Technológia

Összeférhet-e a kerámia tetőcserép és a napelem-rendszer? Mutatjuk a megoldást!

1/5

Napelem, Wienerberger

?>
Napelem, Wienerberger
?>
Napelem, Wienerberger
?>
Napelem, Wienerberger
?>
Napelem, Wienerberger
?>
Napelem, Wienerberger
1/5

Napelem, Wienerberger

Összeférhet-e a kerámia tetőcserép és a napelem-rendszer? Mutatjuk a megoldást!
Technológia

Összeférhet-e a kerámia tetőcserép és a napelem-rendszer? Mutatjuk a megoldást!

2022.10.10. 14:14

Magyarországon is egyre többen gondolkodnak az alternatív energiaforrások hatékony felhasználásában, napjainkban azonban előfordulhat, hogy akár hat-hét hónapot is várni kell arra, hogy egy jól megtervezett lakossági napelem-rendszer üzemképesen felkerüljön az épület tetejére. A tetőfedéskor ennek ellenére is meglehetősen kevesen veszik számításba az energetikai szempontokat, erre kínál energiatakarékos, időtálló és esztétikus megoldást a Tondach új napelemes rendszere.

Kutatás: A legtöbben továbbra is a kerámia tetőcserepet választanák idehaza
A jelenleg futó lakásfelújítási támogatások ellenére a tetőfedők óvatosan tekintenek a jövőbe. A tetőfedéssel foglalkozó szakemberek tapasztalata szerint, a felhasznált anyagok tekintetében a megrendelők továbbra is a kerámia tetőcserepet választanák leggyakrabban a kínált lehetőségek közül. A cserepeket a beton tetőfedő anyagok követik – derült ki a Wienerberger Téglaipari zRt. által készített kutatásból. A reprezentatív felmérés a szakemberek üzleti kilátásaira is rákérdezett, így kiderült, hogy bár az elmúlt három évben növekedett a megrendelésállományuk, a jövőt még mindig inkább csak rövid-közép távon tudják tervezni.

A kutatásban megkérdezettek szinte kivétel nélkül a kerámiacserepet vagy a betoncserepet tartják a legnépszerűbb választásnak, 47 százalékuk az előbbit, 43 százalékuk az utóbbit használja a leggyakrabban. Az egyéb megoldások, mint például a cserepes-lemez és a korcolt lemez fedések ennek megfelelően sokkal kevésbé keresettek Magyarországon (6 és 3 százaléktól kérik ezt legtöbbször). Ha rajtuk múlna, a tetőfedő szakemberek ennél is nagyobb arányban (54%) választanák a kerámiacserepet munkájuk során.

A tetőfedés fontos jellemzői szempontjából vizsgálva, a megkérdezettek többsége szintén a kerámia tetőcserepet tartja a legjobb választásnak. Időtállóság szempontjából 57 százalékuk szavaz bizalmat ennek a megoldásnak. A betoncserép esetében a megkérdezettek negyede (26%), a korcolt lemezfedésnél pedig 16 százalék szerint állja leginkább az idő múlását. A környezetbarát tetőfedőanyagok tekintetében még egyértelműbb a konszenzus, hiszen meggyőző többség (80%) értett egyet abban, hogy a kerámia tetőcseréppel dolgozni a leginkább környezettudatos választás.

A legtöbb tetőfedő (76%) szerint a kerámia tetőcserép az az anyag, amelyik hosszabb távon is népszerű lehet az építők és építtetők körében egyaránt. 58% a beton tetőfedő anyagnak is bizalmat szavazna hosszútávon is. Minden negyedik megkérdezett (25%) a korcolt lemezfedést, minden ötödik (22%) pedig a cserepes lemezfedést is jó megoldásnak gondolja a távolabbi jövőben is.

Napelem, Wienerberger
2/5
Napelem, Wienerberger

Ami az üzlet- és ügyfélszerzést illeti, az elmúlt három évben a többség megnövekedett megrendelés mennyiséget tapasztalt: közel minden második (48%) vállalkozás jelentős, 20 százalékot meghaladó növekedésről, minden ötödik pedig 20 százalék vagy az alatti növekedésről számolt be. Mindössze 7 százalék szenvedett el jelentős visszaesést, ők elsősorban a társas vállalkozások közül kerültek ki.

Ezzel együtt, a tetőfedéssel foglalkozó vállalkozások többsége (67%) jelenleg csak fél-egy évre látja biztosítottnak előre a munkáit. Minden ötödik vállalkozásnak 1-2 évre, minden tizediknek pedig csak félévre vagy annál is kevesebb időre van előre lekötött munkája. A társas formában működő tetőfedők valamivel hosszabb távon is előre látják a munkáikat.

Meglehetősen komoly egyetértés mutatkozott abban, hogy a következő években a megkérdezettek előtt álló legnagyobb kihívás a vállalkozások anyagi stabilitásának fenntartása (94%) és a géppark/eszközállomány fejlesztése (92%) lesz. Ezen kívül a tanulás és képzés (81%), valamint a megbízható, magasan képzett szakemberek felvétele (79%) is nagy fontossággal, és így kihívásokkal bír.

A lakásfelújítási támogatás által generált extra igény a tetőfedő piacot is segítette: a megkérdezettek többsége (67%) arról számolt be, hogy ügyfeleik legalább 20 százaléka igénybe veszi a lakásfelújítási támogatásokat. 16 százalék szerint az ügyfelek akár 20-50 százaléka is élhet a különleges lehetőséggel.

A felmérésben 150 társas vállalkozás és egyéni vállalkozó vett részt, mely minta összetétele a működési forma és a telephely régiója tekintetében is reprezentatív.

A tető síkjába illeszkedő, moduláris napelemes megoldás a Tondach-tól
A Wevolt X-Tile nemcsak esztétikus, de olyan helyeken is alkalmazható, ahol a hagyományos napelemek nem férnek el.

Magyarországon is egyre többen gondolkodnak az alternatív energiaforrások hatékony felhasználásában, napjainkban azonban előfordulhat, hogy akár hat-hét hónapot is várni kell arra, hogy egy jól megtervezett lakossági napelem-rendszer üzemképesen felkerüljön az épület tetejére. A tetőfedéskor ennek ellenére is meglehetősen kevesen veszik számításba az energetikai szempontokat, erre kínál energiatakarékos, időtálló és esztétikus megoldást a Tondach új napelemes rendszere.

A Wevolt X-Tile napelemes tetőmodul úgy termel energiát, hogy az építtetőnek nem kell kompromisszumot kötnie az esztétikum és a design terhére: a tető szép, letisztult formavilágú lesz. A Tondach Actua 10 kerámia tetőcseréppel kompatibilis, dupla edzett üvegből készült modulok a 70 milliméter átmérőjű jégnek is ellenállnak, méretük miatt pedig olyan helyeken is alkalmazhatóak, ahol a hagyományos napelem panelek nem férnének el. A gyártó a tetőcserépre 33 év, a napelemes egységre 30 év garanciát kínál.

A Wevolt X-Tile a Tondach tetősíkba illeszkedő napelemes tetőmodulja, mely ötvözi a csúcstechnológiát és az esztétikumot: a tetőcserepek és a napelemes panelek egy síkban helyezkednek el és tökéletesen fedik egymást. A modern „back contact" technológiának köszönhetően a cellákat összekötő vezetékek a panel hátoldalára kerülnek, így a cserepek felszíne teljesen homogén marad. A 4 cserép széles és 1 cserép hosszú elemek olyan helyeken is alkalmazhatóak, ahol a hagyományos, napelemek nem férnek el az esetleges áttörések miatt.

Napelem, Wienerberger
3/5
Napelem, Wienerberger

Hatékonyabb, ellenállóbb, könnyebben telepíthető
A dupla edzett üvegből készült, ellenálló modulokat a tetőfedő építi be a cserepekkel együtt. Az elektromos szerelést és üzembehelyezést a Wienerberger partnere végzi, beleértve a tervezési, bekötési és engedélyeztetési szolgáltatásokat, illetve a teljeskörű ügyintézést az áramszolgáltatóval.

A Wevolt napelemes tetőmodulok beépítése egyszerűbb, mint a cserép méretű napelemes megoldásoké. A dupla edzett üveg kimagasló mechanikai ellenállást eredményez, szerelés közben sem kell tartani esetleges töréstől. A kevesebb csatlakozó nem csak a hatékonyságrontó ellenállások számát csökkenti, de gyorsítja a kivitelezést is. Emellett nincs szükség extra anyagok beépítésére a csatlakozások kiemeléséhez, a hálóban is rakható panelek és tetőcserepek maximálisan letisztult megjelenést eredményeznek.

A felhelyezést bármilyen szakképzett tetőfedő el tudja végezni, de a Wienerberger emellett ingyenes és teljes körű helyszíni támogatást is nyújt. A hibrid inverter technológiának köszönhetően opcionálisan választható akkumulátor-csomagokkal akár évekkel később is, külön áramszolgáltatói adminisztráció nélkül energiatárolásra alkalmassá tehetők az otthoni napelemes rendszerek. Ez a bruttó elszámolás bevezetésekor válik majd igazán fontossá. Az akkumulátorokba nappal betermelt energiát éjszaka használják fel, az esetlegesen fennmaradó részt pedig magasabb átvételi áron lehet elszámolni.

Napelem, Wienerberger
4/5
Napelem, Wienerberger

Alkalmazkodik a fogyasztók igényeihez
A Wevolt X-Tile rendszer több csomagban elérhető, így könnyedén a fogyasztók egyedi igényeihez alakítható. A rendszer a 3,6 kWp teljesítményű, 20 négyzetméter felülettől egészen a 12 kWp, akár 80 négyzetméterig kiépíthető. Míg a legkisebb csomag a világitás, és háztartási gépek fogyasztását fedezik (kb. 4000 kWh/év), a legnagyobb megoldás már elektromos meghajtású gépjárművek, illetve egyéb speciális fogyasztók (magas teljesítményű informatikai eszközök, medencefűtés, külső burkolatfűtés) áramfogyasztásának megtermelésére is alkalmas (kb 13.000 kWh/év).

A napelemes rendszer hibrid inverterének köszönhetően, külön áramszolgáltatói adminisztráció nélkül egészíthető ki akkumulátoros megoldással – akár évekkel később is.

Napelem, Wienerberger
5/5
Napelem, Wienerberger

Kompatibilitás és ajánlatkérés
A Tondach Actua 10 új generációs, modern, és sík dizájnú kerámia tetőcserép kompatibilis a Wevolt X-tile napelemes tetőmodullal. A FusionProtect felületkialakításnak köszönhetően a kiváló mechanikai ellenállóság időtálló esztétikával párosul. Könnyen és gyorsan beépíthető és elérhető stílusos, antracit színben.

A vállalat szakemberei új építés és felújítás esetén is segítenek az ajánlatkérésben, valamint támogatást nyújtanak többek között benapozás modellezésben, teljes körű mennyiségszámításban, valamint panelkiosztásban és teljesítménykalkulációban is.

További információ erre a linkre kattintva érhető el.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A SZENTENDREI SKANZEN // Egy hely + Építészfórum

2023.06.07. 10:51
9

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk