Nézőpontok/Kritika

Építők Víg Napja

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Építők Víg Napja
Nézőpontok/Kritika

Építők Víg Napja

2015.06.05. 08:51

Cikkinfó

Szerzők:
Kulcsár Attila

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Vélemények:
1

Egyperces néma csönd az Építők Napja alkalmából - emlékezzünk meg a mai napon minden építész tevékenységéről. Kulcsár Attila összefoglalta, hányfelé áll az ember feje a Teremtés során. 

Az építők ünnepén, - június első vasárnapján,- erre a csodálatos szakmára irányul a figyelem, az építésre, ünnepélyesen szólva a Teremtésre, amelyben az Isteni alkotást folytatjuk. Létrehozzuk a házakat: legyen fedél az emberek felett. Mies van der Rohe elhíresült megfogalmazása szerint, az építészet társadalmak térben kifejezett akarata.

Vitruvius könyvében az építés ismérve: a tartósság, célszerűség és szépség, firmitas, utilitas, venustas. Eme három tulajdonsága csak a megépült háznak lehet. Vagyis az építészet a tervezéstől, az építésen át, a karbantartásig, vagy az örökségvédelemig tart.

Örömmel látnám örömködni az építész nagy öregjeit, és még nagyobb örömmel a fiatalokat. Az építés a jelennek készül, de a jövő számára is maradandósággal. Ezért nem mindegy, hogy mi valósul meg, és hogyan, mert a ház sok száz szempontnak kell, hogy megfeleljen. És sokan felügyelik is, hogy jó legyen, sokan részt kérnek az épületek halhatatlanságából. Ezért csatlakoznak hozzánk ezen az ünnepnapon is, legalább gondolatban a közreműködők. Vagy csak az én csipkelődős kedvemben, amikor azt képzelem, hogy egyszer egy évben talán megajándékoznak megengedéseikkel, mosolyukkal is.

- Elsőként üdvözletét küldik a Területi Főépítészek az ünnepségek résztvevőinek, és jóindulatuk jeléül hozzájárulnak ahhoz, hogy ezen a vasárnapon a 312/2012 és a 253/1997es törvény ne harmonizáljon 314/ 2012-es törvénnyel, vagyis a PI törvény, azaz a Ludolph-féle szám ne rendelkezzen semmilyen kiváltsággal a körutak kerületének kiszámításában.

- Üdvözlik az építőket a Városi Tervtanácsok és a Főépítészek, akik többek között arra vigyáznak, hogy a kilátásvédelem érvényesüljön a tanyákon is, és hogy valamennyi vakolat színe harmonizáljon a nyakkendőjük színével.

- Üdvözletüket küldik az I. fokú építési hatóságok, 22 hiánypótlási jókívánságukkal, amelyekben kérik, hogy csatold a szamárköhögés elleni újraoltási bizonyítványodat, a Multiplex filmszínház belapozási vizsgálatát, és kisméretű tégla méretét bekottázva, a kötelező teljesítmény nyilatkozat keretében.

- Továbbítom az örökségvédelmi hatóság, alias Forster Gyula Központ kinyújtott vasökle harcos üdvözletét, akik az ünnep tiszteletére későbbre halasztják Attila sírjának régészeti feltárását a Tisza völgyének bármely építésében, - bármikor. És kérik, hogy a jövőben a műemléki leltár, a kastélyfelújításokban terjedjen ki az eltűnt ezüstkanalakra is.

- Üdvözletét küldi a Tűzvédelmi Hatóság, és kedveskedésként felmentést ad erre a napra a szabadtéri grillsütők füstelvezetésének számítása alól, valamint a kiürítés számítás mellőzését engedi, és menekülési utak elbútorozhatóságát a büntetés-végrehajtó Intézetekben.

- A Katasztrófavédelem - nem ünneprontásként - nyomatékosan felhívja az ünneplő építők figyelmét, hogy égő cigarettát ne hagyjanak a gulyáslevesben, mert balesetet okozhat, de a piszoárban is mellőzzék ezeket, mert árvízveszély alakulhat ki.

- Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat jókívánságai mellett, jóindulatúan felhívja a figyelmet a veszélyes hulladék elhelyezés biztosítására, az alsó-, és felső légúti köpetek szakszerű elkülönítésére a kotonoktól és a vénás injekciótűktől. A takarítószerkamrák mérete legyen elegendő, az ökörsütések sterilizáló eszközeinek befogadására is.

- Az Állategészségügyi Szolgálat kéri a 10 fázisú mosogatást, a tojástörés, és a szalmonellák elkülönítését, a flekkenek GMO mentes takarmányozástól való mentességének ellenőrzését, amelyekhez egyébként jó étvágyat kíván e nevezetes napon.

- Az Esélyegyenlőséget Biztosító Felügyelet kitüntetett figyelemmel biztosítja érdekvédelmét ezen az ünnepen a kerekesszékben dolgozóknak, az akadálymentes parkoló, rámpa, WC, lift, és térdszabad igazgatói asztal ellenőrzésével, az építőknapi ünnepség kitüntetettjei számára.

- Az Útkezelők és a Közlekedésfelügyelet együttérzésből, az építőknek ezen a napon engedi a kapubejárókban történő parkolást, a zöldterületek igénybe vételét; és az útvonalengedélyhez kötött 24 méteres Körbetartozás Ellenes Transzparensek, akár keresztbe is fordulhatnak az utakon, rendőri irányítás mellett.

- A Környezetvédelmi Felügyelőség a semmi közepén álló csőszkunyhó tájvédelmi illeszkedésének hatástanulmánya bírálatában nem kéri a 4 kilométeres körzetben előforduló biológiai aktivitásérték visszapótlását az építés közben elpusztult szamárkórók miatt, ebben a kivételes esetben, az építőkkel való szolidaritásuk kifejezéseként.

- Az EON biztosítja az Építők Napja ünnepi fényét, az áramtolvajoktól visszavett amperekkel és azt kívánja, hogy az örök világosság is fényeskedjék nekünk.

- A gázszolgáltató is forró üdvözletét küldi az építőknek, és lehetőséget lát abban, hogy nincs gáz, ha nincs gáz, mert gáz az mindig lesz.

- A Munkavédelmi Felügyelőség a legjobb indulattal kéri az Építők Napján a védőkobak fokozott használatát a botlásveszélyes rendezvényi helyszíneken, és jó egészséget és hosszú életet kíván a fekete, sárga, és egyéb színű hazánkban ideiglenesen tartózkodó vendégmunkásoknak, és munkahelyi vezetőiknek egyaránt.

- Küszöntik az építőket a Kőműves Kelemennék Egyesület tagjai, akik lakásaikba befalazva várják haza minden este vacsorával férjeiket, és szeretnék, hogy megfogják őket, bedobják a tűzbe, az szép gyenge hamvuk mész közé keverjék, magos Dévaj várát avval felépítsék. De soha nem jön össze ilyen balladai szex. Azt kívánják, hogy legalább ezen a napon legyen hozzá szerencséjük.

- Ezúton köszöntik az építőket a városi galambok, az ereszekért, előtetőkért párkányokért, az építészet és a galambok szimbiózisáért, ahonnan magasról leszarhatják az állatvédőket is.

- Most mondnak köszönetet az építőknek a turisták, akik az épületek előtt fényképezik magukat, és vagyonokat költenek azért, hogy mögöttük lehessen a Várkert Bazár vagy az Országház, egy-egy olyan alkotás, mely a Világörökség része.

- És köszönetet mondanak a városlakók is általam, hogy ilyen nagyszerű díszletet emeltek életük színpadán az építők, ahol vígjátékaikat és tragédiáikat egyaránt sikerrel eljátszhatják.

- Rajtam keresztül köszöntik az építőket a néhai tanácselnökök, polgármesterek, államtitkárok, miniszterek és miniszterelnökök, hogy annyi műszaki átadáson lehetőséget nyújtott számukra az építőipar nemzeti színű szalagok átvágására, és az építészeti alkotások fényében tündökölni.

- És nem utolsó sorban köszönet illeti a Pedagógusokat és a Környezetvédelmeseket, akik a Napjukat megosztották velünk. Éljen az emberépítő pedagógusok és a házépítők megbonthatatlan - felhőkarcoló barátsága.


Kulcsár AttilaVélemények (1)
Lazzlo
2015.06.07.
12:12Építők Napjára   

A képen látható szép, de talányos alkotást  Frank Lloyd Wright tervezte, készítette Richard Bock szobrász a Susan Lawrence-Dana House számára, Springfield, Illinois, 1902. (Flower in the Crannied Wall).

A szobor hátulján ez az Alfred Lord Tennyson vers olvasható:  Flower in the crannied wall,I pluck you out of the crannies,I hold you here, root and all, in my hand,Little flower—but if I could understandWhat you are, root and all, and all in all,I should know what God and man is.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk