Design/Belsőépítészet

Ginger – Lelakott bérlakásból fenntartható minimalizmus

1/17

Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Felújítás előtti állapot. Fotó: Rádonyi Tünde

?>
Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Felújítás előtti állapot. Fotó: Rádonyi Tünde
?>
Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Felújítás előtti állapot. Fotó: Rádonyi Tünde
?>
Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Felújítás előtti állapot. Fotó: Rádonyi Tünde
?>
Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Felújítás előtti állapot. Fotó: Rádonyi Tünde
?>
Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Felújítás előtti állapot. Fotó: Rádonyi Tünde
?>
Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Felújítás előtti állapot. Fotó: Rádonyi Tünde
?>
Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Fotó: Rádonyi Tünde
?>
Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Fotó: Rádonyi Tünde
?>
Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Fotó: Rádonyi Tünde
?>
Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Fotó: Rádonyi Tünde
?>
Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Fotó: Rádonyi Tünde
?>
Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Fotó: Rádonyi Tünde
?>
Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Fotó: Rádonyi Tünde
?>
Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Felújítás előtti állapot. Fotó: Rádonyi Tünde
?>
Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Fotó: Rádonyi Tünde
?>
Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Fotó: Rádonyi Tünde
?>
Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Fotó: Rádonyi Tünde
1/17

Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Felújítás előtti állapot. Fotó: Rádonyi Tünde

Ginger – Lelakott bérlakásból fenntartható minimalizmus
Design/Belsőépítészet

Ginger – Lelakott bérlakásból fenntartható minimalizmus

2021.12.13. 17:16

Projektinfó

A Design rovatot támogatja a 

Szerzők:
Blandl Inez
Rádonyi Tünde
Paár Eszter Szilvia

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Blandl Inez, Rádonyi Tünde, Salt Design

Címkék:
belsőépítészet, design, lakás

Ginger

URL:
Salt Design

Tervezés éve:
2020

Építés éve:
2020

Bruttó szintterület:
56 m2

Stáblista

Tervezők:
Salt Design
Blandl Inez
Rádonyi Tünde

Egy hagyományos budapesti bérházban található a Salt Design által tervezett, "Ginger" névre keresztelt lakás, mely a minimalizmust ötvözi a meleg, otthonos hangulattal. A projektet a tervezők, Blandl Inez és Rádonyi Tünde mutatják be. 

Egy hagyományos körfolyosós épület legfelső emeletén található, igen leromlott állapotú kétszobás lakás felújítására kaptunk felkérést. A megbízó eladás előtt szerette volna vonzóbbá tenni az érdeklődőknek a lakást. Ez a gondolat kulcsfontosságú volt számunkra, ugyanis ez már önmagában meghatározott egy design csapásirányt. A terek világosítása, a színek neutralizálása, az alaprajz tudatos átgondolása és a gépészet modernizálására volt a legfontosabb feladatunk.

Célunk az volt, hogy a klasszikus budapesti lakás esszenciáját megtartsuk, de a lakás mégis modern legyen, fiatalos és figyelemfelkeltő. A gépészet modernizálásaképp a korábban konvektorral fűtött lakásból kivezettük a gázt, így eltűntek a falakról a csúnya gázcsövek. A fűtést inverteres klímaberendezés és norvég panel biztosítja, a melegvizet pedig villanybojler. A konyhát is teljesen gépesítettük, hogy a legkényelmesebb használtatot tegyük lehetővé. A kis helyen elhelyezett sok gép nem kis fejtörést okozott, de megoldottuk a problémát. 

Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Fotó: Rádonyi Tünde
7/17
Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Fotó: Rádonyi Tünde

Az alaprajzot úgy gondoltuk újra, hogy az eladás legjobb feltételeit teremthessük meg. Mivel az eredetileg egyhálószobás lakás nappalija hatalmas volt, ide helyeztük át a korábban külön helyiségben elhelyezkedő konyhát, és az étkező is ide került. A nappali volt a lakás legsötétebb része, ezért igyekeztünk minél világosabb bútorokat, kiegészítőket és falszínt választani. Csak a kontraszt kedvéért építettünk be néhány sötétebb elemet, melyek közül a kedvencünk a ´70-es évek hangulatát idéző, fonott-nádazott konyhaszekrény, mely egy igen karakteres darab, ezáltal meghatározza a helyiség hangulatát. A hatalmas belmagasságot ellensúlyozandó nagyméretű lámpabúrákat választottunk, melyek kifejezetten jól mutatnak a tágas térben. Kedvencünk az a saját készítésű, tojáshélyra emlékeztető búra, melyet papírmaséból, tíz tekercs WC papír felhasználásával készítettünk – a tökéletes "öntőformát" egy fitneszlabda szolgáltatta. 

Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Fotó: Rádonyi Tünde
8/17
Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Fotó: Rádonyi Tünde

A hálószobában is tágas, légies hatást szerettünk volna elérni, ezért lebontottuk a galériát, mely komor színeivel és robosztus szerkezetével összenyomta a teret. A keskeny hálószobában egy pengefal mögé rejtettük a szekrényt, így jobb az összkép. A pengefal faburkolatot kapott, így máris olyan, mintha az ágyhoz egy "supersize" fejvég is tartozna. A világos színeket itt is az egyedüliként feketére festett lámpabúrával állítottuk kontrasztba. 

A korábbi konyha felszámolásával ki tudtunk alakítani még egy hálószobát, így jobban eladhatóvá és kényelmesebbé vált a lakás. Az eredeti konyha kamráját tökéletes gardróbbá tudtuk alakítani, így sok hely felszabadult: még egy dolgozó sarok is elfér a térben. Egyébként ez a szoba a lakás legvilágosabb része, az ablakot azonban érthetetlen okból egy darab hungeraocell fedte... Most, hogy ez eltűnt, a szoba fényben úszik. 

Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Fotó: Rádonyi Tünde
9/17
Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Fotó: Rádonyi Tünde

A fürdőszoba teljes felújítása elengedhetetlen volt – nem csak esztétikai, de funkcionális hibák sora miatt is. A helyiségben eredetileg kád volt, így a mosógépnek nem jutott máshol hely, csak rögtön az ajtó előtt, ami megnehezítette a közlekedést. A WC egy különálló, ajtóval leválasztott helyiségben volt, mi az ajtót kivettük, és ide helyeztük el a zuhanyzót, aminek köszönhetően sokkal nagyobb lett a hely a fürdőszobában. A mosógép áthelyezésével a közlekedés is könnyebbé vált. 

Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Fotó: Rádonyi Tünde
11/17
Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Fotó: Rádonyi Tünde

Az eredeti parkettával  szerencsére nem voltak gondok, egy csiszolás és lakkozás meghökkentő változást hozott.

Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Fotó: Rádonyi Tünde
16/17
Salt Design: Ginger – Minimalista lakás Budapesten. Fotó: Rádonyi Tünde

Szintén az eladás könnyítése lebegett a szemünk előtt, amikor kiválasztottuk a semleges, világos színpalettát, mely egyébként a lakás sötét pontjainak szebbé tételében is segített. A fehér és bézs túnosokat a fafelületekkel hangsúlyoztuk, és a fekete szín hozzáadásával ellensúlyoztuk a lágy összhatást.  Mint azt már láthattuk, ezt a kontrasztot az elemek részletgazdagsága is hordozza: a fekete és fehér színű bútorok, felületek alap, már-már puritán megoldások, melyek mellé párosulnak az olyan részletgazdag bézs elemek, mint például a hálószobai pávaszék, a konyhai szekrény nádszövete vagy a marokkói fonott lámpabúra, izgalmassá téve a minimalista alapkoncepciót. 

Blandl Inez, Rádonyi Tünde

 

Szerk.: Paár Eszter Szilvia 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk