építészet : környezet : innováció

Pestszentimrei Közösségi Ház felújítása és bővítése

Megvételben részesült
7-es jelű pályamű
tervezők: Balogh Csaba, Deigner Ágnes, Sarusi Kis János, Sirokai Levente, Sónicz Péter

Megvételben részesült
7-es jelű pályamű
tervezők: Balogh Csaba, Deigner Ágnes, Sarusi Kis János, Sirokai Levente, Sónicz Péter

 

Pestszentimrei Közösségi Ház. Vezető tervezők: Balogh Csaba, Deigner Ágnes, Sarusi Kis János, Sirokai Levente, Sónicz Péter
Pestszentimrei Közösségi Ház. Vezető tervezők: Balogh Csaba, Deigner Ágnes, Sarusi Kis János, Sirokai Levente, Sónicz Péter
Pestszentimrei Közösségi Ház. Vezető tervezők: Balogh Csaba, Deigner Ágnes, Sarusi Kis János, Sirokai Levente, Sónicz Péter
Pestszentimrei Közösségi Ház. Vezető tervezők: Balogh Csaba, Deigner Ágnes, Sarusi Kis János, Sirokai Levente, Sónicz Péter
Pestszentimrei Közösségi Ház. Vezető tervezők: Balogh Csaba, Deigner Ágnes, Sarusi Kis János, Sirokai Levente, Sónicz Péter

 

 


Részletes bírálat:

A pályamű célja a meglévő épületrészek megtisztítása a szükségtelen elemektől, s egy határozottan összefogott új szövet létrehozásával egy egységes, új épület kialakítása.  Ennek érdekében a blokk helyén, s a meglévő udvar északi oldalán bővít, létrehozva ezzel egy belső átriumot, közösségi udvart.

A kereskedelmi–szolgáltató blokkot szinte érintetlenül integrálja az új épületbe, mely az átépítés ütemezhetősége szempontjából előnyös. A közösségi rész funkcionális igényeit átláthatóan és célszerűen szervezi. Ezt ábrákkal alátámasztottan is bemutatja.

Biztosítja a színházterem bővíthetőségét, illetve többcélú hasznosíthatóságát a klubterem elhelyezésével. A színpad növelése, illetve a mobil színpadnyílás támogatható javaslat. Az emeleten a földszinti lepény csak egy részét építi be, zöldtetővel hasznosítva a többit, tágítva ezzel a belső átriumok légterét. Ezzel a tömegkompozícióval, három egységre tagolja az együttest, melyek sajátos tető-idomokkal fedve játékos megjelenést biztosítanak az épületnek.

Az épületen az alkalmazott anyagok is a tömegkompozíciót hangsúlyozzák. A szürke vakolt felületek mellett a táblás, expandált, fémlemez burkolat a tetőidomokra is felfut, s belsőépítészeti elemként is megjelenik. A pályamű belsőépítészeti javaslatai jól illeszkednek a funkciókhoz.

Összességében a javasolt, átalakítás építés-bontás mértéke arányban van a tervezett értéktöbblettel, építészeti javaslatai között sok pozitív megoldást mutat, ennek ellenére a KVSZ-ben az adott területre a tervezett kisvárosias környezetbe való illeszkedése kérdéses.

vélemény írásához jelentkezzen be »