Nézőpontok/Vélemény

Volt egy kerekasztal beszélgetés a Liget új múzeumairól

1/0
Hirdetés
1/0
Nézőpontok/Vélemény

Volt egy kerekasztal beszélgetés a Liget új múzeumairól

2015.01.23. 11:49

Finta Sándor, Budapest főépítésze, Szemerey Samu, a Design Terminál szakmai tanácsadója, valamint Tima Zoltán, a KÖZTI Zrt. vezető tervezője közösen vitatták meg a Liget Budapest szakembereivel, Rostás Zoltán stratégiai igazgatóval és Jelinek Balázs tervpályázati projektvezetővel a nyertes pályaműveket.

A sajtó és az építész szakma képviselői előtt megtartott szakmai kerekasztal-beszélgetésen a magyar és nemzetközi szaktekintélyből álló zsűri bírálati szempontjai mentén elemezték a résztvevők a nyertes épületeket. 

A Sou Fujimoto által tervezett Magyar Zene Háza épületénél jól megfigyelhető a japán sztárépítész jellegzetes elképzelése, mely törekszik a harmonikus átmenet kialakítására a természetes és a mesterséges környezet között. Az épület földszinti könnyed, transzparens megjelenése rendkívül kedvező, pavilonként teremt közvetlen kapcsolatot a környezetével. Az épület maximálisan kiszolgálja a múzeum funkcionalitását, a koncert és előadótermek akusztikája széles spektrumú, így mindenfajta előadásnak megfelelő otthont adhat.

A Néprajzi Múzeum a francia Vallet de Martinis DIID Architectes tervei alapján épülhet meg. A résztvevő szakértők véleménye szerint funkcionális, pragmatikus épület került ki nyertesként, mely semleges, geometrikus megjelenésével illeszkedik környezetéhez, míg magas színvonalon elégíti ki mind a látogatók, mind a múzeum felől támasztott igényeket. A tervezett múzeum földszinti nyitott tere kifinomult kapcsolatot képez környezetével, érzékenyen veszi figyelembe a Liget és a városi környezet főbb megközelítési irányait.

A Magyar Építészeti Múzeum és a Fotó Múzeum tervezett épületei megbontják a Dózsa György út linearitását, míg az intézmény nyitvatartási idején túli funkciók maximálisan szolgálják a Liget látogatóit. Tima Zoltán, a nyertes tervpályázatot benyújtó Közti Zrt. műteremvezető építésze a tervezési folyamatokról elmesélte, hogy mindvégig cél volt olyan épületek kialakítása, melyek közösségi térként funkcionálnak, és a zöldterület megóvásával lehetővé teszik a Városliget eredeti „kapuja", a Rondó „visszaállítását".

A négy múzeum nyertes épületei és a tervpályázat második fordulójába bekerült pályázatok látványtervei 2015. január 24-ig megtekinthetők az Erzsébet téren felállított új üveg kiállítótérben. A kiállításon folyamatosan vetített videós installáció pedig bepillantást enged a Városliget jövőjébe is, mely 2018-tól új közösségi térként jelenik majd meg Budapest életében.

A nyertes épületek látványtervei letölthetők az alábbi linken >

További információ: ligetbudapest.org

 


A Liget Budapest Projekt

A Városliget komplex fejlesztését és megújítását célzó Liget Budapest projekt keretében öt új múzeum kap helyet a park jelenleg burkolt, lebetonozott szélein, valamint a Városligetben található, de lebontásra ítélt létesítmények helyén. A park zöld felületeinek részleges megújítása már 2014 tavaszán megkezdődött, 2018-ra pedig, a Liget Budapest Projekt megvalósításával a városligeti park zöldfelülete a jelenlegi 60 százalékról 65 százalékra nő majd. A fejlesztések alatt a Ligeten áthaladó autósforgalom csökkentésére is sor kerül annak érdekében, hogy a mostaninál lélegzőbb Városliget várja majd a kikapcsolódni, sportolni vágyó látogatókat.

A Szépművészeti Múzeum a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-vel közösen a tervezett öt új épületre (Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza, Új Nemzeti Galéria-Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, FotóMúzeum Budapest, Magyar Építészeti Múzeum) nyílt és - több mint száz év után - nemzetközi tervpályázatot írt ki. Az új múzeumi épületek megvalósításával párhuzamosan az Állatkert nagyszabású bővítése, a Fővárosi Nagycirkusz megújítása, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum épületének eredeti tervek szerinti helyreállítása is megvalósul. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően a Városliget egy Európa-szerte ismert turisztikai és kulturális desztinációként újra a zöldterületi kikapcsolódást, a kultúrát és a szórakoztatást jelentheti a város életében.  

forrás: sajtóanyag

 

Vélemények (3)
Garay Klára
2015.01.30.
22:22

Felháborító cinizmus! Se a tájba nem illeszkedik, sem a városhoz, sem a mocsári alaphoz...de egymást jól körbe simogatták. Talán nem is véletlen, hogy a  "kerekasztalról" előtte nemigen lehetett hallani....nehogy odazúduljon a lakosság.

Közönségesek, primitív lego-épületek ( kivétel a magyar zeneház, ami simán nem való a Ligetbe, de legalább némi fantázia van benne). Hiába fáradoznak a néger fehérre mosdatásán!

Hartmann György Sándor
2015.02.25.
20:59

@Garay Klára: Kedves Klára!

A bejegyzésének egyik része nem fedi a valóságot, valamit nagyon félre tetszett nézni.

Liget Budapest Kiállítás

címmel jelent meg a http://www.designterminal.hu/hu/event/liget-budapest-kiallitas honlapon.

Január 14., szerda 14.00 | Szakmai kerekasztal-beszélgetés Szakértők beszélgetnek a nyertes épületek adottságairól, funkcionalitásáról, illetve azok XXI. századi építészeti megoldásairól. Helyszín | Design Terminál, I. emeleti konferenciaterem

Szakértők: Finta Sándor, Budapest főépítésze, a nemzetközi tervpályázat bíráló bizottságának tagja Szemerey Samu, a Design Terminál szakmai tanácsadója, építész - urbanista Tima Zoltán, a KÖZTI Zrt. vezető tervezője Rostás Zoltán, a Városliget Zrt. stratégiai igazgatója Jelinek Balázs, a Városliget Zrt. tervpályázati projektvezetője Moderál: Horn Márton, a Városliget Zrt. kommunikációs vezetője

Ryhe

Ui. Lehetett volna zúdolni!

zim
2015.01.28.
12:28

é_r_z_é_k_e_ny_?? i_l_l_e_sz_k_e_d_i_k_?? és a valóság mennyire más: a tervezett néprajzi homlokzata ugyanis mintegy két háztömbnyi hosszon néz farkasszemet a dózsa györgy út házaival és a legszűkebb marek józsef utca irányába átlyuggatott, ahova majd özönlenek a nem létező zebrán a gyalogosok / ezeket a szépelgő leírásokat a mosóporgyártóknak is dolgozó marketingesek fogalmazták?? remélem a beszélgetés tényszerűbb volt...

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.