építészet : környezet : innováció

Maribor EKF 2012 - Maribor Art Galery 2. díj

3. helyszín 2. díj: Dong Ping Wong, Oana Stanescu (New York, USA) pályaműve

3. helyszín

2. díj: Dong Ping Wong, Oana Stanescu (New York, USA) pályaműve

 

Maribor EKF 2012 - 3. sz. helyszín II. helyezett
Maribor EKF 2012 - 3. sz. helyszín II. helyezett
Maribor EKF 2012 - 3. sz. helyszín II. helyezett
 

 


A zsűri értékelése

A kifejezetten vonzó terv kulcsa költői könnyedsége, sok irányba való nyitottsága és lecsupaszított egyszerűsége. Az anyagok iránti érzékenység, a szerkezeti és funkcionális elemek minimalizálása és az ízléses formák és terek az eleganciát és az érthetőséget erősítik. A dinamikus alaprajz és az épület drámai, amorf tömege a környezettel való eleven kapcsolatra utal. Olyan galéria ez, amely demokratikus nyitottságával a külső tér felé, valamint több irányból történő megközelíthetőségével határozottan a látogatókkal való új interakciók mellett teszi le voksát.

A földszinten történnek a nyilvános események, workshopok. A galériák a második emeleten, megszakítatlan és megszerkesztetlen terekben kaptak helyet, amelyeket a hullámzó homlokzati fal határoz meg. A lejtős födémnek köszönhetően különböző hangulatú és karakterű terek alakulnak ki.

A zsűri vitatta a terv kivitelezhetőségét és a galériaterek adaptálhatóságát. A terv könnyed, világos pavilon-szerkezet, melynek hullámzó burkolata a helyi topográfiához, a helyszín épített környezetéhez és adottságaihoz alkalmazkodik. Építészetében ellentétben áll a környező műemlék és kortárs épületekkel, de a konvex öblök és konkáv kinyúlások pontos elhelyezésével mégis összekapcsolódik azokkal.

A galériákat több irányból is megközelíthetjük: az új piac és a lakóház-komplexum felől, de a folyópart és az E utca felől is. Ezt segíti elő a földszint elrendezése is, melynek terei egy enyhén a folyópart felé lejtő felülethez simulnak. A földszinten kap helyet a gyermekmúzeum, az építészeti központ, az éttermek és a város "nappalija". A terv a programelemek világos megkülönböztetése miatt is meggyőző, és pozitív, kortárs látvánnyal gazdagítaná a folyópartot.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »