Épülettervek/Középület

Pitypang óvoda közbeszerzési pályázat - a sporaarchitects ajánlata

1/9

helyszínrajz - Pitypang óvoda - sporaarchitects

?>
helyszínrajz - Pitypang óvoda - sporaarchitects
?>
földszinti alaprajz - Pitypang óvoda - sporaarchitects
?>
emeleti alaprajz - Pitypang óvoda - sporaarchitects
?>
homlokzatok Pitypang óvoda - sporaarchitects
?>
Pitypang óvoda - sporaarchitects
?>
látványterv - Pitypang óvoda - sporaarchitects
?>
látványterv - Pitypang óvoda - sporaarchitects
?>
látványterv - Pitypang óvoda - sporaarchitects
?>
1/9

helyszínrajz - Pitypang óvoda - sporaarchitects

Pitypang óvoda közbeszerzési pályázat - a sporaarchitects ajánlata
Épülettervek/Középület

Pitypang óvoda közbeszerzési pályázat - a sporaarchitects ajánlata

2015.06.30. 12:16

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Hatvani Ádám, Dékány Tibor

Stáblista

tervező: Dékány Tibor, Hatvani Ádám (sporaarchitects)

A VIII. kerületi Százados úti Pitypang óvodára közbeszerzési eljárást írtak ki. Bemutatjuk a sporaarchitects ajánlatát. 

Műszaki leírás

Az épített környezet minősége, kisugárzása, az általa közvetített szellemiség befolyásolja a benne zajló élet minőségét, a használók hangulatát, döntéseit. Különösen igaz ez a gyerekek környezetére. A gyerekek számára tervezett bölcsődék, óvodák, iskolák tervezése mindig kihívás, mert a bölcsi, az ovi meghatározó szerepet tölt be a gyerekek szellemi fejlődésében,

szemléletük kialakulásában. Kilépve a családi környezetből ez az első játékos találkozásuk a felnőttek világával, itt indulnak el lassan az önállósodás útján, itt szereznek először barátokat, itt alakul ki először a családon kívüli a közösséghez való tartozás érzése. Fontos, milyen épített környezettel találkoznak itt, hogyan használják a házat, milyen anyagokkal érintkeznek. Nagyon fontos, hogy a gyerekek olyan közegben fejlődjenek, aminek van
szellemi kisugárzása.

A kerület új óvoda épülete a Százados úti művésztelep közvetlen szomszédságában , a kiíró szerint a jelenlegi épület mellett épül fel. A meglévő épület az új óvoda felépülése után elbontásra kerül. Fontos, hogy a köz által emelt kulcsépületek építészetükkel, korszerű szemléletükkel, meghatározzák és megőrizzék a városrész karakterét, hangulatát, identitását, példát adjanak
a terület más fejlesztéseinek, és a magánépítkezéseknek.


helyszínrajz - Pitypang óvoda - sporaarchitects
1/9
helyszínrajz - Pitypang óvoda - sporaarchitects




Az antik átrium házak és a hagyományos magyar parasztházak (tornác, fehér falak és oromfalak) képzete szándékunk szerint kifejezi azt a közösségi szellemet, összetartozást, a védettséget, a játékosságot, amit nagyon fontosnak tartunk.

Építészeti koncepció, funkciók, belső tér

A tervezési program és a helyi építési szabályzat és a kiíró megkötései mellett olyan elrendezést kerestünk, amely maximálisan megfelel a gyerekek igényeinek, visszafogott, mégis barátságos, funkcionálisan tiszta, áttekinthető, egyszerű. A hagyományos középfolyosós elrendezés helyett, világos, tágas, átrium köré fűztük fel a funkciókat. Az épületbe belépve azonnal áttekinthető az egész térstruktúra. A majdani játszóudvar felé néznek két szinten a csoportszobák, az átrium Százados úti szárnyában létesül a tornaszoba,
mely emelt belmagasságú és összenyitható az átrium körüli „kerengő" központi
térbővületével, a másik két oldalon sorakoznak két szinten az egyéb kiszolgáló helyiségek.

A földszinten öltözők, tárolók, a melegítő-étkező konyha, karbantartás, akadálymentes wc,az emeleten irodák, orvosi szoba, foglalkoztatók, wc-k kerülnek. A gyermekek öltözőszekrényei a csoportszobák előtti folyosó mentén helyezkednek el.


földszinti alaprajz - Pitypang óvoda - sporaarchitects
2/9
földszinti alaprajz - Pitypang óvoda - sporaarchitects


A csoportszobákhoz önálló terasz és egy kisebb belmagasságú színes „kuckó" tartozik rajtuk egy-egy ovis jeleket idéző kukucskáló ablakkal.
A közösségi élet az aulában zajlik. Itt találkoznak a gyerekek egymással, a szüleikkel. Az aula dinamikus, átlátható tér, középen az átriummal, mely összenyitható a kerengővel és jó idő esetén a közösségi tér központi elemévé válik. Az aula és a kerengő mindkét szinten közvetlen kapcsolatban van a játszóudvarral. Az épület akadálymentes. Általánosságban törekedtünk a helytakarékos megoldásokra. Az épület bruttó szintterülete 1220 m2.

Külső megjelenés

A főbejárat a tornác kortárs átirata, az emeleti csoportszobák oromfalas tetőképzése a fehér vakolat a hagyományos magyar népi építészet elemeiből táplálkozik. A gyerekek által is használt nyílások tokszerkezete jellemzően színes, a kiszolgáló helyiségek nyílászáróinak anyaga natúr fa.

Szerkezeti kialakítás

Az épület alapozása vasbeton sávalap, a felmenő teherhordó szerkezet falazott, szükséges helyeken vasbeton erősítéssel. A födémszerkezet monolit vasbeton. Az emeleti csoportszobák tetőszerkezete magastetős és hagyományos ácsszerkezettel készül, héjalása pikkelyes fedésű.
Alternatív megoldásként javasoljuk az előregyártott fa fal és födém-paneles szerkezeti rendszert, amely kellő előkészítés mellett akár két hónap helyszíni építéssel megvalósítható, környezeti, fenntarthatósági szempontból jelentősen kedvezőbb megoldás. Ebben az esetben a külső homlokzatburkolat lehet átszellőztetett légréssel rendelkező lécvázas faburkolat.


homlokzatok Pitypang óvoda - sporaarchitects
4/9
homlokzatok Pitypang óvoda - sporaarchitects



Fenntarthatóság

A tervezés során törekedtünk arra, hogy egyszerű építészeti elemekkel a lehető leggazdaságosabban működjön az épület, figyelembe vettük az összes olyan paramétert, ami befolyásolj az épület fenntarthatóságát. A tájolás, a nyílásméretek megválasztása, a bevilágítás, természetes árnyékolás, a fal és tetőszerkezet megválasztása plusz gépészet beépítése nélkül is gazdaságos fenntartást tesz lehetővé. A déli tájolású üvegfelületeket nagy kiülésű tetővel árnyékoljuk, mely nyári magasabb napállásnál véd, téli alacsonyabb
napállásnál beengedi a nap hőjét, segítve a fűtést. Az esővizet a tetőről összegyűjtjük, és kerti locsolásra használjuk. A szürke szennyvizet kis kerti biotisztítóval tisztítva szintén kerti locsolásra használjuk.

Minden ezen felüli kiegészítés (napkollektorok, napelemek, hőszivattyús gépészeti rendszer…) külön gazdaságossági vizsgálat eredményeképpen kerülhet a tervbe. Mérlegelni kell a rendszerek megtérülési mutatóját az időben rendelkezésre álló anyagi források függvényében.

Kertkialakítás, parkolás

A tájépítészeti koncepció a meglévő növényzet megtartására törekszik. A telek minél nagyobb részét többszintes zöldfelületként alakítjuk ki. A kertbe, a játszóudvarba és az átriumba honos fa és cserjefajtákat telepítünk. Az udvar közepére előnevelt hársfa csoport kerül. A teraszok faburkolatosak. Az elbontandó épület helyére hagyományosan magyar gyümölcsfákat telepítünk, a játszóudvar mellett minden csoport külön veteményeskertet kap. A telken belüli parkolást (13db parkoló, feltételezve, hogy a közeli tömegközlekedési csomópont miatt az 50%-os kedvezmény érvényesíthető) a kerítésen kívül a Pazeller Jakab utca felöli oldalon képzeljük el úgy, hogy a meglévő fákat megtartjuk. Az autóval érkező családoknak külön bejáratot biztosítunk. A gazdasági bejárat a Százados útról közelíthető meg.


látványterv - Pitypang óvoda - sporaarchitects
7/9
látványterv - Pitypang óvoda - sporaarchitects




sporaarchitects


SPORAARCHITECTS Kft. ajánlatára adott szakmai vélemény egyéni bírálatok

Bíráló neve: Fernezelyi Gergely DLA főépítész

1. Városképi illeszkedés szempontjából 
A terv az épület elhelyezés szempontjából jó megoldást talál. A parkolók kialakítása is ötletes, bár a megoldás nem veszi figyelembe a jelenlegi utcakialakítást.
Helyezés: 2

2. Építészeti megjelenés szempontjából
Az épület kísérletet tesz a magastetős kialakítás és a modern építészetet együttesének megteremtésére. A játékos déli homlokzat jó hangulatú óvodai környezetet teremt. Az épület hátsó oldalán, és bejárati homlokzatán azonban már hiányzik az az építészeti elvárás, amit a kiírás rögzített. 
Helyezés: 2

3. Funkcionalitás (tervezési programhoz való illeszkedés) szempontjából
Az átrium kialakítása ötletes építészeti elem. Az alaprajz jól szervezett és a legracionálisabban használja ki a funkció adta kereteket.
Helyezés: 1

4. Fenntarthatóság, üzemeltethetőség szempontjából
Az épület jó alaprajzi kialakítása jól üzemeltethető épületet jelent.
Helyezés: 2

Bíráló neve: Iványi Gyöngyvér építész

1. Városképi illeszkedés szempontjából 
Helyezés: 4
Az épület – a tömegvázlatokon is jól látható módon – szinte lapos tetős kialakításával a városi szövetbe nem illeszkedik.

2. Építészeti megjelenés szempontjából
Helyezés: 3
A gyermekek számára befogadható kedvező megjelenés a színes homlokzati elemek és csoportokat jelölő formák miatt.

3. Funkcionalitás (tervezési programhoz való illeszkedés) szempontjából
Helyezés: 3
Funkcionális kialakítás nem jó:
- parkoló nem a Százados út felőli oldalon van kialakítva, így az autóval érkezők csak a kerten keresztül juthatnak el az épülethez;
- csoportszobákhoz nincsen saját öltöző;
- a konyha indokolatlanul kicsi (melegítés, stb.?)
- tornaterem légtere feleslegesen 2 szintes.

4. Fenntarthatóság, üzemeltethetőség szempontjából
Helyezés: 3
Tervező gondolt a gazdaságossági szempontokra későbbi esetleges kiegészítő energiaforrások használatára. Üzemeltethetőség a funkcionális problémákból adódóan nem megfelelő.

Bíráló neve: Kolba Mihály MÉK Kamarai küldött

1. Városképi illeszkedés szempontjából: Ez a terv kísérletet tesz arra, hogyan lehet környezetbe illeszkedő egy olyan épület, amelynek lényegében nincs a hagyományos értelemben magas teteje. Szerintem ez sikerült, a tervezett homlokzati beugrások , beszögelések finoman hangolt tudatos illesztése, az ablakok méretváltozásainak és elhelyezkedésének játékos kompozíciója, tehát az egyszerű(későbbiekben jelzem, hogy szerintem túl sematikus) tömegkiképzésbe beillesztett megkomponált homlokzati részletkiképzés együttese egy kiváló, igenis a helyszínbe beleilleszkedő óvoda épületet teremtett. Különösen a belső kertre néző városképi látvány az, amelyik lenyűgözően érzékelteti szerintem azt, hogyan lehet összekomponálni a mai trendi építészetet a helyszín kisvárosias hangulatával. 
Helyezés: 2 

2. Építészeti megjelenés szempontjából: Tovább dicsérve a tervet, főleg a belső kert felé néző játékos teraszos kialakítás tényleg a kisgyerekek paradicsomává válhatna a kis kuckókkal, a megjelenő színekkel és izgalmas kikémlelőkkel, ennek a homlokzatnak a kiképzése egyesíti szerintem a hagyományőrző motívumokat (oromfal tető kiszögelések, „absztrakt geometriában előadott tornácos teraszok") a mai építészet játékos-ösztönös „absztrakt mozgalmasságával". Viszont a tervezett épület homlokzati komponálása elválik a tömegkompozíciótól, a tervben a háznak van négy trendi ill., léptékében - motívumaiban hagyományőrző architektúrája, de tömegformálása túl sematikus maradt. A téglatest formájú háznak négy sarka van négy homlokzattal....(SAGRA építészek tervezett épület testének csak egy sarka van, a többi három helyen átfordul a homlokzati kompozíció egy oldott tömegben az egyik oldalról a másikra…) 
Helyezés: 2 

3. Funkcionalitás (tervezési programhoz való illeszkedés) szempontjából: Ennek a tervnek az alaprajzi kiképzése is mutatja azt, hogy a pályázati kiírás által megadott tervezési terület szűkössége miatt nem célszerű nagy közösségi teret - aulát kialakítani, mert ez akadályozza viszont olyan fontos funkciók megfelelő kialakítását, mint például a melegítő konyha és egyéb dolgozói területek. Erősen kérdéses a gyermeköltözők aulába való befordítása, kisgyerekekről van szó, talán jobb az a megoldás, amikor a csoportszobák előtereként kicsit intimebb teresedésekben tervezettek ezek az öltözők. Dicsérendő ugyanakkor a szép geometriai rend és átláthatóság, a belső átrium megteremtésének igénye. (Elképzelhetőnek tartom, ha esetleg ez a terv kerül továbbtervezésre, hogy egy kisebb méretű belső átriummal és a szükséges funkciók rendbetételével (pl. teakonyha növelése, gyermeköltözők félig befordítása a csoportszobák felé, stb..) egy nagyon jól használható kompakt - egyszerű belső alaprajzi rend kialakul egy kisebb méretű bevilágító átriummal…) 
Helyezés: 2 

4. Fenntarthatóság, üzemeltethetőség szempontjából: A tervezett déli homlokzaton a SAGRA építészekhez hasonlóan a teraszok fölötti napvédő építészeti szerkezetekkel optimalizálják a nyári ill. téli napsugárzás hatásait. Belső átrium ugyan megbontja a kompakt tömegkiképzést, de közlekedővel határos falai inkább segítik az épület hőháztartásának- átszellőzésének kialakítását. (Nyáron jótékonyan hűti belülről is az Óvodát, télen pedig további lehetőséget adhat a megfelelően nyitott üvegfalakkal a nap hőjének a beáramlására.) 
Helyezés: 2




Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Egy hely – A vizsolyi szeráf

2021.12.09. 13:25
00:06:38

Vizsoly neve ismert, ám leginkább Károlyi Gáspár magyar nyelvű teljes bibliafordításának nyomtatásával kapcsolatban említjük. Kevesen tudják, hogy református temploma középkori eredetű, azt pedig még kevesebb, hogy az épületben csodás freskók láthatók. Az Egy hely mai részében a szeráfot ábrázoló látványos falfestménnyel ismerkedhetünk meg.

Vizsoly neve ismert, ám leginkább Károlyi Gáspár magyar nyelvű teljes bibliafordításának nyomtatásával kapcsolatban említjük. Kevesen tudják, hogy református temploma középkori eredetű, azt pedig még kevesebb, hogy az épületben csodás freskók láthatók. Az Egy hely mai részében a szeráfot ábrázoló látványos falfestménnyel ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

Egy hely – a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

2021.12.09. 13:22
00:06:40

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum nem csak a festőóriásnak állít emléket, de a város érdekes történetét is megismerhetik a látogatók. Az Egy hely legújabb része a nemrég újrarendezett állandó kiállítást mutatja be.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum nem csak a festőóriásnak állít emléket, de a város érdekes történetét is megismerhetik a látogatók. Az Egy hely legújabb része a nemrég újrarendezett állandó kiállítást mutatja be.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk