építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Pannonhalma Főapátság — a látogatók minőségi fogadása

A II. díjas 6. sorszámú pályamű. Szerzői: Józsa Dávid, Farkas Mária, Páhi András, Papp Zoltán, Vándor Kinga / Archi.doc Építésziroda Kft.

A Pannonhalmi Főapátság látogatóinak minőségi fogadását segítő fejlesztések tervezésére kiírt nyílt építészeti tervpályázat.

II. díjban részesült a 6. sorszámú pályamű (1.500.000,- Ft).
Szerzői: Józsa Dávid okl.építész, Farkas Mária okl. építész, műemlékvédelmi szakmérnök, Páhi András építész tervezőművész, Papp Zoltán okl.építész, Vándor Kinga okl. tájépítész / Archi.doc Építésziroda Kft.



Részletes bírálat

6. sorszámú pályamű
A terv beépítési javaslata egyértelmű térrendezési-környezetalakítási koncepcióra alapozott, amely szerint a meglévő fogadóépület által jelzett koordináta rendszerben további két új épülettömeggel és az általuk képzett térfalakkal határolt jó arányú gyalogos térre szervezi a látogatóforgalom fogadását. Az itt megfogalmazott épített együttest szervesen egészíti ki a Kosaras domb rehabilitált zöld felülete. Az így kialakított kompozícióban a fogadó épület dominanciája megmarad, az alacsonyabb, jó arányú tömegekkel a harmonikus, egymást erősítő elemek finom összehangolása meggyőző.
A közlekedési javaslatok lényeges elemként kezelik a gyalogos és járműforgalom indokolt mértékű szétválasztását. Ennek érdekében a fogadó épület előtt északi irányba haladó kisebb jelentőségű közútszakaszt kiváltja, a forgalmat a dombot övező, a parkolókat is feltáró kiszolgáló úton keresztül vezeti le a völgybe. Ez a megoldás - amely az építészeti és közösségi együttes értékét növeli – igényli a kérdés településrendezési kezelését mind szerkezeti, mind terület-felhasználási vonatkozásban.
Az álló járművek elhelyezését – helyesen - úgy biztosítja, hogy az autóbuszokat terepszinten, a személygépkocsikat gazdaságosan méretezett, kétszintes mélygarázsban tárolja.
A gyalogosforgalom áramlását a parkolók és a tervezett fogadótér között megfelelően biztosítja és vezeti.
A terv építészeti koncepciója a beépítési konfigurációval meghatározott. Az előírt új funkciókat visszafogott léptékű, a fogadó épülettel harmonizáló egységekben helyezi el. Ezen belül a közönség által látogatott vendéglátóhelyek, különösen a két étterem megközelítése kissé nehézkes. Nem igazán szerencsés az új épületeknek a szervező központi tér felőli feltárása, tekintettel a térszinti bejáratok félreeső helyzetére. Előnyös pozícióba került viszont a kávézó.
Javasolt építészeti karaktere nagyvonalú, elegáns, a fogadó épülettel harmonizáló.
A terv kidolgozottsága, tartami mélysége, információgazdagsága és kiállítása is színvonalas.
A pályamű egyértelmű értéke az építészeti együttesre tett javaslata, hátránya viszont a tervezett együttesen belül a közönségforgalom nehézkes vezetése. Az értékei miatt a tervet a B. B. II. díjban részesíti.

vélemény írásához jelentkezzen be »