építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

A tapolcai SPAR hívogató új bejárata

Tapolca belvárosában, a lakótelep határán található SPAR Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna (LAB5) tervei alapján nem csak belülről újult meg, hanem egy impozáns, egyedi előtetőt is kapott, ami izgalmas fény-árnyék játékkal teszi hangsúlyossá az üzlet bejáratát. 

Helyszín és tervezési program

Tapolca a Balaton északi kapuja, gyönyörű környezetben, a tapolcai-medencében található, tanúhegyekkel körbevéve. A meglévő SPAR szupermarket a kisvárosias beépítésű belváros, és a lakótelep határán található. Szerencsére a lakótelep nem egy panel-rengeteg, hanem egy egyedi beépítésű, Y alaprajzú, karakteres épületekből álló együttes.
A SPAR az épület teljes megújítását tűzte ki feladatul, melyhez a LAB5 architects-et választotta tervezőnek.

Utcai homlokzat - tervező: LAB5 architects - fotó: Batár Zsolt

 
Átalakítás

Az épület megújítása érdekében a jelenlegi épület belső burkolatai, álmennyezetei, technológiai helyiségei elbontásra kerültek. Az üzlettér kis mértékben megnövelten új bútorozással és teljesen új hátsó kiszolgáló területtel, és új gépészeti-, elektromos rendszerrel épült, messze figyelembe véve az energiatudatos elvárásokat. A belső elrendezés és megjelenés az új, országosan egységes arculat mentén született meg.

Előtető skiccek - LAB5


Előtető

Az építtető elvárása volt, hogy az épület kívülről is kapjon egy új, karakteres elemet. A cég arculatához igazodó előtető hangsúlyossá teszi az átmeneti teret, ami a köztér, és az üzlettér között alakult ki. Nappal fény-árnyék játékkal teszi izgalmassá a bejárati zónát, éjjel pedig hívogatóan hat. A lamellák alsó éleit képzeletbeli síkok mentén vágtuk le, hogy a tér az utca felé növekedni tudjon. Az így kialakult síkok közti vágó-élek pedig háromszögeket rajzolnak ki a „mennyezeten”, melyek az Y házak geometriájára rímelnek.

Dobos András, LAB5

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »