| CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY
Közélet, hírek

A tervpályázati rendszer megtartása érdekében - Komjáthy Attila nyílt levele a MÉK elnökéhez

1/1

Hirdetés
?>
1/1

A tervpályázati rendszer megtartása érdekében - Komjáthy Attila nyílt levele a MÉK elnökéhez
Közélet, hírek

A tervpályázati rendszer megtartása érdekében - Komjáthy Attila nyílt levele a MÉK elnökéhez

2011.02.28. 18:00

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Komjáthy Attila dr., Noll Tamás

Vélemények:
4

Dosszié:

Ma többeknek az a benyomása, hogy a nagy megbízásokra kialakított tervpályázati rendszer veszélyben van. Komjáthy Attila emiatt nyílt levélben fordult a MÉK elnökéhez, Noll Tamáshoz. Levelet és választ itt most együtt adjuk közre, kiegészítve azzal, amit Szőcs Géza kulturális államtitkár a HírTV Kontraszt c. műsorában nyilatkozott és az időközben elérhető, vitaanyagnak szánt kiadvánnyal, amely a jövő Budapestjét mint a Duna kulturális fővárosát vízionálja.

Komjáthy Attila nyílt levélben fordult a Magyar Építész Kamara Elnökéhez, Noll Tamáshoz a tervpályázati rendszer megtartása érdekében. Noll Tamás levélben válaszolt, ezt a levélváltást mindkét fél hozzájárulásával adjuk közre. Adalékként az alábbiakhoz Szőcs Géza nyilatkozata a HírTV Kontraszt c. műsorában az Andrássy negyedről (44:15-től). Az államtitkár által a műsorban említett Budapest holnap, holnapután - A Duna kulturális fővárosa című kiadvány - mint vitaanyag - az Építéstudományi Egyesület honlapjáról letölthető.


Komjáthy Attila nyílt levele a Magyar Építész Kamara Elnökének

Tisztelt Noll Úr! Kedves Tamás!

Egyrészt remélem, hogy kamaránk ügyei jól haladnak és szakmai tevékenységed mellett erődet és energiáidat közös ügyünk, a Magyar Építész Kamara érdekében tudod hasznosítani. E téren bizalmam töretlen.  

Az elmúlt időszakban az elektronikus és nyomtatott sajtó különböző felületein egy ún. „pályázat-ellenes" hangulat vált érzékelhetővé. Magam sajnálatosnak tartom ezt az általánosítást, hiszen mindenkor a verseny, a pályázat híve voltam – és vagyok – , mert ez teremt lehetőséget a minél jobb terv kiválasztására, és szabaddá teszi minden korosztály számára a megjelenés lehetőségét.

Az elmúlt évtizedek – sőt, beleértve az elmúlt 40 évet - pályázati eredményeit ha valaki elemezné, abból az látszana, hogy részben kiváló szakemberek sokasága nyert pályázatot, részben pedig mindenkor fel-feltört az új nemzedék.  

A fenti, rövid, személyes hangú „összefoglalóm" után azt kell kérjem Tőled,  és az építésztársadalmat képviselő Magyar Építész Kamarától, hogy emelje fel szavát a pályázati rendszer megtartása érdekében, különösen akkor, ha közpénzről van szó, ott minden esetben elengedhetetlen a pályáztatás.  

Szeretném, ha kamaránk ebben az ügyben megkeresné a területileg illetékes minisztériumokat, ahol az építészet, építés ügyével foglalkoznak, valamint a Magyar Mérnök Kamarát, illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát.

Szeretném azt is, ha az építészkamara felvenné a Magyar Tudományos Akadémiával is a kapcsolatot – hiszen az általam tisztelt Pálinkás József elnök úr személyesen is állást foglalt a pályázatok ügyében -, és meggyőzné őt arról, hogy az építészet terén, de véleményem szerint más területeken is, a pályáztatást fenn kell tartani, hiszen ez többletértékeket hozhat létre.  

Természetes számomra az is, hogy a pályázati rendszeren, annak kontrollján lehet módosítani és javítani, de ne öntsük ki a fürdővízzel együtt a gyereket.  
Jelen levelemet tájékoztatásul megküldöm Bálint Imrének, a Budapesti Építész Kamara elnökének is.  

A munkádhoz sok sikert kívánok, szükség esetén felajánlva segítségemet.

Visszajelzésed várva,

Üdvözlettel:
Dr. Komjáthy Attila
építész
Mérték Építészeti Stúdió Kft.  


Noll Tamás válasza Komjáthy Attila nyílt levelére


Tisztelt Kollegám!
Kedves Attila!

A mostani kérdésedre, ami a tervpályázatokat illeti, egyértelmű állásfoglalást tudok adni. A kamara mindig is a minőségalapú kiválasztást támogatta, és ennek egyik legjobb formájának a tervpályázati eljárásokat tartja.

A tervpályázatokkal szemben is van ellenérzés, köszönhetően a nem mindig szakszerű zsűrizésnek, a hosszú átfutási időnek és a tetemes költségnek. A MÉK elnökségének a célkitűzése ezen a területen ezért a következő:

  • javítani kell a zsűrizés szakmai munkáját, szakszerűségét
  • a zsűritagoknak határozottan kell képviselni a kamarai tagok védelmét - beadandó munkamennyiség, díjazás, indokolatlan kizárások ügyekben.
  • javaslatot dolgozunk ki az egyszerűsített tervpályázati eljárás visszaállítására
  • az eddigi pályázatok értékelésével, a jó példák összegyűjtésével segíteni kívánjuk a kiírókat, hogy ne idegenkedjenek a tervpályázatoktól
  • éberen figyeljük a szabálytalanságokat, amikor tudomásunkra jut ilyen ügy, akkor a rendelkezésünkre álló jogi eszközökkel élünk.

Amennyiben további kérdéseid merülnek fel, szívesen állok rendelkezésedre.

Üdvözlettel:
Noll Tamás

 

 

Vélemények (4)
zapata
2011.03.01.
07:48

Az elnökség célkitűzései nem vitathatók, de ennyi a kialakult helyzetben még minimál-programnak is kevésnek tűnik. A tervpályázati rendszer ugyanis a szakmát gyakorlók jelentős része előtt is elvesztette a tekintélyét, ebben pedig a kamarát is felelősség terheli. Az, hogy az elnökség most határozottságot várna el a delegált zsüritagoktól, nyilván annak a következménye, hogy az elvben a kamarát képviselő zsüritagok nem egy esetben vérlázító jegyzőkönyveket írtak alá a békesség vagy netán a honoráriumuk kedvéért. Ez viszont alapjaiban megkérdőjelezi a kamara zsürorjelölési gyakorlatát. Nem csak ez kérdőjelezi meg, hanem azoknak a vitáknak a koklúziója is, amik itt az építészfórumon folytak nem egy pályázat vitatható eredményéről. Én úgy gondolom, a tervpályázatok rangját úgy lehetne belátható időn belül visszaszerezni, ha a kamara ki tudná harcolni azt, hogy a tervpályázatok lebonyolítása legalábbis egy átmeneti időszakra a kamara monopóliuma legyen, és ezzel egyidejűleg fel is tudna nőni a feladathoz.

másik
2011.03.01.
09:04

@zapata: csatlakozom - ehhez még hozzátehető lenne, hogy a jelen helyzetben talán kevésbé homályos, kevésbé általános célkitűzések szülessenek. felelevelenítem például az egyik múltkori hasonló állásfoglalást, ahol a kamara jelen oldalakon megkérte (!) az esetleg törvénysértő módon, pályázat nélkül munkához jutókat, hogy ezt jelentsék (=jelentsék fel magukat). nem áltatom magam azzal hogy a kamara itt válaszol a neki feltett kérdésekre (eddig sem szokott, nagy kár), de - Komjáthy Attilához hasonlóan - tényleg kíváncsi lennék a KONKRÉT tervekre, a lehetőségekre, a csupa-csupa jószándék mögötti valós jövőképre (nem beszélve az eddigi jogsértőnek tűnő esetek kezelésére, a vágyott önfeljelentésen túl). ez így most édeskevés.

Zöldi Anna
2011.03.01.
14:56

@másik: Zöldi Anna nem önreklám: de ez hogyhogy nem szúrt szemet senkinek? http://epiteszforum.hu/node/18090

EMA
2011.06.24.
15:55

@Zöldi Anna: Szemet szúrt, csak ez már az abszurd világába hajló téma... Ilyenkor már csak abban reménykedhet az ember, hogy nem lesz rá pénz és elfelejtik, mint egy rémálmot. Eva M. Amichay városgazdász, újságíró http://podo-pro.hu/

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Gül Baba utca // Egy hely + Építészfórum

2024.01.30. 16:22
8:55

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

Nézőpontok/Történet

Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény // Egy hely + Építészfórum

2024.01.16. 11:41
9:03

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.