építészet : környezet : innováció

Élő épület - az Állatkerti Ökoközpont terve

A látogatók és az állatkerti vadak hűtés-fűtés, víz és bio-végtermék energiáit ésszerűen összekapcsoló, hatalmas megtakarításokat eredményező folyamatok összefogását tűzte ki célul a Biopolus Intézet, amikor megbízást adott Németh Roland Dániel építésznek egy látványos „élő-épület” koncepciótervének megalkotására, amely egyesíti a szükséges gépészeti egységeket a szennyező anyagok lebontására tenyésztett mikroszkopikus állat és növényfajokkal.

Megtakarítás és élő rendszerek

Múzeum Liget, Állatkert bővítés; jelenleg a legnagyobb vonalú beruházások Budapesten.
Biodóm, a Régi Állatkert épületei, 10 új és régi múzeum, Szécheny Fürdő, MÁV kórház, Városligeti tó.

Ennyi új épület, felújított múzeum, ennyi látogató és ennyi állatkerti vad sok energiát emészt fel, és nagy mennyiségű hulladékot hagy maga után. A lehetőség adott, hogy egy integrált rendszerbe kapcsolódjanak, és a legésszerűbben hasznosítsák újra a hűtés-fűtés, víz és bio-végtermék energiákat, hatalmas megtakarításokat eredményezve. Ezen folyamatok összefogását tűzte ki célul a Biopolus Intézet amikor megbízást adott Németh Roland Dániel építésznek egy látványos „élő-épület” koncepciótervének megalkotására, amely egyesíti a szükséges gépészeti egységeket a szennyező anyagok lebontására tenyésztett mikroszkopikus állat és növényfajokkal. 

Mindez egy elrejtetett ipari csarnokban is összefogható lenne, azonban olyan egyedülálló rendszerekről és látványos biológiai folyamatokról van szó, amelyek közönség előtti „múzeumszerű” bemutatása egyedülálló lehetőség, és tökéletesen illeszkedik a modern állatkert bővítési koncepciójába.


Állatkerti Ökoközpont, főtér - tervező: Németh Roland Dániel


 

100 éves szikla és a szimbiózis

Az épület felépítését – a szükséges gépészeti, közönségforgalmi és kiszolgáló tereken és berendezéseken kívül – az igazodás határozta meg; igazodás a méltán híres állatkerti betonsziklához, és a méretskála másik végén a szimbiotikus zuzmók szivacsos-befogadó szerkezetéhez.

Az egyszerű, de látványos lőttbetonnal bevont rácsszerkezet egyszerre tartószerkezete és burkolata az épületnek. Jól felismerhető, mégis hasonul a közel azonos technológiával épült, szomszédos 100 éves állatkerti lőttbeton sziklákhoz. Nyitott és bejárható, de tartja és megvédi a belső kényes biológiai és energetikai rendszereket. Hátul zárt és tömör, védi az állatokat és látogatókat a vasútvonal zajától.

A teljes Állatkert és Városliget vizét tisztítja, hőigényét a Szécheny Fürdő vizéből fedezi, hulladékát ártalmatlanítja és takarmányt állít elő az állatkerti állatok részére; mindezt úgy, hogy közben ipari csarnok helyett valódi attrakciót képez, az állatkerti látogató részére ugyanúgy, mint ahogy a biotechnológiában jártas konferenciára érkező szakközönség számára.

Állatkerti Ökoközpont, bevilágító - tervező: Németh Roland Dániel


A jövő rendszerei, a jövő háza

Világszinten is egyedi lehetőség egy ilyen komplex rendszert újragondolni és hatékonyabbá tenni. A ház ezt a lehetőséget testesíti meg funkciójában és építészetében is. Alázatos a már elért eredményekkel, és kívülről is jól mutatja a jövő lehetőségeit egy ilyen nagy presztízsű beruházásokkal tarkított környezetben. Az épület – koncepciófázisban lévén – még sokat változhat a megvalósulásig, azonban már most látszik, hogy milyen lehetőséget rejt, ha a környező nagy presztízsű beruházásokhoz méltó, a magyar csúcstechnológiát is jól bemutató kiszolgáló-épület jön létre.


A képi és írásos anyagon a technikai részletek kitakarásra kerültek. 

 



5 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »