építészet : környezet : innováció

Poliuretán keményhabok tűzzel szembeni viselkedése

A poliuretán keményhabok is a műanyag hőszigetelő anyagok csoportjába tartoznak, azonban az EPS (expandált polisztirol keményhab) lapokkal ellentétben hőre keményedő műanyagokról beszélünk. A modern kori poliuretán táblák (PIR) égetés során elszenesednek, hasonlóan viselkednek, mint a szerkezeti faanyagok.

A tűzzel szembeni viselkedés oldaláról vizsgálva az alufólia kasírozású PIR lapok (MSZ EN 13501 szerint) az építési termékek osztályba sorolása alapján D s1 d0 kategóriába tartoznak. A „D” a tűzvédelmi osztályt mutatja meg, míg az „s1” – a legkedvezőbb füstképződési, valamint a „d0” a legcsekélyebb mértékű égve csepegési kategóriát jelenti. Ez utóbbi két jellemző azért fontos, mert tűzzel szembeni védekezés kapcsán sok esetben a füstképződés a leghátráltatóbb (oltáskor nagymértékben korlátozza a láthatóságot), míg a tűz továbbterjedését a lecseppenő égő anyagcseppek elősegíthetik, illetve további égő gócpontok kialakulásához vezethetnek. (Az expandált (EPS) és az extrudált (XPS) polisztirol termékek E osztályba tartoznak.)

Ipari és mezőgazdasági csarnokok belső állmennyezetén elhelyezett hőszigetelések a legtöbb esetben védelem nélkül kerülnek beépítésre, ezért kiemelten fontos a hőszigetelés tűzvédelmi osztályba sorolása. A fellépő nedvességgel és mechanikai hatásokkal szemben a zártcellás hőszigetelő anyagok kellőképpen ellenállóak, így e termékek használatosak ezen a területen, azonban a PIR táblák alukasírozással „D s1 d0” besorolása kedvezőbb, mint az XPS táblák „E” osztálya valamint jobb hőszigetelő képessége miatt vékonyabb rétegben alkalmazhatóak és az alufólia réteg további védelmet is biztosít.


Poliuretán keményhabok tűzzel szembeni viselkedése

 

A hőszigetelő anyagok osztályba sorolásánál sok esetben többet mond a teljes szerkezettel elvégzett modellvizsgálat, melyre jó példa a könnyűszerkezetes, acél trapézlemezes födém. A tisztán PIR hőszigetelést tartalmazó acél trapézlemezes födém az égetéses vizsgálat során REI 15 perces tűzállósági teljesítményjellemző értéket ért el. (R – teherhordó képesség »szerkezeti stabilitás«, E – integritás »elválasztó funkció«, I – szigetelés.) A teljes szerkezet tűzvédelmi osztályának meghatározása: „B”.

A hőszigetelési követelmények eléréséhez kedvezőbb hőszigetelési jellemzőkkel rendelkező termékekből például poliuretánból akár fele vastagság is elégséges (PIR hővezetési tényezője, λ=0,022 W/mK).

 

Lapostetők hőtechnikai 
követelményei Magyarországon
(U-érték)
EPS vagy szálas 
hőszigetelés
PUR/PIR 
keményhab
U≤0,25 W/m2K – 
7/2006 TNM Rendelet
14-16 cm10 cm
U≤0,17 W/m2K - 
20/2014 BM Rendelet
17-20 cm10-12 cm

 

A PIR táblák alkalmazása számos további előnnyel jár:

A kedvezőbb hőszigetelő hatása miatt vékonyabb réteg beépítése is elégséges. A PIR táblák magas szilárdsága könnyebb, gyorsabb táblafektetést eredményez, a lapok mind a beépítés, mind az anyagmozgatás során nem vetemednek, nem nyomódnak össze, mechanikai rögzítésnél sem kell a dűbel tányérok hőszigetelő anyagba való benyomódásával számolnunk, így nem alakulnak ki pangó vizek, melyek a szerkezet károsodásához vezetnek.

A poliuretán táblák testsűrűsége 30 Kg/m3, mely harmada a kőzetgyapot termékeknek (100 Kg/m3). A jobb hőszigetelő képesség és az alacsonyabb testsűrűség akár ÖTSZÖR könnyebb szerkezetet eredményez trapézlemezes lapostetőknél. A jelentős súlymegtakarítás statikai és biztonsági szempontból is előnyös, hiszen tűz esetén a fém trapézlemezek szilárdsága a magas hőmérséklet miatt töredékére csökken, vagyis tovább bírják, később szakadnak le az acéllemezek a kisebb teher alatt.


Poliuretán keményhabok tűzzel szembeni viselkedése

 

Látható, hogy trapézlemezes lapostetők esetén a tűzbiztonsági, a statikai, a hőtechnikai, a gazdasági szempontok mind együttesen játszanak szerepet a hőszigetelő anyagok kiválasztásában.

P4230015 – Állattartó csarnok álmennyezeten elhelyezett PIR hőszigetelés
P3010083 –PIR hőszigetelés (22cm) mechanikus rögzítés trapézlemezes lapostetőn (deformáció mentes kialakítás)
P9160019 – 2x14cm vastagságú PIR keményhab hőszigetelés trapézlemezes lapostetőn.

Szatmári Zoltán
alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó
BACHL Hőszigetelőanyag-gyártó Kft.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »