építészet : környezet : innováció

Kívül polgári, belül piaci igénnyel - lakóépület Újlipótvárosban

A hely szellemét ösztönösen megérezve, a 20. századi modernitás különböző korszakaiból merítve tervezett a XIII. kerület heterogén beépítésű területére Bátki György és Sugár Péter egy új, 67+10 lakásos épületet. A ház formálásában kortárs gesztusokat is felvillant és úgy tűnik, megtalálta helyét a környezetében: a lakások - manapság szokatlan módon - rövid időn belül el is keltek.

Részletek a műleírásból

Előzmények

A lakóépület egy 2017 m2-es és az egy szintes mélygarázst magába foglaló, 856 m2 alapterületű telkeken épült 2011-ben. Az Ipoly utcai telekrészen lebontottak egy földszintes (volt ABC) épületet és egy emeletes épületet, továbbá két aszfaltozott sportpályát. Helyükön gyerekjátszó létesült, zöldtetőként az egyszintes mélygarázs felett.

 

Budapest, XIII. Ipoly u 3., 67+10-lakásos lakóépület - fotó: Klein Rudolf

 

 

Beépítés, építészeti koncepció

Az Újlipótváros belvárosának a szélén, a harmincas-negyvenes évek bérpalotái és a hetvenes évek paneles beépítésének a találkozásánál épült fel az új 67+10-lakásos lakóépület, a Pozsonyi út, az Ipoly utca és a Kárpát utca sarkán. A Dunára merőlegesen beforduló épület egy, a Victor Hugo utcáig tartó tömböt zár le. Beépítési paramétereit a kerület szabályozási terve határozta meg.

Az épület szabadon álló, de sarokhelyzete és majdnem tömbnyi hosszúságú utcai és a tömbbelső felé néző homlokzatai miatt tömbként viselkedik. Megjelenésében a „klasszikus városi  épületek” sajátosságait hordozza, építészeti preferenciáiban a két háború közti polgári architektúrát választva, de néhány építészeti gesztust tesz a közelmúltnak is. Függőleges homlokzati tagolása  „a belvárosias” tipológiát követi: üzletek a földszinten, irodák az első emeleten, összefogott süttői kőburkolatos alsó két szint, visszahúzott tetőterasz-szint. A második emelettől induló erkélyei a „kertváros határán álló bérházra” utalnak. Az erkélyek eltolt játékai a 60-as 70-es évek építészetével keresnek kapcsolatot.

Mindezek az építészeti üzenetek nem kimódolt építészeti programként születtek - (mint egy receptben, ahol össze vannak írva a „hozzávalók”) -, hanem sokkal inkább ösztönösen, valahogy a hely szellemének a megérzése által. Mert egyébként ennek a „stíluskeveréknek” a „hozzávalói” meglehetősen szokványos mai alkotóelemek: vasbeton váz, POROTHERM kitöltő tégla, Dryvit vakolat, (szerencsére) fa ablakok, acél pálcarácsos erkélyek és (némi küzdelem eredményeképpen) perforált FUNDERMAX  táblák az erkélyeken.

 

Budapest, XIII. Ipoly u 3., 67+10-lakásos lakóépület - fotó: Klein Rudolf

 

 

A belsőkben a két háború közti időszak szellős és reprezentatív térkialakításai, mint minták már nem érvényesülhettek. Egyrészt tudjuk, hogy az építési szabályokban a normalitás egyre kevésbé tud működni: egy „középmagasnak” számító épület lépcsőházai, liftjei, sőt folyosói, függőfolyosói egy katasztrófafilm paranoid forgatókönyvét követik rémes és használhatatlan tűzgátló előtereikkel és tűzgátló vasajtóikkal, mintha a ház lakói egy minden nap elvégzendő, evakuálást imitáló légógyakorlatnak lennének a részesei.

Másrészt -  a felső szintek nagy lakásait leszámítva - a lakások alaprajzai és méretei nem valamiféle hagyományos „polgári életrendet” tükröznek, hanem engedelmeskednek a „piaci igényeknek” és így a könnyebben megfizethető és ezáltal eladható kislakások jellemzik. (Egyébként a ház összes lakása rövid idő alatt elkelt - a cikk olvasói már lemaradtak).

Mindezekkel együtt úgy tűnik, hogy a ház megtalálta a helyét a környezetében, nem tűnik idegen elemnek, betolakodónak. Mindehhez a már említett „ismerős” építészeti elemeken túl a környéken lakók igényeihez illeszkedő, jól használható üzletek (CBA, pékség), gyógyszertár, gyermekorvosi rendelők, jól felszerelt játszótér és az épület előtti trolimegálló is hozzájárulnak.

Funkcionális elrendezés

A pincei terület két egységből áll. Az épület alatti gépkocsi tárolóban 66 db normál (nem gépi) parkolóhely, míg a kapcsolódó területen 37 db normál parkolóhely található.  A földszinten a lakóház bejárata mellett üzletek, gyógyszertár, gyermekorvosi rendelő, valamint az emeleti irodák bejárata kapott helyet.

 

Budapest, XIII. Ipoly u 3., 67+10-lakásos lakóépület - fotó: Klein Rudolf

 

Az I. emeleten az Ipoly utcai oldalon irodák találhatók (a lépcsőház mindkét oldalán), a déli oldalon pedig 8 db lakás. A II., III., IV., VI. emeleten szintenként 11 db lakás + 2 db műterem,  az V. emeleten 10 db lakás + 2 db műterem kapott helyet. A VII. emeleten 5 db lakás, a tetőszinten pedig a gépészeti tér található.


Budapest, XIII. Ipoly u 3., 67+10-lakásos lakóépület
építész tervezők: Bátki György, Sugár Péter
kivitelezés éve: 2011
építtető/Megbízó/Fejlesztő neve: JászIngatlan Kft.
generáltervező cég neve: BÁTKI Építész Iroda Kft.
építész munkatársak: Radius B+S Kft
konstruktőr: Illés Tamás, Kós Júlia, Krajcsi Sarolta, Ékes Márton
tartószerkezet: Tarkovács Zsolt, Balázs Attila - Tarkoterv Kft.
épületgépészet: Kolarovszki László - Kőrös Consult Kft.
épületvillamosság: Kelemen Ferenc - Kelevill Bt.
talajmechanika: Keszey Zsolt - Geohidro Kft.
környezetvédelem, akusztika: Józsa Gusztáv - Józsa és társai 2000 Kft.
tűzvédelem: Dr. Gombik Károly - Bo-Sec Bt.
út-közlekedés: Nagy András - Nagy András és fiai Bt.
környezetrendezés: Karádi Gábor - Táj-Consult Bt.

 

 

14 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »