építészet : környezet : innováció

Cirko-Gejzír mozi

Tervezők: Kis Péter és Molnár Bea

A mozit a Másképp Alapítvány mûködteti már 10 éve. Ez az intézmény a legkisebb budapesti art mozi, melynek különleges programja érdekes színfolt a városban. Megalakulása óta mindig teret adott a különbözõ kisebbségek, másságok, alternatív csoportok bemutatkozásának. Már tíz évvel ezelõtt volt filmes megemlékezés a roma holocaustról, fiatal romák filmjeinek bemutatója, többször is innen indult el melegfesztivál felvonulása, rendszeresen bemutatták a menekültek, kényszervándorok problémáit. A moziban minden évben több filmklub mûködik, egyebek mellett a zsidó nõi filmklub, a keresztény fiatalok rendezvénye és a buddhista fõiskolások filmsorozata. Rendszeresen vendégek a különbözõ iskolás csoportok, tartanak holocaust megemlékezést, 56-os emlékmûsort, diákfilmes bemutatót.
Az alapítvány filmforgalmazással is foglalkozik. Olyan mexikói, iráni, japán filmeket mutatnak be, melyek nem jelentenek üzletet a nagy forgalmazóknak. Filmjeik a programokhoz hasonlóan a különbözõ kultúrákról, a kisebbségek, a nõk problémáiról szólnak, a tömegfilmektõl eltérõ, egyéni hangon, eredeti vizuális látásmóddal.

Idén nyáron lehetõség nyílt a mozi akadálymentesítésére, a lépcsõket megszüntették, a szintkülönbségeket kiegyenlítették. A bejárathoz azonban nem tudtak más megoldást kitalálni, mint egy lépcsõliftet, mert a mozi az utcaszint alatt helyezkedik el. A mozgássérültek számára minden egyéb szükséges fejlesztést elvégeztek, van csengõ a bejáratnál, külön mellékhelység került kialakításra, a termekben (az egyik 55 fõs, a másik 25) van hely a kerekes székeknek. A cél az akadálymentesítéssel nemcsak az volt, hogy a mozi a mozgássérültek számára is látogatható legyen, hanem szeretnék, ha õk is megjelenhetnének rendezvényeikkel.

Cirko-Gejzír mozi
1055 Budapest, Balassi Bálint utca 15-17.
Tervezõk: Kis Péter és Molnár Bea


 

vélemény írásához jelentkezzen be »