építészet : környezet : innováció

Magdolnába bújt Mátyás

EMA: Magdolnáról regél egy Mátyás téri lakos a Hirszerző publicisztkai rovatában.
Magdolnáról regél egy Mátyás téri lakos a Hirszerző publicisztkai rovatában.
Néhány héttel ezelőtt Bitter Brunó szervezett egy remek józsefvárosi sétát, amely az inkriminált helyeket is érintette.
Éppen ezért, amit a cikk irója leirt, "képszerűen" jött vissza - a szines bütykökre mi is leültünk, a dombocskát észrevettük és a képen látható Józsi szivélyes kisérőnk volt az úton...
Számomra a cikk éppen azt jelenti, hogy a közösségi kommunikáció alapfeltétele kell legyen a rehabilitációs munkának, és hiába van jószándék a tervezők részéről, ha nincs meg a kellő kontaktus a pénzzel rendelkező "felsőbb akarat" és a térség lakói közt.
Linkek:
A városrehabilitációs program 2008-ig
Az Erdélyi utcai általános iskola-gimnázium 
A publicisztikába illesztett linkek közül kiemeltem a rehabilitációs programét, és ez alkalomból figyelmesen el is olvastam. Nos, az általános célkitűzésekkel egyet lehet érteni, de problematikusnak tartom a fontossági sorrendet. A pénzügyi kimutatásból az derül ki, hogy a közösségfejlesztésre és az oktatásra töredéknyi jut ahhoz képest, hogy a Mátyás téri közösségi ház mennyit emészt fel. Ha nem tévedek a táblázat összegei ezer forintokban szerepelnek, igy az épülettel kapcsolatos beruházás 322 millió forint, mig az oktatási program csak 22 millió ! Amikor a hozzászólásaim egyikében azt emlitettem, hogy előbb a tudatlanságot kellene gyomlálni, még nem ismertem az adatot, de a ráforditás, igy utólag, számomra bizonyitja az eddigi, mérsékelt sikereket, hogy finoman fogalmazzak... Nem mondom, hogy nem kell közösségi ház, de a súlypont nem az épületen van, hanem a mentális rehabilitáción, azt pedig a meglévő iskolaépületen belül kellene nagy intenzitással elkezdeni. Nem átszervezősdit játszani a szegregáció ellen, hanem konkrétan, a Józsi-féle gyerekekkel törődni!
Jőzsinak 14 testvére van, anyja nem tudni hol, apja munkanélküli... ehhez nem kicsicsázott épületre, hanem odafigyelésre van szükség! Józsi a Nagyfuvaros 26-ban csatlakozott hozzánk, és elkisért minket a zsinagógáig. Ott tartottunk közbenső pihenőt, ahol az ásványviz mellett a résztvevők bemutatkoztak. Józsi is ezt tette. Nem először volt a zsinagógában, mert a samesz és a rabbi is türelemmel és megértéssel fogadja...
A közösségi házra forditott milliókat az odafigyelésre felváltva - meggyőződésem, hogy sokkal hatékonyabb lenne a rehabilitáció.
Remélem, hogy az általam, személyesen felkért érdekeltek itt leirják a véleményüket, és talán egy párbeszéd is kialakulhat... az ott lakók érdekében.

13 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »