építészet : környezet : innováció

Malom Művészeti Műhely — diplomaterv

Kemes Balázs diplomamunkája / 2007.

Kemes Balázs 2007. diplomamunkája

Programválasztás

”A Malom Művészeti Műhely - mint arra a nevében szereplő malom szó is utal – céljai közt a legfontosabbnak azt tartja, hogy a művészet sokrétűségét felhasználva lehetőséget és teret biztosítson az összecsiszolódásra mindazon társművészetek számára, melyek felismerik és igénylik ezt a fajta összetartozást.”

„Minden időkben él és működik
a rokon szellemek titkos köteléke.
Ti, akik együvé tartoztok, zárjátok szorosabbra
a kört, hogy a művészetek igazsága mind tisztább fényben ragyogjon, örömet és áldást terjesztve mindenfelé. „
(R. Schumann)


„Az egyesület alapcélja, hogy a társművészetek együttműködése számára rendszeresen lehetőséget, teret biztosítani, főként rendezvények szervezésével Esztergomban és környékén. A regionális kapcsolatok elmélyítésén túl további cél más európai szervezetekkel is együttműködve egy szellemi-kulturális híd megteremtése Európa közepén.” (Villányi Zsolt, keramikus)

A 2003-ban alapult kicsiny műhely mostanra oly nagyra nőtt, hogy már nem lehet kávézókból vagy a tagok lakásából szervezni programjait, igazgatni életét, saját otthonra van szüksége. Diploma témámnak ennek az otthont adó épületnek a megtervezését választottam.

 

helyszíni fotó
helyszíni fotó
helyszíni fotó

 

Mivel az épület helyére vonatkozóan konkrét elképzelés még nincs, olyan kedvező alapfelállású, jó szituációban lévő térkapcsolatot kerestem, ahol hiányzó vagy lecserélendő elem van. Így találtam a Pór Antal tér északi oldalán álló földszintes épületegyüttesre, melynek környezete a város fejlődése során már kétszintessé vált. Építészeti feladatként annak tanulmányozását tűztem ki célul, hogyan és milyen irányba tudna fejlődni ez a térfal.


Építészeti műleírás

Az épület koncepciója, a városrész kialakulásának és szerkezetének vizsgálata során, valamint a beépítés lehetőségeinek tanulmányozásával alakult ki. A két kisméretű telek összevonásából keletkezett területre egy olyan L alakú beépítés került, mely két épületrészből áll. Az L rövidebbik szárát alkotó tömeg, a Deák Ferenc utca felöli zártsorú beépítést folytatja, majd zárja le. A másik kubus, térfalat ad a térnek és a Kis Duna sétány oldalán fellazítja a beépítést a szomszédtól való elhúzással, ami jól illeszkedik a foghíjjakkal tagolt homlokzati képébe. Az L hosszabbik szára a templom oldalának vonalára szerkesztett, így az idők során a térről kissé félrecsúszott Belvárosi templom jobb helyzetbe kerül. A két épületrészt egy leforduló tető fogja össze, ami a déli homlokzat árnyékolását is biztosítja és őrzi a telek mai vonalát.

 

Kemes Balázs: Malom Művészeti Műhely
Kemes Balázs: Malom Művészeti Műhely
Kemes Balázs: Malom Művészeti Műhely

 

Az épületbe a két tömeg között keletkező szűkebb, ’kocsi áthajtó’ jellegű téren keresztül lehet bejutni. A tágas előtérből nyílik az egyesület életét szervező iroda és tárgyaló, valamint itt található a ruhatár és egy mosdó.
A pinceszintre érkezve nagyobb méretű helyiség fogad, ahol koncert vagy előadás szünetében egy büfé működhet. Ebből a térből egy rövid közlekedőn keresztül lehet a technikai helységet elérni és a két helyiségből álló kiállító- és koncerttérbe jutni. Előadás alkalmával a kisebbik, belső terem szolgál előkészületi térként a fellépő művészek számára. A nagyobb teremben található az elbontható színpad és nézőtér, ami 64 ember befogadására alkalmas. A bútorokat az árkád alatt húzódó raktársorba lehet elhelyezni, ilyenkor kéthelyiséges galéria alakítható ki. A pince természetes külső kapcsolatát egy átrium biztosítja, ami jó idő esetén szintén pihenőtérként használható. A közönségforgalmat kiszolgáló vizes csoport is ezen a szinten, a szellőző gépház mellett kapott helyet, de itt található még a kazánház is a lépcső alatti térben.
A Deák Ferenc utca felöli tömb emeletén található a hangstúdió, a hozzá tartozó süketszobával és raktárral, valamint egy videó vágó. A másik tömb emeletén egy kisebb és egy nagyobb próbaterem helyezkedik el, amik egy széles közlekedőn keresztül érhetők el. Ez a közlekedő egyben a próbatermeket használók pihenőtere és innen lehet az emeleti, fedett teraszra jutni.
Mind a művészek, mind közönségük és mecénásaik számára fontos a kapcsolattartás. Ehhez nyújt kellemes találkozási pontot a Kis Duna sétány felöli tömb földszintjén elhelyezkedő kávézó, a hozzá tartozó terasszal.

 

Kemes Balázs: Malom Művészeti Műhely
Kemes Balázs: Malom Művészeti Műhely
Kemes Balázs: Malom Művészeti Műhely

 

Az épület vasbeton falai és födémjei vastag lemezalapra terhelnek. A tartószerkezet homogén anyaghasználata és a modulban való tervezés miatt, az épület egy olyan ’ház alakú bútor’ benyomását keltheti, aminek felületei mindig az adott igényeknek megfelelően alakítottak. A közlekedő terek látszó beton felületűek, míg a helyiségek, funkciójuknak megfelelő szerelt burkolatot kapnak. Az épület homlokzata vakolt téglaburkolat, ami a kellemes megjelenés mellett a vastag hőszigetelés védelmét is megoldja. A burkolat az elbontott házak tégláiból készülne, így azok bár jelentősen átalakulva, de mégis tovább élhetnének régi helyükön. A vakolt felületeket cementes misunggal lekent, nyílászárókat összefogó, téglabetétes felületek tagolják. Az elbontott házak tetőcserepeit megőrölnék és az így nyert por adná a vakolat és a misung színezékét. Az épület külsejét négy anyag alakítja: a vakolat, a tető héjalását adó cserép, a nyílászárók üvegezése, valamint a különböző felületeket elválasztó, szegőelemként használt vörösréz. A homlokzat plasztikájáért a nyílászárók játéka felelős, ami a fix felületek külső és a nyithatók belső síkon tartásából jön létre.

A ház próbál a hely hagyományaihoz igazodó és azokat folytató épület lenni, melynek rétegzettsége csak lassan, fokozatosan tárul fel.


Konzulensek:
építészet: Karácsony Tamás, Cságoly Ferenc
épületszerkezettan: Reisch Richárd
gépészet: Kontra Jenő, Majoros András
építés kivitelezés: Klujber Róbert
tartószerkezettan: Armuth Miklós

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »