Programok

Ökológiai x Kulturális Hétvége / Örvényes / Balatorium

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Ökológiai x Kulturális Hétvége / Örvényes / Balatorium
Programok

Ökológiai x Kulturális Hétvége / Örvényes / Balatorium

2023.08.21. 11:10

Kiknek az élőhelye a Balaton? Milyen nézőpontokból érdemes és lehet még a tavat valamint a környezetét megvizsgálni? Hogy jó benne lenni most és hogy lehet majd a jövőben? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a Balatorium Ökológiai x Kulturális Hétvégén.

2023-ban másodjára rendezzük meg a BALATORIUM Ökológiai x Kulturális Hétvégét, ahol a Balaton aktuális ökológiai kihívásaira hívjuk fel a figyelmet változatos, mindenki által szabadon látogatható programok segítségével augusztus 25-én Tihanyban, augusztus 26-27-én Örvényesen, a Platán szabadstrandon. A szabadstrand elrendezését a hétvégére a GUBAHÁMORI építészirodával együtt tervezzük/alakítjuk ki: ennek a beavatkozásnak a célja, hogy a strand eredeti funkcióját megőrizve megfelelő környezetet teremtsünk az eseménynek.

JELEK EGY SZIGETRŐL (kiállítás)

A BALATORIUM artist residency programja során született munkákat Tihanyban és Örvényesen, több helyszínen mutatjuk be a BALATORIUM Ökológiai x Kulturális Hétvégén. A kiállítás a Balaton környéki szigetszerű élőhelyekről érkező jelekre utal, melyeket a rezidenciaprogram művészei is feldolgoztak. A balatoni régió természetes élőhelyei szigetek egy ember által erősen átalakított tájban. A BALATORIUM Artist Residency program alkotói ezeket a szigeteket járták be és ismerték meg, és különböző jeleket küldenek nekünk: installációkon, hangsétákon, kiállított tárgyakon keresztül üzennek a Balatonról. Szembesülnünk kell a fokozott "tóhasználatból" és az éghajlatváltozásból fakadó következményekkel, ugyanakkor ez lehetőséget nyújt arra is, hogy alaposabban megismerjük a balatoni ökoszisztémát – talán egy olyan oldaláról is, ahonnan még sohasem láttuk.

Mátyási Péter: A. PART
nádinstalláció Tihanyban

A bicikliút mentén ideiglenesen ’’telepített" nádas alkalmat adhat arra, hogy elgondolkodjunk az emberi tevékenységek természetre gyakorolt hatásán.

The New Liquidity (Anders Ehlin & Selma Boskailo): Postcards from Balaton
4-csatornás helyspecifikus installáció
helyszín: BLKI kert, Örvényes

A balatoni nádasokban készült felvételek és a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársaival tett éjszakai terepbejárások felvételei új narratívákat nyitnak meg; a szerzőpáros a kritikai turizmusra reflektálva mutatja meg az idilli, képeslapra illő nyaralások történetének és a tó körüli emberi jelenlétnek a balatoni ökoszisztémákra gyakorolt hatásait. 

Marie Ouazzani & Nicolas Carrier: Felszíni víz
videóinstalláció + 2 polaroid poszter 
helyszín: BLKI könyvtár, Örvényesi strand, csónakház

A felszíni víz sorsáról szóló meditációként létrejött videó azokat a kapcsolatokat jeleníti meg, amelyek a vízen áthaladó különböző testek - emberek, növények, halak és építészet - között jönnek létre. A víz tekinthető egyszerre gondoskodás és fenyegetés forrásának, ellenőrizhetetlen ereje e két állapot közötti végtelen visszacsapódásként tárul fel.

Fuzzy Earth: Fertile Land
installáció
helyszín: Örvényes strand

A Fertile Land egy multimédiás installáció, ami a Balaton Felvidék túltrágyázását és annak kövezezményeit vizsgálja és a foszfor jelenlétét vizualizálja. 

Ulbert Ádám: a megnevezetlenek jelezték : "a fordítás szükségszerűsége lehet az újrafogalmazás szükségessége" // the unnamed signaled: "the necessity of translation may be the necessity for reformulation"
installáció
helyszín: Örvényes strand (bejárat)

Az installáció a 20. század korai ökológiai gondolkodóinak és ökológiai érzékenységű művészeinek kortárs újraértelmezése, mely a biocentrikus felfogás felől közelíti meg az élet és a szellem folyamatait.  

Collectif Trouble (Jeanne Astrup-Chauvaux, Mathilde Dewavrin & Garance Maurer): Invasiveness
videóinstalláció
helyszín: Örvényes strand, bejárat, emelet

A Collectif Trouble nem-lineáris videóinstallációja az ember, mint invazív faj tevékenységét kutatja a Balaton vízgyűjtő területén.  

Ana Brotas: Littoral Cartographies
dombornyomott frottázsasztal
helyszín: Örvényes strand

Mi a vizek szerepe a térérzékelésünkben? Az installáció arra ösztönöz, hogy a Balaton vízhálózatának alakzatait felhasználva, frottázs technikával elkészítsük saját térképünket.

Süveges Rita: Luscious Slopes - Kies lankák
akril, műanyag cross motor idomszett
150x110x30cm 
helyszín: Örvényes strand

Süveges Rita munkájában a crossmotor karosszériájára festette meg a tükröződő természeti környezetet, mellyel a természetes élőhelyeken folytatott extrém sportok jelenlétére reflektál. A formák maszkulin esztétikájának kétértelműségét használja ki, hiszen egy robot, vagy valamely komplex gép levetett burkolatának is tűnhetnek. Az ábrázolt táj reflexiója kékben úszik, ezáltal megidézi a digitáliát, és elveszíti természeti jellegét.

Gosztola Kitti & Pálinkás Bence György: Bálványfa kisszék 
bútor (fa)
helyszín: Barnag, Börtön-kút forrás, Örvényes strand

A bálványfa a Balaton-felvidék egyik legelterjedtebb idegenhonos inváziós fafaja. A művészpáros munkája egy kétnapos workshop eredménye, ahol környékbeliekkel együtt dolgozva vizsgálták meg hasznosság és haszontalanság, együttélés és az elkerülhetetlen pusztítás jelenlétéről elmélkedik a bálványfák jelenléte kapcsán.  

Ilyen volt a tavalyi esemény: 

AZ ÖKOLÓGIAI X KULTURÁLIS HÉT PROGRAMJAIRÓL:
Augusztus 19. és 27. között a Balaton aktuális ökológiai kihívásaira hívjuk fel a figyelmet változatos és mindenki által szabadon látogatható programokon. Az Ökológiai - Kulturális Hét eseményeit Örvényesen az Ökológiai - Kulturális Hétvégén, Tihanyban a Balaton Limnológiai Kutató Intézetben és a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művésztelepén, valamint Salföldön a Bánya Kertben tartjuk majd, de több balatoni vendéglátóhelyen is találkozhattok majd a Balatorium menüvel. Ökológiai x Kulturális Hét esemény: https://fb.me/e/1fMPoO4fd

MOME x BALATORIUM

A BALATORIUM kulturális és művészeti projekteken keresztül kezdeményez párbeszédet a Balaton ökológiai rendszeréről és értékeiről; a sorozat talán legfontosabb eseménye augusztus utolsó hétvégéjén a BALATORIUM ökológiai-kulturális hétvégéje, ahol mindenki találhat magának érdekes és izgalmas programot A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiemelt projektjeként szakmailag megalapozott módon hívja fel a figyelmet a térség ökológiai kihívásaira.

A MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) 2021 őszén csatlakozott a BALATORIUM programhoz egy komplex edukációs programmal, melynek célja, hogy a művészet és a design eszközeivel érzékenyítse a 14-18 éves korosztályt a Balaton ökológiai problémáira.

A MOME a Balatorium Ökológiai x Kulturális Hét keretében az elmúlt két év kapcsolódó projektcsomagjának eredményeit mutatja be az Örvényesi szabadstrandon felállított Foliorium Pavilonban és környékén augusztus utolsó hétvégéjén. A pavilon installáció a BALATORIUM program keretében készült el.

A MOME A BALATORIUM ÖKOLÓGIAI x KULTURÁLIS HÉTVÉGÉN RÉSZLETES PROGRAMJA

További információk a Balatorium felületein: www.balatorium.hu / https://bazis.balatorium.hu / https://www.instagram.com/balatorium

A BALATORIUM program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa megbízásából a PAD Alapítvány szervezésében és szakmai koordinációjával valósul meg. További partnerek: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, szabadonbalaton, Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága, Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület, Pannon Egyetem Limnológia Kutatócsoportja, Magyar Képzőművészeti Egyetem.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.