építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Egymásba rétegződő korok

A Térprofil Kft. - Mészáros JánosMészáros AndrásJäger Krisztián - pályaműve rangsorolás nélküli díjazásban és megvételben részesült a Királyfürdő bővítésére kiírt pályázaton. "Az épületegyüttes a különböző korok egymásba rétegződésének lenyomatára" reflektálva igyekszik a tervező a meglévővel szorosan összhangban alkotni az újat.

Építészet:

Tervünk tisztázza az alapvető kompozíciós, funkcionális, és elrendezésbeli kérdéseket, de nagyobb szabadságot hagy a későbbi továbbtervezés során az építészeti megformálás szempontjából mind a kiíró, mind a tervező építészek számára. Az épületegyüttes a különböző korok egymásba rétegződésének lenyomata, a török-korból itt maradt fürdő, a Fő utcai barokk-klasszicista kétszintes szárny, és a klasszicista kerengős tömeg alkotják az épület maradandó értékeit.

A fő beavatkozási pontokat a kerengő déli oldalán jelentős átépítéseken, bontásokon átesett szárny helyére kerülő uszoda, a Fő utca és a Ganz utca sarkára kerülő új bejárati tömeg, illetve az épület belső funkcióinak átprogramozása jelenti. A tömb sarka jelenleg üresen áll, meglehetősen méltatlan állapotban. Az új bejárat és kávézó ide helyezésével egy működő, a park felé nyíló előtér létrehozása volt a cél. A létrejövő új tömeg folytatja a fő utcai homlokzat ritmusát.

 

Helyszínrajz - Építész: Mészáros János, Mészáros András, Jäger Krisztián (Térprofil Kft.)


A kerengő déli oldalán jelentős átalakításokon átesett, csak részben megmaradt kétszintes szárny már nem hordozza a valaha volt történeti értékeit, ennek elbontásával lehetővé vált a klasszicista rendszerbe illeszkedő elhelyezése az új medencetérnek.


Uszodatér látványterve - Építész: Mészáros János, Mészáros András, Jäger Krisztián (Térprofil Kft.)

 

Az uszoda tömege geometriailag befejezi a kerengő tetőszerkezetét, anyagában pedig szolid kontrasztot képezve jelzi is egyben a beavatkozás határvonalát. A kerengő többi részén a belső válaszfalak kibontásával a mai kívánalmaknak megfelelő funkcionális elrendezésű fürdőtér, az ajtók méreteinek megnövelésével pedig világosabb, jobban megközelíthető kialakítás jött létre.


A belső átrium látványterv - Építész: Mészáros János, Mészáros András, Jäger Krisztián (Térprofil Kft.)

 

Az átrium beltere szervesen kapcsolódik az új funkcionális rendhez, az öltözőből ide érkezve ez jelenti a fürdő épület központját. Lefedése nem csak funkcionális, de meghatározó a tér hangulatában. Ennek megfelelően egy olyan megoldást kerestünk, ami egyszerre kapcsolódhat a fürdő tágabban értelmezett múltjához, teremt atmoszférát a vendégek számára, és látja el az árnyékolás, és az időjárás elleni védelem funkcióját. A földközi tenger menti városok szűk utcáit régóta védik a házak közé kifeszített árnyékoló ponyvákkal. A függesztett fémháló a hasonló lépték és a fürdő török kapcsolata miatt adekvát választ ad erre a sokrétű kérdésre.

Funkcionális bemutatás:

Az épület funkcionálisan a bejárati terekre, az öltöző részre, az emeleti fitnesz termekre, személyzeti öltözőkre, az átriumban létrejövő átmeneti, fogyasztó- és pihenő térre, a török fürdőre, a gyógykezelésekre használt terekre, az uszodai terekre, valamint a szükséges kiszolgáló terekre bontható.


Földszinti alaprajzok - Építész: Mészáros János, Mészáros András, Jäger Krisztián (Térprofil Kft.)

 

A létrejövő új bejárati pont, a megmaradó főbejárattal és a történeti kiállítással egy középtengelyre felfűzött, enfilade jellegű térsort hoz létre. Az így létrejövő térrendszer az épület barokk értékeit bemutatva, a középen elhelyezett történeti kiállítással elegáns fogadóteret alkot. A Tarasz Sevcsenko tér felőli klasszicista bejárat belső terei nem alkalmasak mindennapos, nagy tömeg befogadására megfelelő előtérnek, így ez megmarad rendezvényekhez kapcsolódó, a külön rendelésre érkező vendégek ideiglenes bejáratának.


A-A metszet - Építész: Mészáros János, Mészáros András, Jäger Krisztián (Térprofil Kft.)


Az épület gazdasági bejárata változatlan marad, a gazdasági udvarban továbbra is megmarad a parkolás és az árufeltöltés lehetősége. Az öltözőket a főbejárat melletti lépcsőházból, valamint egy újonnan elhelyezett akadálymentes liftből lehet megközelíteni. A régi, túlzottan helyigényes zárható kabinos öltözőket, új, rugalmasabban használható szekrényes öltözők helyettesítik, a déli közlekedőben néhány kabin meghagyásával. A fürdő részbe vezető meglévő lépcsőház felújításával elegáns megközelítés jön létre, az utána található átrium a fürdő összes vendégét kiszolgálja, elegáns átmeneti teret képezve az érkezés és a fürdő terek között. A török fürdőben kismértékű funkcionális, és műemléki átalakításokon kívül jelentős változtatások nem történnek.


A belső udvar látványterve - Építész: Mészáros János, Mészáros András, Jäger Krisztián (Térprofil Kft.)


Az uszodai részben a bejárat mellett közvetlenül található az új medence tér, a kerengő nyugati oldalán pedig az ehhez kapcsolódó szaunák, hideg- és meleg vizes medencék. Innen közelíthető meg a felújított pihenőudvar, aminek egy része a használhatóság növelése érdekében vörösfenyő burkolattal van borítva. Az udvarban a fő cél a mostani nyugodt, természetközeli hangulat lehetőség szerinti megőrzése, a használhatóság és a természetközeli élmény harmóniájának megteremtése. Az udvart a kerengő középtengelyei mentén osztottuk, a nyugati oldalon nagyobb, fa burkolatú pihenőteraszt, a déli oldalon egy nagyobb termál medencét és egy kisebb jacuzzit elhelyezve. Az uszodai tereket, a török fürdőt és a szolgáltatás jellegű funkciókat külön-külön is igénybe lehet venni, ez utóbbit akár teljesen külön, a klasszicista szárny északi mellékbejáratán is megközelítve.

 

A török medencetér látványterve - Építész: Mészáros János, Mészáros András, Jäger Krisztián (Térprofil Kft.)

 

Környezet:

A szomszédos Tarasz Sevcsenko térhez való kapcsolat meglehetősen elhanyagolt, ennek rendezésére a következőket javasoljuk:

- az épület körüli növényzet megújítása, átláthatóság növelése

- a közlekedő utak rendezése

- homlokzati díszkivilágítás

- teresedések létrehozása a bejáratok körül

- új játszótér elhelyezése

A főbejárat előtt három parkoló megszüntetésével létrejövő biciklitárolók és kis teresedés növelik a főbejárat hangsúlyát.

 

Térprofil Kft.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »