építészet : környezet : innováció

Steven Holl "remegő kézzel rajzolt" tornyai Koppenhágában

Stephen Holl nyertes koppenhágai pályaműve a kikötőbe érkező hajók fogadókapujaként fogható fel. A két felhőkarcolót a városi öböl felett 65 méter magasan feszülő gyalogoshíd köti össze.

Idén ősszel nyerte meg a Steven Holl Architects tervezőiroda azt a nemzetközi tervpályázatot, amelyet Koppenhága egy jelentős óceánparti területére írtak ki "The LM Project" címmel. Hollék nyertes pályaműve a kikötőbe érkező hajók fogadókapujaként is felfogható, és két vegyes funkciójú toronyházból áll, amelyek a városi öböl ellentétes oldalain állnak majd. A két felhőkarcolót a víz felett 65 méter magasan feszülő gyalogoshíd köti össze, amely az alatta elhaladó hajóforgalmat nem akadályozza.

 

helyszínrajz
Steven Holl LM projekt
 

 

A projekt felelős tervezője, Noah Yaffe elmondta, hogy mindkét üvegtorony saját építészeti nyelvezettel rendelkezik. A 27 szintes Langenlinie-torony az óceán, míg a 24 szintes Marmoremolen-torony a város felé fordul.

Mindkét épületben mozgólépcsőn megközelíthető nyilvános teraszok, ún. "fedélzetek" kapnak helyet, amelyekről a gyalogosok és a biciklisták liftekkel juthatnak fel a két épület 17. emeletét összekötő gyalogosátjáróhoz. A két függesztett hídelem kissé eltérő szögben indul a két toronyházból, ezért az átjáró a két "kar" csatlakokozási pontjánál csomót alkotva egy kézfogást idéz fel.

 

Steven Holl LM projekt
Steven Holl LM projekt
Steven Holl LM projekt, L torony terasz
 

 

Érdekes módon a híd tervezése már a pályázati kiírás programjában is szerepelt. A helyi szabályzat alapján ugyanis az újonnan épült irodaházak nem eshetnek 600 méternél távolabb a legközelebbi városi tömegközlekedési csomóponttól. A Langenlinie-torony esetében ez a követelmény csak a másik toronnyal való összeköttetés révén teljesülhetett.   

Holl nyertes tervét október végén mutatták be, és a kikötői fejlesztésekkel foglalkozó szerv, egy ingatlancég valamint egy állami vállalat által közösen megépítendő projekt kezdési időpontja még bizonytalan. A dán 3XN Architects tervezőiroda által a területre kidolgozott rendezési tervhez ugyanis szabályzatmódosításra is szükség lesz, és Holl tornyai csak ennek megtörténte után kezdhetnek épülni.

 

 
Steven Holl LM projekt, híd csomópont
Steven Holl LM projekt, híd belső tér
Steven Holl LM projekt, M torony terasz

 

Holl tervezőirodája jelenleg több skandináv projektben is érdekelt, így ők tervezik a szintén koppenhágai T-Husane vegyes funkciójú épületet, a Meander elnevezésű lakóegyüttest Helsinkiben, valamint már a kivitelezés fázisában van a Herning Center for the Arts általuk tervezett dániai épülete is.

fordította: Plótár Fatime

forrás

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »