építészet : környezet : innováció

Ökumenikus krematórium és búcsúzóhely – Bakonyoszlop-Dudar

Egy bezárt bauxitbánya helyére tervezettt krematóriumot és ökomenikus búcsúzóhelyet Grósz Kitti. A tájba illő épületnek a helyszín adottságai mellett azért választotta Bakonyoszlop települést, mert Veszprém megye területén még nem található krematórium. 

Választott funkció

Az elhunyt embereket egyre kisebb arányban temetik koporsóban, így folyamatosan nő a hamvasztások aránya. Magyarországon, mindössze 16 krematóriumában, évente körülbelül 75ezer hamvasztást igényelnek. A fővárosban a temetések 70-90 százaléka hamvasztásos technológiával történik, vidéken országos átlagban 60 százalék. A hamvasztás kedveltsége valószínűleg elsősorban a magas sírhely- és temetkezési árak miatt alakult ki.


Ökumenikus krematórium és búcsúzóhely – Bakonyoszlop-Dudar (Tervező: Grósz Kitti)


Helyszín és telepítés

Tervezési helyszínemnek a Veszprém megyében található Bakonyoszlopot választottam, ugyanis a megye területén nem található krematórium. A választott területem egy régi bauxit bánya, ahol az üzem megszűnése után egy nagy gödör, majd egy bányató alakult ki, melyet később balesetvédelmi okokból visszatemettek. A tervezési területen két lencse található, melyek közül a felső lencse egy része kerül beépítésre. A domboldalba bevágott tömeget képeztem el, mely szinte elbújni szeretne a nyilvánosság elől, ám mégis felbukkan a tájban. A katlan felső része, tölgyekkel és nyírfákkal dúsan borított, ez öleli körbe az épületet, míg az alsó részen nyírfa ligeteket telepítenék biournák segítségével.


Ökumenikus krematórium és búcsúzóhely – Bakonyoszlop-Dudar (Tervező: Grósz Kitti)


Épület funkcióséma

Az épület alaprajza a hátsó vonala mentén, szűkülő falaival, igazodik a terület morfológiájához, mely besüllyedve a domboldalba, kívülről elrejtőzik, nem túl nagy figyelmet keltve, mintha egy kéz nyúlna ki a tájból, hogy megbújva magára húzza a természet dunyháját. A létesítmény funkció szerint két részre van osztva, mint látogató forgalom, és mint dolgozói, illetve kiszolgáló forgalom. Szerkezeti szempontból három fő sávból áll össze, a hegy felől a legbelső üzemi rész található, raktárakkal és egy gépészettel, valamint földfelszín alatti mélygarázzsal. A középső sávban feszített elrendezésben - a technológia segítése érdekében - található a hamvasztó üzem és ennek a kiszolgáló funkciói, valamint a dolgozók szociális része. Az épület elölről tört vonalakkal veszi fel a terep adottságait, itt találhatók a szakrális terek a hozzátartozók részére (előnevelő, ravatalozó, megtekintő, és várakozó tér). Az épületet a föld alól lehet megközelíteni, egy alagúton keresztül, ahol a forgalom két részre oszlik.


Ökumenikus krematórium és búcsúzóhely – Bakonyoszlop-Dudar (Tervező: Grósz Kitti)A rokonoknak lehetősége nyílik teljes szertartások lebonyolítására is, elkísérhetik hozzátartozójukat az utolsó útjára (megtekintő ablakon keresztül), és meg is várhatják a helyszínen a folyamatot. Téli időben, mikor kint lehetetlen a faültetés, bent egy csemete-nevelő térben lehet a temetést lebonyolítani, így egész évben lehetséges a biournás szertartás.

Anyaghasználat

A krematórium tervezése során Thermomass rendszerű maghőszigetelt látszóbeton falat használtam, nagyobb földnyomás esetén - mivel az épület jelentős része föld alatt van - kiegészítő vasbeton szögtámfalat alkalmaztam.


Ökumenikus krematórium és búcsúzóhely – Bakonyoszlop-Dudar (Tervező: Grósz Kitti)


Általában nyers betont, néhol a lágyabb, melegebb hatás elérése érdekében faerezett betont használtam, de próbáltam megtartani a funkcióval és a technológiával járó ridegséget. A kinti bauxit bánya vörös földjét szimbolizáló corten acélt használtam a belső tér berendezésénél, ami színének köszönhetően szintén egy kis melegséget áraszt. A tereket hatalmas bevilágítók törik meg, valamint néhol zöldfal, melyek a fényt, és a természetet engedik be az épületbe, épp úgy, mint a csemete előnevelőben található kis fák, melyek a szűkülő ablak felé - mint egyetlen fényforrásuk - közelednek, mintha az ott nyugvó lelkek, mint kis fák közelítenének a fény felé, mint egy újjá született entitás.

vélemény írásához jelentkezzen be »