építészet : környezet : innováció

Buborék-város(háza) - önkormányzati transzparencia Belgiumban

Hamarosan egy régi Coca-Cola-gyárba költözik a belgiumi Oostkamp teljes önkormányzata. A teljes körű, alacsony költségű revitalizáció során - a hatalmas csarnok szerkezetét, rendszereit mind megtartva - a védett belső térben egy fenntarthatóan működő buborék-halmaz épül, amely a városházi adminisztrációnak, közösségi központnak és egy újszerű, fedett „főtérnek” ad helyet. A Holcim Awards 2011 Europe arany-, és bronzérmes projektje után az ezüstérmes koncepciót mutatjuk be, amely Carlos Arroyo és Vanessa Cerezo spanyol építészek nevéhez fűződik.

A Holcim Awards 2011 Europe Silver díja

A zsűri értékelése

A Brugge-tól 7 km-re délre található Oostkamp városa által életre hívott projekt célja az egykori Coca-Cola gyár teljes revitalizációja, amelynek során a 4 hektáros terület új Városházává és Közösségi Központtá alakul át a 22.000 fős belgiumi település számára. A koncepció különlegessége, hogy a tervezők nemcsak az építmények szerkezetét és anyagait, hanem a tereket és a műszaki infrastruktúrát is teljes mértékben újrahasznosítják.

 

Buborék-város(háza), tervezők: Carlos Arroyo, Vanessa Cerezo
Buborék-város(háza), tervezők: Carlos Arroyo, Vanessa Cerezo
Buborék-város(háza), tervezők: Carlos Arroyo, Vanessa Cerezo
 

 

Az 1991-ben épült, mintegy 11.000 m2 alapterületű csarnok burkolatát kijavítják, a tetőn pedig nagyméretű hasítékokat vágnak a természetes megvilágítás számára. A belső tér különböző elemei üvegszál erősítésű gipszből (glass reinforced gypsum, GRG) készülnek, moduláris rendszerben, csoportokba rendezve. A GRG-buborékok 7 mm vastagságúak, súlyuk mindössze 7 kg/m2; különféle rétegekben, felfújható „zsaluzatra” feszítve készülnek. Az újrahasznosított papír anyagú külső réteg a hangvédelmet és a hőszigetelést biztosítja.

A buborékhalmaz különböző hőmérsékleti zónák szerint szerveződik, ami jelentősen csökkenti az energiafelhasználást, a fénykürtők és pációk rendszere révén pedig a természetes fényt is hatékonyan hasznosítja. A projekt igen meggyőző: maximális hatékonysága a lehető legkevesebb műszaki beavatkozással és minimális pénzügyi befektetéssel párosul.

 

Buborék-város(háza), tervezők: Carlos Arroyo, Vanessa Cerezo
Buborék-város(háza), tervezők: Carlos Arroyo, Vanessa Cerezo
Buborék-város(háza), tervezők: Carlos Arroyo, Vanessa Cerezo
 

 

A műszaki fenntarthatóság mellett a zsűri a társadalmi részvételt is figyelemreméltónak ítélte: a tervezési folyamatban az önkormányzat mind a 170 alkalmazottja vett részt. A kitűzött program, a folyamat és az eredmény egyaránt az átlátható önkormányzati építészet kiemelkedő példája.

A projekt bemutatása

Az Open Oproep for OostCampus elnevezésű, Városháza és Közösségi Központ tervezésére 2008-ban kiírt nyílt nemzetközi pályázat a város közszolgáltatásait ezen a központi és jó kapcsolatokkal rendelkező telken kívánta koncentrálni. A tervezők a tágas ipari csarnok teljes újrahasznosítása mellett döntöttek: nemcsak az anyagokat, hanem magát a teret és az összes működő rendszert is meghagyták. Ez a különleges in-situ recycling magában foglalta az alapozás, a teherhordó szerkezet, a külső burkolat, a vízszigetelés, a gépészeti berendezések, az elektromos-, és a fűtési rendszerek, a vízvezetékek és a csatornák újrahasznosítását, emellett a parkolók, kerítések és bejáratok megőrzését is.

 

Buborék-város(háza), tervezők: Carlos Arroyo, Vanessa Cerezo
Buborék-város(háza), tervezők: Carlos Arroyo, Vanessa Cerezo
Buborék-város(háza), tervezők: Carlos Arroyo, Vanessa Cerezo
 

 

Ez az alapállás új megközelítést igényelt a belső tér átalakításához. A védett közösségi téren belül kontrollált hőmérsékletű klaszterek, funkcionális és téri csoportok jöttek létre. A meglévő külső buroknak köszönhetően a belső tér klímája függetleníthető a külső időjárási viszonyoktól. Például a szelek erejét elektromos energiává alakítják, amely a mesterséges LED-világítást táplálja.

A tervezőknek különféle funkciókat kellett elhelyezniük ugyanazon térben. Különböző vizsgálatok, folyamatábrák segítségével modellezték az emberek és anyagok várható áramlását, a hangok és por terjedését, mindennapi munka és az ünnepi alkalmak eloszlását. A város 170 alkalmazottjával közösen, számos workshop során alakították ki ezt a demokratikus, produktív rendszert.

