Helyek/Tájépítészet

Wood wide web - pavilon a Meta Gardenben

1/12

Meta Garden - Fotó: Natalia Odescalchi / Joe Perkins Design

?>
Meta Garden - Fotó: Natalia Odescalchi / Joe Perkins Design
?>
Meta Garden - Fotó: Natalia Odescalchi / Joe Perkins Design
?>
Meta Garden - Fotó: Natalia Odescalchi / Joe Perkins Design
?>
Meta Garden - Fotó: Natalia Odescalchi / Joe Perkins Design
?>
Meta Garden - Fotó: Natalia Odescalchi / Joe Perkins Design
?>
Meta Garden - Fotó: Natalia Odescalchi / Joe Perkins Design
?>
Meta Garden - Fotó: Natalia Odescalchi / Joe Perkins Design
?>
Meta Garden - Fotó: Natalia Odescalchi / Joe Perkins Design
?>
Meta Garden - Fotó: Natalia Odescalchi / Joe Perkins Design
?>
Meta Garden - Fotó: Natalia Odescalchi / Joe Perkins Design
?>
Meta Garden - Fotó: Natalia Odescalchi / Joe Perkins Design
?>
Meta Garden
1/12

Meta Garden - Fotó: Natalia Odescalchi / Joe Perkins Design

Wood wide web - pavilon a Meta Gardenben
Helyek/Tájépítészet

Wood wide web - pavilon a Meta Gardenben

2022.09.01. 11:35

Projektinfó

Meta Garden pavilon

URL:
bh.hu

Tervezés éve:
2022

Építés éve:
2022

Stáblista

Tájépítészet: Joe Perkins Design, Joe Perkins

Szakmai partner: The National Forest

Beruházó: Meta

Pavilon-koncepció: Joe Perkins, Farshad Khazei

Pavilon építészeti tervezése: Bánáti + Hartvig Építész Iroda, Bánáti Béla, Zajacz Judit, Bánáti Bodó

Pavilon szerkezet- és gyártmánytervezése, kivitelezése: SA-FA Design, Salacz Dénes

Fotó: Natalia Odescalchi / Joe Perkins Design

Akár a gombafonalak és a fák: Joe Perkins Meta Garden: Growing the Future címet viselő tájépítészeti alkotása a köztük lévő különleges kapcsolatot jeleníti meg. Az analógia nem áll messze a projektet támogató, Facebook- és Instagram-tulajdonos Meta cégcsoport tevékenységétől. A kert pavilonját a Bánáti + Hartvig Építész iroda tervezte.

A fák hajszálgyökerei és a fonalgombák izgalmas kapcsolatban állnak: nemcsak egymás tápanyagfelvételét segítik, de a gombák a szomszédos fák összeköttetésében is szerepet játszanak. Így képesek az egy területen élő növények kommunikálni egymással és a fejlődéshez szükséges tápanyagokat optimálisan elosztani. A természet inspirálta projekt középpontjában a fenntarthatóság állt, amely a Bánáti + Hartvig építészei számára testhezálló feladatot adott. A kihívást a pavilon – Joe Perkins és Farshad Khazei által létrehozott – kreatív koncepciójának mérnöki megtervezése és megvalósítása jelentette. A pavilon a természetben gyakran megjelenő, szabálytalan hatszögekből jön létre, amely forma a fonalgombák és hajszálgyökerek kapcsolatában is felfedezhető. Ennek kivitelezhetősége azonban számos akadályt gördített a tervezők elé. A nehézségeket végül parametrikus tervezéssel oldották fel, és az egymáshoz illeszkedő aszimmetrikus hatszögek kialakítását egy matematikai egyenlet segítségével határozták meg. A végeredmény egy látszólag egyszerű, mégis izgalmas objektum a Meta Gardenben.

Meta Garden - Fotó: Natalia Odescalchi / Joe Perkins Design
2/12
Meta Garden - Fotó: Natalia Odescalchi / Joe Perkins Design

A projekt bonyolultsága miatt a tervezők a kivitelezést is nyomon követték, illetve már a tervezési fázisban együttműködtek Salacz Dénessel és a Sa-Fa Desing kivitelezőcsapatával; a tökéletes megvalósítás érdekében ugyanis a gyártmánytervezés szorosan összefonódott a végleges forma részleteinek kidolgozásával. A pavilon – reflektálva a kert tematikájára – fából készült: a hatszögek kerete kanadai vörös cédrus, betétlapja pedig nyír rétegelt lemez. A könnyű szállíthatóság és gyors helyszíni összeszerelhetőség érdekében az elemeket rejtett illesztés, illetve speciális ragasztó tartja össze.

A Meta Garden, benne a pavilonnal, arra hivatott emlékeztetni a Chelsea Flower Show látogatóit, hogy a természettel való kapcsolatunk egyensúlyát azonnal helyre kell állítanunk. A kert közel 3000 növényfajt mutat be, köztük olyanokat, amelyek a szélsőséges éghajlati viszonyok miatt kihívásokkal néznek szembe, de a projektben részt vevő tájépítészek azt is megvizsgálták, hogy mely növények alkalmazkodnak legjobban a változó éghajlati körülményekhez. A kert a biodiverzitás jelentőségére, illetve a fonalgombák ebben betöltött fontos szerepére is rávilágított.

Meta Garden - Fotó: Natalia Odescalchi / Joe Perkins Design
9/12
Meta Garden - Fotó: Natalia Odescalchi / Joe Perkins Design

A kert arra is felhívja a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelemben kiemelt szerepe van a közösségeknek. Ezt támogatja a Meta is, melynek felületein csak az Egyesült Királyságban több mint 2,4 millió ember tagja természettel, természetvédelemmel, fenntarthatósággal vagy kertészkedéssel kapcsolatos online csoportoknak.

A Meta Garden sikerét nemcsak a kategóriájában elnyert aranyérem mutatja, hanem az is, hogy a Chelsea Flower Show zárását követően a The National Forest (a brit nemzeti erdő) területére költözik. A hosszú távú kültéri elhelyezés miatt a Bánáti + Hartvig Építész Iroda tervezői a pavilon áttervezését és újraalkotását javasolják, hogy az bírja az időjárás viszontagságait. A The National Forest elképzelése is az, hogy a jövőben egy tartósabb és nagyobb változat kap majd helyet az erdőben, ennek megvalósulása azonban egyelőre financiális tényezőkön múlik.

Meta Garden - Fotó: Natalia Odescalchi / Joe Perkins Design
1/12
Meta Garden - Fotó: Natalia Odescalchi / Joe Perkins Design

A tervezési folyamat komplexitása mellett azért is izgalmas ez a projekt a BH építészei számára, mert az irodától megszokott nagyléptékű beruházások között szakmai kitekintést jelent az egyedi termékfejlesztések felé, és kicsit a bútortervezéssel is rokon a munka. A Meta Garden: Growing the Future projektben való részvétel ezzel nemcsak intellektuális kihívást, de szakmai felfrissülést is eredményez az iroda számára.

Szerk.: Bendicskó Laura

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk