építészet : környezet : innováció

Koordináta-rendszerbe illeszkedő kutatótömb

Kompakt, két szárnyra bontott épülettömeg, lépték lebontása, minél nagyobb benapozott homlokzati felületek, a település szövetrendszerének erővonalaiból levezetett koordináta-rendszer jellemzik a Geon csapatának koncepcióját, mellyel rangsorolás nélküli 4. díjban részesültek az MTA martonvásári kutatótömbjének tervpályázatán. 

Telepítés

Fura halmaza, fura viszonya ez az együttélésnek. A Brunszvik kastély történeti épülete klasszikusan, a várost átszelő főút tengelyére szervezett, s követi ebben a Kiskastély épülete is, mely párhuzamos hossztengelyével illeszkedik ebbe a rendbe. Az elmúlt évtizedekben történt intézményi betelepülés már nagyrészt szakított ezzel a renddel, halmazszerű, látszólagos törvényszerűségek nélküli telepítés jellemzi. Ennek a koherencia nélküli, szórt pavilonos elrendezésnek talán egyetlen erénye, hogy az eredeti – a korabeli térképek tanúsága szerinti – kastélypark sétányainak lenyomatát megőrizte, valami rejtélyes tisztelet által, érintetlenül hagyta. A dús vegetáció, a park meghitt nyugalma, óriási léptéke persze elmossa ennek az „együttélésnek” a nem túl finom kontrasztját.


helyszín - tervező: Geon


Feltétlen tisztelet jár annak, aki képes átrágnia magát ezen a sokrétű, szerteágazó tervezési programon. Amennyiben ez sikerült, abban az esetben láthatóvá válik, hogy a tervezési terület nem hagy túl nagy mozgásteret az épület elhelyezésére. Ennek tükrében, továbbá átlátva az intézmények logikai kapcsolatát, döntöttünk a mellett, hogy egy kompakt, két szárnyra bontott épülettömegben látjuk a megoldást, mely tömeg a Kiskastély és a Kukorica Kutató Intézet koordináta-rendszerébe illeszkedik, illetve befeszül a KKI és a patak védőtávolságának határai közé. Ez a koordináta-rendszer természetesen levezethető a település szövetrendszerének erővonalaiból is, mely erővonalak a Mezőföldre jellemző (északnyugat-délkelet) vízlefolyások archaikus rajzolatból fakadnak.

Feltárások

Az épület gépjárművel való megközelítése a főútról letérve, a Kodály és Malom utca sarkánál kialakult telek kiszögelés irányából történik. Az adottságként kezelendő Látógatóközpont parkoló területe is a Kodály utcából elérhető, így ennek folytatásaként tervezzük az új Kutatótömbhöz rendelt felszíni parkoló felületet is. A fenti bejutási pont egyúttal a személyi bejáratot is pozícionálja. A portaépülettel kialakított ellenőrző pontot követően juthatunk el az épület főbejáratához, ami az épület délkeleti homlokzatán kapott helyet. A portaépület környezetében kerékpár parkolókat alakítottunk ki, s ezeket elhagyva juthatunk le az épület alá részlegesen telepített terepszint alatti garázsba. A garázs geometriai méretei lehetővé teszik a kisteherautóval való lejutást, így az épület gazdasági bejárata is a térszint alatt érhető el.


magyarázó ábra - tervező: Geon


Alaprajzi kialakítás

Az épület pince+földszint+3 szint kialakítású. Az előcsarnokból érhető el mindkét felmenő szárny, melyek között belső udvar tagolja az épület egészét. Ez a belső udvar lehetőséget ad arra, hogy a park irányából is feltárható legyen az épület főbejárati térsora. A két szárnyra való bontás kielégíti azt a Kiírói igényt, miszerint a bérleményi irodák és labor területek legyenek leválasztva, önálló megközelítéssel elérhetőek. Ez a terület teljesen függetlenül működtethető.

A bejárati előcsarnokból közvetlenül elérhetőek az összenyitható konferenciatermek és az intézményi könyvtár. A földszint több sávos közlekedő rendszere teszi lehetővé a racionális térszervezést, a megközelítések logikus kapcsolatát. Ebben a téri rajzolatban elhelyezhetőek azok a belsőterű helyiségek, amik nem igényelnek természetes fényt.
Mindkét szárny súlypontjában vannak a vertikális közlekedő magok, melyek az első és második emeleti szinteken híddal való összekötéssel bírnak, így biztosítva az egyes intézmények közötti szerves, funkcionális kapcsolatot.
A keskeny felmenő szárny tetején helyezkednek el az intézmények által megfogalmazott elválasztott üvegházak. A súlypontban elhelyezett teherlifttel és lépcsővel elérhetőek.

Az épület egésze alápincézett. Itt helyezkednek el azok az intézményi területek, melyek a kiírás szerint alagsori megközelítést igényelnek, illetve az egyéb kiegészítő raktár és üzemeltetési területek, amelyek a teremgarázs több pontjáról érhetők el. A teremgarázsból való személyi feljutás kizárólag dedikált módon történik, közvetlenül az egyes szárnyakba, vagy a földszinti előcsarnokba. A kiírás követelményeként megfogalmazott rázkódásmentes padozatú nagyműszeres labort a belső udvar alá beépítve helyeztük el, így lehetőség van a természetes fény bejuttatására, felülvilágítókon keresztül.


Martonvásár MTA Agrártudományi Kutatási tömb - tervező: Geon


Tömegalakítás, homlokzati anyagok

Az új kutató tömb irányultságáról pár sorral fentebb már tettünk említést. A szerves telepítés mellett a lépték lebontása és a minél nagyobb benapozott homlokzati felületek biztosítása volt a cél. A szélesen elterülő földszinti épületrész, s a felette emelkedő intézményi szárnyak kompozíciója ezt szolgálja. A homlokzati felületek egyneműen ölelik körbe az épületet. Az elegendő fény bejutása mellett a környezeti reflexiók évszakonként változó ornamentikája az épület bőre. Fa-üveg konstrukció, mely differenciáltan jelenik meg az egyes égtájak irányában. A délkeleti és délnyugati homlokzat felületek egy többlet üvegréteggel egészülnek ki, amely a klímahomlokzat konstrukció fontos eleme. Az üvegrétegek előtt, illetve között intelligens vezérlésű textil árnyékolók biztosítják a munkaterületek megfelelő fényviszonyait.

Elválik a felmenő szintek architektúrájától a földszint szétterülő homlokzat felülete. A tengelyes nyílászáró ritmus megmarad, de egy tektonikus karakter rajzolódik ki a színezett beton homlokzat arányrendszerében. Az energetikai rendszert kiegészítő napelemfarm a széles felmenő szárny tetejére kerül, vízszintes felületi síkkal, nem túllépve a 15m-es kötelező szint értéket. Az üvegház architektúrája archaikus formát ölt, méretrendszere illeszkedik az alatta lévő homlokzati struktúra rendjébe.


Martonvásár MTA Agrártudományi Kutatási tömb - tervező: Geon


Szerkezeti kialakítás

Az épület felmenő szerkezetei vegyes, hosszfőfalas, illetve pillérvázas szerkezetűek, monolit vasbeton lemezekkel. A pince szint vasbeton falazattal, lemez alappal készül, pontos szerkezeti kialakítása a talaj és talajvíz viszonyok pontos ismeretében részletezhető.

Geon

 

vélemény írásához jelentkezzen be »