A klimatikus zónák („thermal onion”) fokozatos átmenetet tesznek lehetővé a külső és a belső tér között. A fogadótérbe (La Grand Place) érkező csak kis hőmérsékleti különbséget észlel a kint és bent között, így nem szükséges azonnal levetnie a kabátot. A látogatók egyre beljebb haladva, fokozatosan érhetik el a megfelelő komfortot biztosító belső hőmérsékletet. Az egykori Coca-Cola-gyár jellegzetes piros burkolatát dús növényzettel vonják be, így enyhítik és optimalizálják a téli-nyári napsugárzás erejét. Az üzem körablakaira csupán egy festékréteg kerül.

Innováció és áthelyezhetőség - Progresszió

A tervezők koncepciójukat joyful recycling („örömteli újrahasznosítás”) névvel is illették, amelynek lényege, hogy egyszerű eszközökkel, technológiákkal látványos eredményeket igyekeztek elérni. A könnyű és egyszerű felépítésű GRG-buborékok a hatalmas, sivár gyárépületet szerény energiabefektetés révén csodálatos térré változtatják. A tervezők olyan épületburkot vázoltak fel, amely reagál az országra jellemző, változékony időjárás hatásaira. A szél energiáját hasznosító mesterséges világítás, a természetes fényt bevezető kürtők, a védett „főtér” (piazza) kölcsönhatásban áll a hőmérsékleti zónákkal és a födém hőtároló tömegével, így ez az egyszerű, önszabályozó rendszer csupán minimális fűtést igényel. A transzparencia kézzelfogható: a polgárok itt saját szemükkel láthatják, megtapasztalhatják, mi folyik a városházán.

 

Buborék-város(háza), tervezők: Carlos Arroyo, Vanessa Cerezo
Buborék-város(háza), tervezők: Carlos Arroyo, Vanessa Cerezo
 

 

Etikai normák és társadalmi egyenlőség - Emberek

A város 170 alkalmazottja, a hivatalnokoktól a takarítókig részt vett a megbeszéléseken, ahol együttesen tisztáztak mindent a projekttel kapcsolatban, a téri elrendezéstől a meglévő anyagok karbantartásáig. A padló jelzésrendszere - relief-szerűen festett útvonalaival - nemcsak a látássérültek, hanem mindenki eligazodását egyformán szolgálja. A különböző buborék-csoportok nem színek, hanem textúrák alapján különböztethetők meg. A két információs pont magassága természetes módon alkalmazkodik az emberi léptékhez, méreteiket nem csupán a kerekesszékkel közlekedők igényei határozták meg.

Környezeti minőség és a források hatékony felhasználása - Föld

A meglévő szerkezetekben rejlő „szürke energia” tisztelete a fenntartható fejlődés egyik kulcsa. Az épület áthelyezése (amely jelen esetben a csatornázást és a járdákat is érinti) óriási felszabaduló karbon-mennyiséget, „adósságot” jelentene a környezet felé, amelyet még a leghatékonyabb új szerkezet is csak száz éves időtartamon túl tudna „törleszteni”. A terv rugalmassága lehetőséget ad a jövőbeli fejlesztések számára is, minimális befektetés révén. A hőmérsékleti zónák jelentik a legfőbb kulcsot az energiafogyasztás csökkentéséhez. A csarnok vasbeton födémének nagy hőtároló tömege miatt nincs szükség a belső tér hűtésére. A munkahelyek és a közösségi terek természetes megvilágítását a fénykürtők és a pációk leleményes rendszere fokozza. A 13.000 m2-es tetőfelületről összegyűjtött csapadékvíz két lépcsőben tisztítva a mosdók és műhelyek ellátását szolgálja. A négyhektáros területről összegyűjtött esővíz tartalmazhat ugyan homokszemeket, de a város utcáinak tisztításához ez tökéletesen megfelel.

Gazdasági teljesítmény és kompatibilitás - Prosperitás

Csupán a meglévő épület újrahasznosítása révén lehetett megvalósítani a teljes tervezési programot, az előírt alacsony költségkereten belül. A kismértékű átalakítás és üzemeltetés minden más elképzelésnél olcsóbb. Az csarnok körüli park is a minimális forrásokból készült el, alkotóelemei sokkal inkább termelő rendszerek, mint kiadással járó terhek.

 

Carlos Arroyo, Vanessa Cerezo
 

 

Kontextuális és esztétikai hatás - Fejlődés

Ebben a transzparens és demokratikus szellemiségű, légies hatású buborék-térben a városi szolgáltatások elágazó struktúrákba szerveződnek. Az információk a központi idegpályákon át jutnak a közösségi térbe csakúgy, mint a back office tárgyalóiba. A város honlapjának térbeli megfelelői, az info-pontok érintőképernyővel rendelkeznek.


építész tervezők: Carlos Arroyo, Vanessa Cerezo - Carlos Arroyo Arquitectos, Madrid
projektmenedzsment: Wolkenbouwer (Carlos Arroyo Arquitectos + ELD Partnership, Beglgium)
helyszín: Oostkamp, Belgium
megvalósítás várható kezdete: 2011. január
megbízó: Oostkamp városa

 

Kapcsolódó oldalak:

Boldogságban (Spree folyóban úszni) - a Holcim-díj aranyérmes projektje

Szabadon, mint a madár - Parco Solare Sud lakóegységek, Olaszország

 

vélemény írásához jelentkezzen be »