Épülettervek/Középület

Megmenteni a múltat, áttervezni a jövőt – a Steindl villa újraélesztése

1/12

Makett – Forrás: MIXA, ABORA

?>
Makett – Forrás: MIXA, ABORA
?>
Makett – Forrás: MIXA, ABORA
?>
Makett – Forrás: MIXA, ABORA
?>
Makett – Forrás: MIXA, ABORA
?>
Makett – Forrás: MIXA, ABORA
?>
Az úton érkezve a villa felé – Forrás: MIXA, ABORA
?>
Az átjáró a pénztártól a villába – Forrás: MIXA, ABORA
?>
 – Forrás: MIXA, ABORA
?>
A villa a vászon árnyékolóval és a rendezvényterasszal – Forrás: MIXA, ABORA
?>
Az előadótér a verandán – Forrás: MIXA, ABORA
?>
Steindl-villa – Forrás: Hegyvidéki Önkormányzat - Fotó: Sárközy György
?>
Forrás: MIXA, ABORA
1/12

Makett – Forrás: MIXA, ABORA

Megmenteni a múltat, áttervezni a jövőt – a Steindl villa újraélesztése
Épülettervek/Középület

Megmenteni a múltat, áttervezni a jövőt – a Steindl villa újraélesztése

2021.07.23. 16:04

Projektinfó

Steindl villa

Stáblista

Az épület generál tervezője: ABORA Kft. és MIXA Kft.

Vezető építész tervező: Laczó Zoltán

Építész tervezőtárs: Csontos Györgyi

Építész munkatársak: Vizi Gergely, Hornperger Arnold, Csibi Dániel, Pálóczi Tibor

Letölthető dokumentumok:

A XII. kerületben 2022 végéig megvalósuló komplex projekt keretében megújul a Jókai-kert és a Költő utca sok éve megmentésre váró, kérdéses sorsú épülete, a Steind-villa - részleteztük korábbi cikkünkben. Laczó Zoltán (ABORA) és Csontos Györgyi (MIXA) tervei szerint a fejlesztések egyaránt szolgálnák a fennmaradt történeti emlékek megőrzését, a természet- és műemlékvédelmet, valamint egy korszerű természetismereti bemutatóhely és rendezvényhelyszín kialakításával egy új ökoturisztikai célpont létrehozását.

Előzmények

A valaha szebb napokat látott Steindl villa mára a teljes megsemmisülés szélére ért. Teteje, födémei zöme beomlott, szétázott, gombákkal fertőződött a szerkezetének jó része. Funkciótlanul áll egy szép, de szintén felújításra szoruló kertben, a Jókai kertben. Az építtető a kezelésében levő kert rekonstrukciójára és fejlesztésére nyert EU-s forrás (VEKOP) segítségével egy látogatóközpont (Natura 2000) építését határozta el. A kertben álló műemlék villa, így új életet nyerhet: látógatóközpontként a kert főépületévé vállhat, s a kerti rendezvények kiszolgálása mellett kicsit a Jókai villa emlékét is megidézhetné….

Az épület rövid története

Az épület építője és eredeti tulajdonosa Steindl Ferenc a XIX. század jeles műbútorasztalosa, kinek műhelye a magyar biedermeier megteremtője, fő terjesztője. 1840 körül a svábhegyi nyaralóépítés lázában testvérével Steindl Károllyal (Steindl Imre építész apja) ikervilla építésébe fogott. feltehetően 1842-ben készült el az eredeti villa, melyből mára már csak a pince maradt meg. A kor ízlésének és szokásának megfelelően, ez egy földszintes, klasszicista portikuszos villa volt keletre tájoltan. A birtok két fő részre tagolódott: a házhoz vezető régi (és mai) úttól a hegy fele díszkert volt található, a lejtő fele pedig szőlő. Steindl 1866-os halála után az évtized végén lánya és veje átépítette: a portikusz helyén megjelent a ma már nem látható teljes épületszélességű veranda, a pincelejárat északról délre került, illetve az északnyugati sarkon kis bővítés történt. 1881-ben aztán a dúsgazdag Emmer Kornél kúriai bíró és országgyűlési képviselő birtokába került az épület. Feleségével 1898-ban teljesen átépítették az épületet, s ekkor alakult ki mai megjelenése: nyeregtetős tömeg, vakolatkeretezések és sávok, emeletes kialakítás, verandás, keletre tájolt nyaraló. 1921-ben Emmerné eladta az épületet Farkas Lajosné szül. Holics Eszternek. Ezután jelentős átépítés a háború utáni államosításig nem történt. A veranda mára elbontásra került.

Steindl-villa – Forrás: Hegyvidéki Önkormányzat - Fotó: Sárközy György
11/12
Steindl-villa – Forrás: Hegyvidéki Önkormányzat - Fotó: Sárközy György

Építészeti értékek

Az építéstörténeti tudományos dokumentáció megállapítása szerint a műemléki védettséget élvező villaépület kvalitásai nem kiemelkedőek, a századfordulós svábhegyi nyaralóépítési kultúra és híres tulajdonosai emlékének, kulturális vonatkozásainak őrzője.  Az építészeti értékeket a műemlékvédelmi tervdokumentáció értéktára mutatja be részletesen, de kiemelten az alábbi értékes részeit nevezhetjük meg az épületnek. Ezek megőrzése, megidézése tervünk egyik célja.

- Az épület tölgyfa lépcsője és annak korlátszerkezete (esetleg Steindl Ferenc műhelyének munkája)

- A keleti homlokzat különleges vászonos kitekerhető árnyékolószerkezete (rekonstruálandó)

- Az épület vakolt homlokzata, ablakkeretezései (jó állapotú vakolatrészekkel)

- Veranda építése a régi helyén, új valós funkcióval (mára teljesen elpusztult, emléke, rajza nincs)

- Műemlék lépcső a nyugati oldalon az épület közelében

- Az eredeti építésből megmaradt 19. század közepi pincerész

- Az épület eredeti nyílászárói

Telepítés és építészeti alapkoncepció

Az átépítés legjelentősebb döntése az új funkciók elosztása. A villa központi szerepét, rangját is biztosítandó a látogatóközpont-előadótér-kiállítás főfunkció a régi épületbe kerül. Az épület kilátáshoz közeli helye, illetve a megközelítés tengelyében levő pozíciója is ezt a döntést erősíti. Az épület domb felőli oldalánál látható terepmélyedés a régi melléképületek helyét őrzi. Ez a tény, s az hogy cél egy védett és kiegészítő funkciókkal kiszolgált (wc, tárolók) rendezvényudvar létrehozása hozta azt az ötletet, hogy ezen gödröt körbeépítve kerüljön elhelyezésre az új épületrész. A villától karakteresen elhúzva, hátrahúzódva ölelő gesztussal telepítve adja a látogatóközpont bejáratát. A villával a kapcsolatot, egy üvegezett oldalfalú tető biztosítja, mely egyszerre átjáró, gyülekezőtér és büfé fogyasztótér. A telepítés fontos szempontja tehát jól használható udvarok létrehozása. A központi nagy rendezvényudvar hangulatához a villa látványán és az ölelő épülettömegeken kívül a három nagy fa árnyékolása és a szezonálisan használt napvitorla fedés is hozzájárul. A vitorlázat az árnyas-lombos kertben biztosítja a fényt, s a záporvédelmet a nagyrendezvények idején. A telepítés fontos eleme még a régi veranda helyén épített új veranda, és a kert legértékesebb fája, a vérbükk alá félig nyúló rendezvényterasz. Az műemléki javaslattal összhangban cél a bővítés homlokzatainak a villa vakolt architektúrájától kontrasztosan eltérő karaktere.

Makett – Forrás: MIXA, ABORA
4/12
Makett – Forrás: MIXA, ABORA

Látogatói útvonal

MEGKÖZELÍTÉS

Gyalogosan (tömegközlekedés) és autóval is a Költő utca felől érhető el a terület. Az utca tengelyében lehet tovább haladni, s egyenesen a kertbe jutni. Itt új kapuzat készül, kerékpártárolóval, esőbeállóval, információs felületekkel.

PARKOLÁS

Az új funkciók az OTÉK előírásai szerint 5 + 4 parkoló létesítését igénylik, melyet az elbontott pavilon helyén létesített parkoló 14 férőhelye kielégít. A kerékpárok fő elhelyezését is itt történik. A kerékpártároló egyéb funkciókkal is bír: ivókút, pelenkázó, leülő, információs tábla a kertről.

MEGÉRKEZÉS

A régi úton a házig gyalogosan lehet eljutni (kivéve a mozgássérülteket szállító autót). Az úton közeledve balra a város kilátása a fák lombja között el-el pillantva élvezhető. Az út tengelyében a villa oromfala már jelzi utunk célját. Az ölelő rendezvényudvarban átlósan az előtető jelzi a bejáratot az új épületszárny végén. Kültéri rendezvények az épület érintése (és koszolása) nélkül közvetlenül is elérhetőek.

ZÖLDBOLT

Az épületbe lépve az előtérben található a Zöldbolt pultja, mely tulajdonképpen az épület recepciója, infópultja, büféje is egyben. Ebből a térből jobbra a lépcsőn az emeleti irodákhoz juthatunk. Az ott folyó munka nem zavarja az alsó főfunkciókat, viszont a Zöldbolt az érkező irodai vendégeket tudja fogadni, s útba igazítani. A pultból belátható az átjáró-büfé fogyasztótér is. Belépő díj esetén a pult pénztárként is működhet. A lépcső alatt a mosdókhoz juthatunk. A bolt raktára a vizesblokk vagy akár a rendezvény catering felől is tölthető.

ÁTJÁRÓ - BÜFÉ

A Zöldboltban vásárolt termékek az üvegezett átjáró tágas terében elfogyaszthatóak. Jó időben innét a kültérbe is telepíthetőek asztalok. A tér északi üvegezése fóliázást kap (madárvédelem), melyen a villa és a kert rövid története bemutatható. Ebben a térben látogatócsoportok is be tudják várni egymást, s indulhatnak együtt a kiállítás megtekintésére vagy valamely foglalkozás kezdésére.

KIÁLLÍTÁS

A villa régi bejáratán belépve az előtérbe jutunk, ahol a régi lépcső vezet a galériára. Ha viszont tengelyben tovább haladunk akkor a kiállítótérbe jutunk. Ebben a térben a tömör falak biztosítják kiállítási anyagok elhelyezését. A tér viszont felfele kinyílik, hisz itt lesz látható az emeleti galéria. A térbe felülről felülvilágítón keresztül többlet fény jut, így a foglalkozások középre helyezett asztalai jó megvilágítást nyerhetnek. A tér közepébe állót mind a földszintről, mind a galériáról jól lehet hallani és látni, így egy pontról bemutathatja a kiállítást.

GALÉRIA

Az emeletre tehát a régi lépcsőn mehetünk fel (jó állapot esetén megőrizhető tehát). Itt a középfőfalon nagy nyílásokat nyitva egy tér alakul, melyet körbejárhatunk. A padlásfödém nem kerül vissza, így a régi nyaralóléptékből kilépve igazi középülethez illő tér nyerhető. A tetőszerkezet látható, a keleti ablaksoron a városi kilátás élvezhető.

VERANDA

A kiállítás megtekintése mellett a régi veranda helyén épült keleti új veranda kínál lehetőséget további foglalkozási tereknek, illetve nagyobb befogadóképességgel (30-40 fő) előadások megtartására. A térben körben üvegezett felületek biztosítják a sok fényt és kilátást. Vetítéses előadások idéjén belső vászon rolók árnyékolnak a déli végen, ami madárvédelemből szintén amúgy is fóliázott. Az épület tövében itt is adnánk felülvilágító csíkot, melyet a rekonstruált régi vászon árnyékoló rendszer indokoltan tudna árnyékolni.

A villa a vászon árnyékolóval és a rendezvényterasszal – Forrás: MIXA, ABORA
9/12
A villa a vászon árnyékolóval és a rendezvényterasszal – Forrás: MIXA, ABORA

TERASZ

Nagyobb rendezvény esetén a veranda keleti üvegfala négy nagy ajtó segítségével fel tud nyílni. Így nagy összefüggő burkolt vízszintes teret kapunk, melynek fele fedett is. A védelemre szoruló technikát a verandában is hagyhatjuk. A terasz az épület érintése nélkül is elérhető, így együtt tud működni a rendezvényudvarral.

PINCE

A teraszról az utunk a déli oldalon levő pincelejáróhoz is vezethet, ahol a ház pincéjében egy berendezett borozó és szőlészeti eszközbemutató utalhat a régmúltra, amikor még a Steindl fivérek boroztak itt. A terasz a szüret lebonyolítására is alkalmas, a kapcsolat adott.

ÁTJÁRÓ - VISSZA

A picéből a másik irányba indulva az átjáróhoz, így egyben a büféhez és bolthoz juthatunk, ahol enni-innivaló és egyéb Zöldbolt termékek vásárolhatóak távozás előtt.

KERT

A látogatás végeztével, vagy megelőzően a kertben indulhatunk körutakra. Az egyik az átjáró déli oldaláról indul, s rögtön a felújított műemlék lépcsőn vezet keresztül, ami az átjáróból látható is.

Belsőépítészeti és kiállítási koncepció

A belsőépítészeti feladat gerincét a látogatói útvonal mentén lévő terek és kiállításrészek megtervezése képezi, melyet kiegészíti a foglalkoztató- és rendezvényterületek mobíliáinak kezelése is. A belsőépítészeti csomag kiegészül a látogatói területek kiszolgáló helyiségeinek – a konyháknak és a vizesblokkoknak – terveivel is.

A látogatói területek nagy része a felújításra kerülő Steindl-villa fölszinti és emeleti részein találhatók majd (cc. 160-200m2), mely területekhez funkcionálisan, így látványvilágát tekintve is szorosan hozzákapcsolódnak majd a bejárati terek (a recepció/zöld bolt, az előterek/átjáró/büfé, a veranda és terasz, valamint a pincei helyiségei is (cc. 230m2)).

 – Forrás: MIXA, ABORA
8/12
– Forrás: MIXA, ABORA

A kiállítás témája – a DINPI meglévő, különleges és értékes gyűjteményeire alapozva – : „Magyarország madárvilága ábrázolásának korszakai". Ebbe a koncepcióba kiválóan beleilleszthető és egymást erősítve egyesíthető az unikális madárpreparátum-gyűjtemény, valamint a muzeális értékű madár-szakkönyv-gyűjtemény. A kiállítás fő témáját színesíti az épületnek és építőjének történetét felvillantó Steindl-tematika, valamint a pincébe helyezett Kadarka Egyesület területeihez tartozó szőlészeti-borászati tematika. Az egyéb terek (bejárati helyiségek, veranda, valamint a látogatói vizesblokkok), burkolati-, színezési-, (későbbi infografikai) stb. eszköztárral a fő kiállítási területekhez vizuálisan kapcsolódnak.

A belsőépítészeti koncepció alapját a régi és új kontrasztja, az emlékezetes, a meghökkentő látványelemek és a korszerű – a hagyományos installációk mellett a digitális technikát és az interaktivitást is alkalmazó – kiállítási és múzeumpedagógiai helyek létrehozása képezi. A vizuális összhatásban nagy szerepet játszik a hagyományos természetes anyagok (fa, kő, vakolat) és a homogén, neutrális modern anyagok (műgyanta, üveg, festett felületek, laminátumok) használata, melyek a a látogatói útvonalat lekísérő bútorszalagok és falfelületekbe integrált vitrinsávok anyaghasználataiban is megjelennek.

Forrás: MIXA, ABORA
12/12
Forrás: MIXA, ABORA

Tervezési cél volt a kiállító-helyiségek határoló felületeit (padló, falak) speciális installációs felületeknek tekinteni, valamint az épület örökölt adottságait (a régi lépcső és nyílászárók, a fogadóhomlokzaton „cégérként" megnyitott vakablak, a feltáruló padlástér, stb.) a kiállítási útvonal szerves részének tekinteni és kiemelt pontokként újrahasznosítani (ezzel is a környezettudatos gondolkodást szemléltetni).

Laczó Zoltán (ABORA), Csontos Györgyi (MIXA)

Szerk.: Sulyok Georgina

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok

SZALÓC ÉS BORZOVA // Rejtett Kincsek

2023.03.31. 07:52
10

A gömöri bányavidék kapujában vagyunk: Szalóc és Borzova két magyar falu, két középkori eredetű temlommal. Szalócon egy 14. századi eredettel bíró kegyhely áll, melynek régi szentélye egy 19. század elején hozzáépült hajóval és zsindelyes hagymakupolával büszkélkedik. Borzova szintén középkori múltú temploma még várja régi freskóinak felfedezését, ám kutatása például már egy DNS vizsgálathoz is támpontott nyújtott.

A gömöri bányavidék kapujában vagyunk: Szalóc és Borzova két magyar falu, két középkori eredetű temlommal. Szalócon egy 14. századi eredettel bíró kegyhely áll, melynek régi szentélye egy 19. század elején hozzáépült hajóval és zsindelyes hagymakupolával büszkélkedik. Borzova szintén középkori múltú temploma még várja régi freskóinak felfedezését, ám kutatása például már egy DNS vizsgálathoz is támpontott nyújtott.

Nézőpontok

A SÉNYEI KEMENCE KÁPOLNA // Egy hely + Építészfórum

2023.03.24. 16:12
5

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk