemelt fontosságú, a campus környezeti és településszerkezeti adottságainak kihasználása és erősítése oly módon, hogy az mind a környékbelieket, mind az itt tanulókat megfelelően szolgálja. A fő megközelítési irányokhoz igazodóan alakítottuk ki a megfelelő bejárati hangsúlyokat a campusnak, illetve a telepítés minden eleme ezen gondolat mentén alakult. A központi MOME szívhez kapcsolódva, illetve térszín alatt egymáshoz fűződve, az épületek szerves hálózatot alkotnak.

Zugligeti úti perspektíva
10/10
Zugligeti úti perspektívaKörnyezetalakítás

Elsődleges célunk volt, hogy a campus természeti jellege teljesebb mértékben megmaradhasson, és az újonnan létrejövő épületek és elemek tovább erősítsék ezt az érzetet. A terület gyalogos forgalma a vegyes forgalmú főutakon, és a zöldfelületek között vezető ösvények hálózatával lakja be a területet. A MOME szívén és a többi épület terepszint alatti gyalogos tengelyén a teljes terület akadálymentesen megközelíthető, mindenki számára teljeskörűen használható.

Funkcionális kialakítás

A meglévő épített keretet belakva és kiegészítve az tömbökkel rajzolta magát a funkcionális elrendezés. A MOME szívének bejárati szintjén található közösségi terekből induló tengely, a többi épületben is közös használatú, rekreációs tereket indukál, ezek felett helyezkednek el a hallgatói műtermek, munkaterek vagy igazgatási területek, mind átlátható és jól elkülönülő struktúrában.

otthontermek a villa mögött - tervezők: Mangel János, Kákóczki Norbert, Bencsik Tamás
7/10
otthontermek a villa mögött - tervezők: Mangel János, Kákóczki Norbert, Bencsik TamásÉpítészeti formanyelv

A meglévő keretet kiegészítő, újonnan létrejövő épületeket egy mai formanyelvvel, a meglévőtől finoman elkülönülő anyaghasználattal, de telepítésével igazodó módon alakítottuk ki. Az alkalmazott szerkezetek a tervezési alapgondolat leképezése mentén alakultak. A tervezett nagyméretű üvegfelületek mind a természet közeliség érzetét szolgálják, továbbá a campusban folyó munka transzparens megközelítését. A homlokzatok előtt az új épületek fő jellegét adó, a teljes felületen megjelenő, külső oldali mozgatható árnyékoló függönyök biztosítják a megfelelő külső oldali védelmet, és állandóan változó a MOME lendületéhez igazodó, dinamikus arcot kölcsönöznek a házaknak.

Fenntarthatóság

A campus környezetbarát működése a legmodernebb aktív-passzív gépészeti rendszerekkel és megfelelően tervezett terekkel és árnyékolókkal biztosítható.
A közösségi, iroda és hallgatói terek fűtését mennyezeti hűtés-fűtéssel terveztük. A rendszert gázkazán illetve a tetőn elhelyezett napkollektoros rendszer melegíti és a hűtőgép hűti. A tervezés során a nagy arányú természetes fényt részesítettük előnyben, erősítettük építészeti gesztusokkal. Ezt egészítik ki, a mindenkor megfelelő fényviszonyokra a mennyezeti világítótestek.

otthonterem - tervezők: Mangel János, Kákóczki Norbert, Bencsik Tamás
8/10
otthonterem - tervezők: Mangel János, Kákóczki Norbert, Bencsik TamásBelső terek, oktatási helyiségek

Az oktatási terek kialakításánál a variálhatóság és a nagy fokú szabadság volt a legfontosabb tervezési szempont. A belső terekben a látszó nyersbeton és transzparens üveg felületek a meghatározóak. A külső oldali árnyékoló függöny belső oldali rolóval kiegészülve biztosítja a mindig megfelelő természetes világítást. Az otthon és műtermekben mobil bútorkkal alakítható ki a nagyszámú különböző igénynek megfelelő térrendezés.

Mangel János, Bencsik Tamás, Kákóczki NorbertRészlet a jegyzőkönyvből

A pályamű szűkebb és tágabb értelemben vett környezeti kapcsolataira nagy hangsúlyt fektet. A meglévő műemléki és helyi védett épületek építészeti értékeit felismeri és tiszteletben tartja, a választott architektúrát egységesség és visszafogottság jellemzi, nem akar konkurálni a meglévő épületekkel. A tervezési program szerinti funkciókat három, új, kedvező arányú tömegekben oldja meg, amelyeket pavilonszerűen helyez el a campus területén, nem feszítve túl a környező beépítés léptékét, megőrizve a terület zöld, ligetes karakterét. 

A terv a helyi adottságokat figyelembe véve logikusan határozza meg a fő megközelítési irányokat. Jól ismeri fel és jelöli ki a campus bejárati pozícióit. Az A épületet teljes egészében, műemléki gondossággal megőrzi, a meghatározó főbejárat is itt marad. A „MOME Szíve" valóban a terv központi szervező elemévé válik, térszín alatti közvetlen és akadálymentes kapcsolatokat biztosítva az új épületek közösségi tereivel. Térszín felett az épületek közötti kapcsolatokat hálózatosság jellemzi, amelyet a zöldfelületekkel integrált módon javasol megvalósítani a tervező.

Az új épületek homlokzatképzését transzparencia jellemzi. Nagyméretű üvegfelületekkel fejezi ki a terv a természet közeliség érzését, valamint a campusban folyó munka nyitott szellemiségét. A transzparens üvegfelületek előtt pedig mozgatható árnyékoló függönyök biztosítják a külső oldalon a benapozás elleni védelmet, egyfajta másodlagos héjként. Éppen ez a művészi hatású árnyékoló szerkezet az, ami a legtöbb kritikát kapta a tervben. A kéthéjú mobil árnyékoló rendszer alkalmazása a transzparens felületen elvben támogatható megoldás. A kortárs építészetben nem előzmény nélküli.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk