Programok

Nyári tábor és workshopok az aligai pártüdülőben a Szakkollégiummal

1/1

?>
1/1

Nyári tábor és workshopok az aligai pártüdülőben a Szakkollégiummal
Programok

Nyári tábor és workshopok az aligai pártüdülőben a Szakkollégiummal

2020.07.24. 11:44

Eseményinfó

Szerzők:
Kovács Dániel

Földrajzi hely:
Balatonaliga, Magyarország

Cég, szervezet:
BME Építész Szakkollégium

Esemény kezdete:
2020.08.10. 10:00
Esemény vége:
2020.08.16. 18:00

Vélemények:
1

Dosszié:

Vajon törvényszerű az elit térfoglalása a magyar tenger partján? Balatonaligán, az egykori pártüdülő problémája köré szervez tábort az Építész Szakkollégium 2020. augusztus 10-16. között. Workshop-témával július 26-ig, résztvevőnek pedig augusztus 2-ig lehet jelentkezni. A felhívás szövege alább olvasható.

A burzsoázia, majd a pártelit üdülőhelye. A fővároshoz legközelebbi strand, ami ugyanakkor fehér folt a térképen. A löszfallal elhatárolt, védett helyzetben fekvő balatonaligai partszakasz egyedülálló természeti jellegénél fogva a Balaton legjobb adottságú területeinek egyike. Nem véletlenül sajátotta ki a politikai elit hosszú évtizedekkel ezelőtt, kizárva innen az átlagembert és a keleti blokk szürke hétköznapjait. Itt, ahol Kádár János és Aczél György együtt nézték a Szelíd motorosokat, nem volt tiltva sem a Szabad Európa, sem pedig a Coca-Cola. Egy sokak által áhított, szabad élet töredékei ezek, csak éppen azok számára fenntartva, akik ugyanezt mindenki mástól megtagadták.

Kádár egykori villájában belépni, a tankönyvekből ismert politikusok billiárdtermeiben járni, és annak a mozinak a székén ülni, ahol először vetítettek nyugati filmeket, sokaknak csak egy letűnt kor eldobható örökségét jelentik. Felnőtt azonban egy generáció, akik ebben a környezetben sétálva hátborzongatóan közel érzik magukhoz a történelmet. A pártállam fel nem dolgozott emlékezete, a kínos ellentmondások és a megannyi, mai szemmel sokszor átérezhetetlennek tűnő történet hirtelen zsigeri közelségbe kerülnek ebben a vadregényes környezetben. A 20. század sűrű változásai ugyanis bizonyos szempontból leggyorsabban itt, a Balatonnál csapódtak le: az elmúlt pár évtizedben a főúri nyaralóktól, majd a szakszervezeti üdülőktől a Zimmer Freien és a wellness hoteleken át egy új korszakba jutottunk a kapitalizmus hátán meggazdagodott közép- és felsőosztály villáinak, borászatainak és egyéb vállalkozásainak térnyerésével. Ez a változás most a szemünk előtt zajlik, térbeli és kulturális hatásai pedig beláthatatlanok. 

A part tehát ismét átalakul, ami azt jelzi, hogy új idők járnak. A Balaton változása azonban egyfajta tehetetlenség szimbóluma is, mivel a rövid távú, nyereségelvű jövőn túl képtelenek vagyunk a hosszú távú és mindannyiunk számára ideális jövőről gondolkodni. A gazdasági és politikai kényszerek mindig erősebbek a közösség hol kimondatlan, hol pedig tudatosan képviselt érdekeinél.

Az Építész Szakkollégium és az EASA Magyarország közös táborában a legkülönbözőbb területekről várunk jelentkezőket, hogy együtt gondolkozzunk a terület múlt- és jövőképeiről, illetve, hogy – ezeket összekeverve – megismerjük a változást gúzsba kötő kényszereket. Az egyhetes együttlét során magunkba szívjuk ezt a túltelített örökséget, a hely elképesztő auráját, miközben egymás tudását kiegészítve olyan művészeti produktumokat, installációkat hozunk létre, amik segíthetnek feldolgozni és (át)értelmezni az elmúlt rendszerhez és a helyszínhez kötődő személyes és kollektív emlékezet velünk élő hatásait.

A tábort négy téma köré szervezzük, amik a Club Aliga és a Balatonpart legaktuálisabb kérdéseit boncolgatják:
•    Beszélünk majd a balatoni modern építészet metamorfózisairól, virágkorairól és haláláról. Elindítjuk azt a gondolkodást is, hogy mit lehet ma kezdeni a pártelit védettséget élvező, de nehezen hasznosítható szórakoztató központjaival, és mennyiben működik ez az építészet az akkori hatalomgyakorlás és ideológia ellentétének szimbólumaként.
•    Belemerülünk a kádári gulyáskommunizmus kulturális diktatúrájába, és összehasonlítjuk azzal az életmóddal, amit maguk a pártvezetők folytattak a saját zárt vidámparkjukban. Az akkori Bercsényi Kollégium örököseként azt is megnézzük, hogy milyen alternatív kulturális mozgalmak indultak el ezzel párhuzamosan, és miként próbálták kikezdeni ezt az ellentétet.
•    Átéljük a löszfal menti különleges téri helyzetet, ami létrehozta a Club Aliga különleges, védett pozícióját. Megvizsgáljuk, hogy a különböző szereplők évszázadok óta hogyan akarják  megszerezni a jogot a magas-és alacsonypartra, illetve milyen módszerekkel próbálják egymást kitúrni onnan. És ami a legizgalmasabb: fel lehet ezt az ellentétet oldani  a táborozók eszközeivel?
•    Végül azon is elgondolkozunk, hogy hogyan alakult ki a legkisebb erőfeszítés mentén a Balatonpart rövid szezonja, és mik ennek a demográfiai, urbanisztikai következményei. Megkeressük azokat az eszközöket, ahol ezek az időbeli határok kitolhatóak, és ki is próbáljuk ezeket.

A táborba a fenti témák szerint még vasárnap (07.26.) éjfélig várunk workshopokat az alábbi űrlap kitöltésével:
https://forms.gle/2dxjB9qeJLmq8Nyq5

Illetve a workshopokra résztvevőket 08. 02. vasárnap éjfélig:
https://forms.gle/fgjsBEsZVeko1kJp7

Az érdeklődőknek ajánljuk a tábori füzetünket, ahol bővebb leírást kaphatnak a tábor témájáról és ütemtervéről:
https://issuu.com/strikemagazine/docs/club_aliga_partrasz_ll_s

A kérdéseket az epitesz.szakkollegium@gmail.com címre várjuk.

Építész Szakkollégium // EASA Magyarország
 

Vélemények (1)
Zöldi Anna
2020.08.07.
12:47

Lehetséges, hogy nem a gulyáskommunizmus kulturális diktatúrája a legaktuálisabb merengenivaló aliga kapcsán https://168ora.hu/itthon/tiborcz-istvanek-lezartak-aligan-a-balaton-partjat-170402?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk