Épülettervek/Hallgatói terv

Pécsi panel passzívház-szintű felújítása - „Takarékoskodj a Föld energiájával!” pályázat, III. díj, Dányi Tibor Zoltán

1/13

Légtömör egységek - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve

?>
Légtömör egységek - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
?>
Homlokzatok - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
?>
Termikus burok - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
?>
Földszinti átalakítások - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
?>
Lakószinti átalakítások - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
?>
Metszet - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
?>
Ablak csomópont - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
?>
Attika csomópont - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
?>
Utcakép látványa - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
?>
Homlokzat látványa - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
?>
Osztrák példák - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
?>
Dányi Tibor Zoltán
?>
Előtér látványa - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
1/13

Légtömör egységek - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve

Pécsi panel passzívház-szintű felújítása - „Takarékoskodj a Föld energiájával!” pályázat, III. díj, Dányi Tibor Zoltán
Épülettervek/Hallgatói terv

Pécsi panel passzívház-szintű felújítása - „Takarékoskodj a Föld energiájával!” pályázat, III. díj, Dányi Tibor Zoltán

2012.08.22. 13:28

A Magyar Energia Hivatal által kiírt hallgatói pályázaton III. díjat kapott Dányi Tibor Zoltán, aki egy tízemeletes, keramzitbetonos pécsi panelépület energiahatékony felújításának koncepcióját készítette el, átszellőztetett beton burkolattal, zöldtetővel, a déli homlokzaton pedig napelemekkel és -kollektorokkal. Az energetikai mutatók passzívház-szintre történő javítása mellett a terv a gépészeti és a közösségi terek átalakításával is részletesen foglalkozik.

„Takarékoskodj a föld energiájával!" - hallgatói tervpályázat

Tízemeletes, keramzitbetonos pécsi panelépület felújítása

Pécs a paneles építéstechnológia egyik hazai bölcsője. Uránvárosban épült fel az ország első többszintes paneles lakóépülete, egy fsz. + 3 emeletes társasház, az úgynevezett keramzitbetonos kísérleti panel, amely ma védettség alatt áll. Később ezzel a technológiával 4 és 10 emeletes épületek is készültek, ugyancsak Uránvárosban. Ezeknek a házak döntő része az utóbbi évek panelfelújítási programjai során 5-6 cm polisztirol szigetelést és vakolt falfelületet kapott. A vékony hőszigetelés hosszú távon nem jelent megoldást az egyre szigorodó hőtechnikai szabvány miatt. Az általam tervezett felújítás során az épületet passzívház-nívónak megfelelően szigetelném körbe. Homlokzata három oldalon magyar gyártmányú szerelt, átszellőztetett beton homlokzat, mely karakteres, időtálló, ugyanakkor utal az eredeti épület beton szerkezetére is, az épület szerelt jellegére. A negyedik, déli oldalon - kihasználva az ideális tájolást és azt, hogy nincsenek nyílászárók – a ház teljes felületen napelem-, illetve napkollektor-borítást kap.

Légtömör egységek - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
1/13
Légtömör egységek - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve

Homlokzatok - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
2/13
Homlokzatok - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve

Termikus burok - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
3/13
Termikus burok - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve



A déli oldalon előállított melegvíz fedezi a családok melegvíz-szükségletét, az elektromos áram pedig a téli fűtésrásegítés energiaszükségletét. A hőcserélő minden lakás előszobájának álmennyezetében lenne elhelyezve. Innen elérhető a lakás összes helyisége, megoldható a fürdő és konyha szennyezett levegőjének elszívása és a szobák friss levegővel való ellátása. A frisslevegő-beszívás és a használt levegő kifúvás központilag történne az épület legfelső szintjén. A tető alapterülete mindössze 220 m², ami lakásonként mindössze 5,5 m² vízgyűjtő felületet jelent. Ezért az esővíz hasznosítása helyett inkább annak visszatartása a cél. Az extenzív zöldtető megakadályozza a felső lakások túlmelegedését, és lassítja a csapadékvíz lefolyását, ugyanakkor a mikroklímára is jó hatással van.

A tervezési terület Pécs zajjal leginkább terhelt területei közé tartozik, mivel közvetlenül a hatos számú főút mellett található. Az itt épült lakásokban alkalmazott egyesített szárnyú ablakok nem alkalmasak a fokozott zajterhelés kiszűrésére, korszerűsítésük sem megoldható. Egy átlagosnak nevezhető passzívház-ablak 0,69-0,71 Uw érték mellett 34-43 dB hangszigetelési tulajdonsággal rendelkezik (pl. Internorm KF 400, KF 405). Ilyen nyílászárókkal a zajterhelés szempontjából legszennyezettebb városrészeken is biztosítható az ott élők és dolgozók egészséges környezete.

Földszinti átalakítások - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
4/13
Földszinti átalakítások - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve

Lakószinti átalakítások - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
5/13
Lakószinti átalakítások - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve

Metszet - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
6/13
Metszet - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve

Ablak csomópont - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
7/13
Ablak csomópont - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve

Attika csomópont - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
8/13
Attika csomópont - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve



Panelépületekben a külső zajforrások mellett fontos kérdés a lakások közötti hangterjedés megakadályozása, illetve a mért értékek javítása. Bár az akusztikailag rosszul tervezett épületek utólagos javítása nem könnyű feladat, a mérések is igazolják, hogy léteznek olyan technológiák, amellyel a panellakások komfortja akusztikai szempontból is növelhető.

A panelépületek korszerűsítése legtöbbször az energetikai mutatók javítására korlátozódik. Én azonban fontosnak tartom, hogy ne csak ezeken javítsunk, hanem a  szociális kapcsolatokon is. Az uránvárosi korai panelekre még jellemző, hogy tágas orsóterű, világos lépcsőházakkal épültek, az előtérben bőséges helyet biztosítva az együtt élőknek arra, hogy megálljanak, és beszélgessenek. Ezekben a tízemeletesekben azonban a végletekig szűkítették a közlekedőtereket. Az itt élő 150 ember ki-be közlekedése egy 7,5 m²-es előtéren keresztül történik, ami postaládákkal is tele van zsúfolva. Sőt, a postaládákból még a keskeny folyosó mindkét falára is került. Javaslatom szerint a földszint csekély átalakításával kellene kialakítani egy tágasabb előteret, megteremtve ezzel a kulturált egymás mellett élés egyik alapvető feltételét.

Előtér látványa - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
13/13
Előtér látványa - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve

Utcakép látványa - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
9/13
Utcakép látványa - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve

Homlokzat látványa - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
10/13
Homlokzat látványa - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve

Osztrák példák - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve
11/13
Osztrák példák - Dányi Tibor Zoltán III. díjas terve



A terv finanszírozásának alapja, hogy a távfűtésről leváló közösség az így felszabaduló forrásokat hiteltörlesztésre tudja fordítani. A beruházást természetesen az államnak is támogatni kellene, hisz egy ilyen beruházással az épület hosszú távra biztosítja függetlenségét fűtés és melegvíz-szükséglet szempontjából, ráadásul az épület CO2 kibocsátása is lényegesen csökkenne.

Dányi Tibor Zoltán

Pécs, 2012.

Tízemeletes, keramzitbetonos pécsi panelépület felújítása
"Takarékoskodj a Föld energiájával!" - hallgatói pályázat
tervező: Dányi Tibor Zoltán

Dányi Tibor Zoltán
12/13
Dányi Tibor Zoltán


tervezés éve: 2012
helyszín: Pécs

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk