Design/Formatervezés

Kollázs Brasserie & Bar a Gresham-palotában

1/18

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

?>
Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar
?>
Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar
?>
Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar
?>
Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar
?>
Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar
?>
Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar
?>
Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar
?>
Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar
?>
Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar
?>
Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar
?>
Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar
?>
Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar
?>
Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar
?>
Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar
?>
Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar
?>
Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar
?>
Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar
?>
Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar
1/18

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

Kollázs Brasserie & Bar a Gresham-palotában
Design/Formatervezés

Kollázs Brasserie & Bar a Gresham-palotában

2015.08.27. 09:11

Cikkinfó

A Design rovatot támogatja a 

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Vélemények:
2

Júniusban nyitott meg a Duna partján, a Lánchíd és a Bazilika történelmi kulisszái között, a Four Seasons Hotel épületében található étterem, a Kollázs - Brasserie & Bar. A San Franciscó-i EDG Design által megálmodott belső tér a régit az újjal, a luxust az egyszerűséggel ötvözi. 

Az étterem tradicionális, mégis közvetlen hangulatú kollázsban egyesíti a világvárosi Pest és a patinás Buda atmoszféráját. A nevét adó kollázs szó a gasztronómia minden területét lefedő kreatív kombinációkat hangsúlyozza. A belső kialakítása az 1910-es és 20-as évek művészetét idézi, emléket állítva a szecessziónak és Budapest legendás kávéházi kultúrájának. 

A  létesítmény négy elkülönülő egységet – a látványgrillezőt, a bárt, a borpincét és cukrászdát –, valamint a téliesíthető, minden szezonban használható teraszt is magában foglal. A történelmi belső térrel ellentétben a kiállított művészi alkotások kortárs alkotók művei. A rendszeresen frissülő kiállítás kurátora az Art Market Budapest.


Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar
5/18
Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar



A korábban a budapesti Arany Kaviár Étterem séfjeként és az Alabárdos Étterem helyettes konyhafőnökeként dolgozó Györffy Árpád séf által összeállított étlapon a helyi és a nemzetközi ízek, illetve a hagyományos és a modern fogások egyaránt helyet kaptak. Az étterem a modern európai és francia konyhára helyezi a hangsúlyt, ugyanakkor a magyar konyha jellegzetes fogásai is szerepelnek a kínálatban. A bár itallapjára Jamie Jones, a londoni bárguru honosította a világ klasszikus, modern és újrafelfedezett koktéljait. A nevükben is magyarosított recepteket, mint például a Zwackapáét olyan hungarikumokkal frissítette fel, mint az Unicum, az elkészítésükben pedig a modern konyhatechnológia fogásait, például a sous vide-et is beveti.



Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar
6/18
Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar



A Kollázs sommelier-je, Szik Mátyás két alkalommal – 2013-ban és 2014-ben – is elnyerte a Magyarország Sommelier Bajnoka címet, korábban pedig a budapesti Prime Steak & Wine fősommelier-je volt. A zene pedig a jól ismert, 1950-es és 60-as évekbeli magyar és francia slágereket modern hangzással ötvözi.


Miért kollázs?

A kollázs az egyik legdinamikusabb művészeti technika, amellyel különféle alkotóelemekből – például festékből, fényképből, ceruzarajzból vagy újságkivágásból – állítanak össze egy alkotást. A kollázsban bármi szerepelhet, amit a művész beleálmodik. A bár nevében az étterem klasszikus megjelenése és az ott kiállított kortárs műalkotások elegye, valamint a tradicionális és a modern konyha ötvözete tükröződik - a modern gasztronómia izgalmas, sokarcú természetét testesíti meg.

Kulináris koncepció

Győrffy Árpád séf európai, francia és magyar fogások kollázsát alkotja a konyhában és az étteremben található látvány-grillezőpultnál egyaránt. Klasszikus brasserie fogásokat hagyományos, rusztikus tálalásban, vagy éppen autentikus magyar fogásokat szintén hagyományos tálalásban kínálnak. Ezen kívül desszertek, előételek és harapnivalók is szerepelnek az étlapon. 


Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar
12/18
Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar




A borkínálatot tekintve az étterem 80%-ban magyar borokat szolgál fel az ország 22 borvidékén termelt borok kiváló minőségét és történelmét bemutatva.


Művészeti program

A budapesti Gresham-palota történelmi épületében található bár különleges művészeti hagyományokat és emlékeket hordoz, amelyek felelevenítésére kortárs képzőművészeti program jött létre. Mintegy 100 évvel ezelőtt a Gresham-palota adott otthont a legendás Gresham Kör találkozóinak, ahol a törzsvendégek között a magyar képzőművészet meghatározó alakjai, a többi között olyan híres festők fordultak meg rendszeresen, mint Bernáth Aurél, Pátzay Pál, Berény Róbert és Szőnyi István. A kávéházi közeg, a kiváló ételek és italok, a pezsgő társasági élet számos alkotáshoz adott inspirációt és ötletet.

A Kollázs étterem az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásárának szervezőjével együttműködve kiállítássorozatot szervez a Gresham Kör művészeti szellemének újraélesztésére: az étterem belső terét kortárs művészek alkotásai teszik még különlegesebbé. A kiállított művészeti anyag évente három alkalommal frissül.


„Kollázs" – a kiállítás

A Kollázs nyitó kiállítása nagy művészi hagyományokra épülő, modern kollázsalkotásokat mutat be. A kollázsművészet nemzetközi nagymesterei, köztük Georges Braque vagy Pablo Picasso már több mint száz éve szívesen alkalmazta a technikát, amely aztán az 1920-as, 30-as évek Magyarországán olyan nemzetközi hírű művészeket ragadott magával, mint Kassák Lajos, Bálint Endre vagy Kepes György. 


Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar
18/18
Kollázs - Brasserie & Bar - forrás: Kollázs - Brasserie & Bar

 

Művészeti partner

Az Art Market Budapest 2011-ben jött létre, és Kelet-Európa vezető nemzetközi kortárs képzőművészeti vására, amely olyan művészeti kompozíciót mutat be évről évre, amely – bár a jól ismert kiállítóknak is lehetőséget ad – kiemelten kezeli a galériák és művészek fiatalabb generációját, köztük a jövő épp most feltörekvő sztárjait. A közel 30 országból érkező mintegy száz kiállító és a huszonötezer főt meghaladó nemzetközi közönség egyértelművé tette, hogy Budapest méltó vendéglátója az európai és a globális művészet számára friss impulzusokkal szolgáló különleges művészeti találkozóknak. A következő eseményt 2015. október 8. és 11. között a Millenárison rendezik meg. További információ: www.artmarketbudapest.hu 



forrás: sajtóközlemény



Timelapse videó az étterem építéséről:

 

 

Vélemények (2)
Pákozdi Imre
2015.09.02.
14:26

Megtekintés után, a képek alapján kialakult véleményemet kedvezően módosítom. Az étterem világosabb, mint amilyennek a cikk alapján tűnt. A székek továbbra sem tetszenek, a beépített kanapék azonban választékos és igényes szövet- és bőrkárpittal készültek. A tapéták - vagy éppen a fa borítások - a valóságban sokkal tetszetősebbek, mint a képek alapján, és ténylegesen biztosítják a terek egységes megjelenését. A függőlámpák és a mennyezet viszonya korrekt, a négyszögek középpontjába függesztés elegendő hangsúlyt ad a szép, de a körcsillárnál sokkal egyszerűbb függőlámpáknak. A nagy körcsillár és a függőlámpák nem illenek össze, de ez kevésbé zavaró, mint gondoltam. A zsúfoltság is fennáll, de nem a teljes étteremre, hanem a teraszbejáró előtti térre, ahol a széles belépőt megosztja egy cifrálkodó asztalka, tele poharakkal. Ráadásul ezt a hangsúlyos teret két, igencsak oda nem illő palackhűtő határolja, a bokszok kanapéinak hátfalára telepítve. Ez a két nagy, fantáziátlan, üvegfalú doboz, tele egyforma, tömegükben raktárakba illő palackokkal, kicsit közhelyes "árnyékot vet" az egész helyiségre (ld. a cikkhez mellékelt utolsó kép jobb oldalát). Pedig a többi boksz elharárolására kiváló, minőségi sárgaréz polcok szolgálnak, üvegfalak nélkül, tele csillogó, minőségi poharakkal... Ez utóbbiak nagyon szépek és nem zsúfolják, hanem megemelik a teret.

Pákozdi Imre
2015.08.27.
10:35

Jó dolog a sajtóközlemény, de még jobb a személyes megtapasztalás. Ha az előbbi nyomán odalátogat az ÉF szakértője, és az utóbbi alapján megírja a véleményét - ez az igazi.

Én most - nem lévén az ÉF szakértője - köztes megoldást választok. Nem tudom személyesen megnézni az éttermet, viszont leírom a képek alapján kialakult véleményemet. Mentségemre szóljon, hogy jövő héten bemegyek, és ha úgy látom, hogy tévedtem, helyesbítek.

Szóval, nem tetszik. Ez az a Lakáskultúra-szerű was gut und teuer egyveleg, amelynek alkotója látványosan nem tudott egységes stílusvilágot teremteni a rendelkezésére bocsátott, gazdag eszköztár birtokában. Itt minden díszes, minden a XIX-XX. század fordulóját idéző módon csicsamicsa, amit alig ment az, hogy drága. A plafonhoz nem megy a csillár, a csillárhoz nem illenek a függőlámpák, a székek bőrösek, de semmitmondóak. A padló helyenként túl tarka, a tapétával nem harmonizál, a mennyezet nem reflektál mintázatával az egyébként igényes függőlámpákra. Mindenből sok van - parafrazálom a kedvelt TV-műsor címét, de tényleg: zsufi az egész. Mondjuk jobb, mint volt, hiszen az előző változat neves belsőépítész-tervezője által teremtett rézszínű és sötétbarna enteriőrtől leginkább mélakórt kaphattunk, nem pedig inspirációt, de a jelenlegi, emelt szintű John Bull Pub-feeling is inkább kimódolt, mint elegáns.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.