/ AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024
Épülettervek/Hallgatói terv

Távbeszélő – Kollektívház – Kapui Kevin diplomaterve

1/30

Látványterv

Látványterv

Látványterv

Látványterv

Látványterv

Helyszínelemzés

Helyszínrajz

Helyszínrajz

Applikáció terve

Applikáció terve

Applikáció terve

Applikáció terve

Robbantott ábra

Keleti homlokzat

Déli homlokzat

Földszinti alaprajz

1. emeleti alaprajz

A-lakószint

B-lakószint

Tetőterasz

A-A metszet

B-B metszet

?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Helyszínelemzés
?>
Helyszínrajz
?>
Helyszínrajz
?>
?>
?>
?>
?>
Applikáció terve
?>
Applikáció terve
?>
Applikáció terve
?>
Applikáció terve
?>
Robbantott ábra
?>
Keleti homlokzat
?>
Déli homlokzat
?>
Földszinti alaprajz
?>
1. emeleti alaprajz
?>
A-lakószint
?>
B-lakószint
?>
Tetőterasz
?>
A-A metszet
?>
B-B metszet
?>
?>
?>
?>
1/30

Látványterv

Látványterv

Látványterv

Látványterv

Látványterv

Helyszínelemzés

Helyszínrajz

Helyszínrajz

Applikáció terve

Applikáció terve

Applikáció terve

Applikáció terve

Robbantott ábra

Keleti homlokzat

Déli homlokzat

Földszinti alaprajz

1. emeleti alaprajz

A-lakószint

B-lakószint

Tetőterasz

A-A metszet

B-B metszet

Távbeszélő – Kollektívház  – Kapui Kevin diplomaterve
Épülettervek/Hallgatói terv

Távbeszélő – Kollektívház – Kapui Kevin diplomaterve

2023.10.16. 12:54
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Római-part, Magyarország

Építészek, alkotók:
Kapui Kevin

Cég, szervezet:
Budapesti Metropolitan Egyetem

Távbeszélő – Kollektívház – Kapui Kevin diplomaterve

Tervezés éve:
2021

Stáblista

Konzulens:
Molnár Bea

MÉD:

Kapui Kevin diplomamunkájában a Római-parti Postás üdülő megmaradt szerkezetét egy összetett, kíséreleti funkcióval lakja be. Programja nem csupán a vázig visszabontott modernista épület hasznosítása, hanem az épületen és közvetlen környezetén túlmutató társadalmi célokat is megfogalmaz.

Diplomamunkám témáját a 2006 óta teljesen elhagyatott Római-parti Postás üdülő épülete adja, melyet K. Artner Klára tervezett 1970-ben. Az építészeti tervek nagy része elveszett, és az épületet 2021-ben elkezdték bontani. Azonban az internetes források, blogbejegyzések, archív fotók és részleges belsőépítészeti tervek segítségével sikerült visszafejtenem az épület szerkezetét.

A globális járvány hirtelen változásokat hozott mindennapjainkban, a home-office vált általánossá, és az otthonainkat munkahellyé, iskolává és játszótérré alakítottuk. Ez a helyzet felvetette a kérdést, hogy milyen hatása lehet ennek a környezeti kultúránkra és környezetünkre. Norman Foster erről úgy vélekedett, hogy a történelem folyamán számtalan globális katasztrófa hatott az építészetre. Például Angliában az 1666-os tűzvész után téglával építették újra Londont. Foster azt jósolja, hogy azok a folyamatok, amelyek már elindultak a járvány hatására csak felgyorsulnak. Elektromos autók elterjedése, dróntechnológia szállítási célokra, zöld építészet, városi zöld területek védelme –  csak néhány Foster gondolataiból a jövőnkre tekintve.[1]

Látványterv
3/30
Látványterv

Program

Tervezésem kezdetén úgy gondoltam, hogy a karantén és korlátozások közepette lehetőségem van a jövő alakítására. Projektemre egyfajta utópiaként tekintettem, és hat fenntartható programpontot vizsgáltam.

  • Energia: Napelempark segíti az épület energiaellátását a lapos tetőn, és okosotthon alkalmazás segíti a lakókat az energiafelhasználásuk vizualizálásában.
  • Alacsony vízfelhasználás: A tetőteraszra pozsgás növényeket telepítek, és automatizált öntözési rendszert használok a Duna vízével.
  • Közlekedési terhelés csökkentése: Partneri kapcsolatok révén lehetőség nyílik a lakóknak elektromos közlekedési eszközök (kerékpár, autó, roller) olcsóbb bérlésére és elektromos autók töltésére napelemek segítségével. Az épülethez tartozó autók töltése az épületen elhelyezett napelemek segítségével történik.
  • Egészség: Az épület minden lakója számára megfelelő mennyiségű és minőségű zöldterületet biztosít.
  • Épület városi szövetbe integrálása: Az épületet inkább felhasználom, mintsem lebontom, és a Duna partján álló csontváz-szerű szerkezetbe egyszerűen "beköltözök".
  • Hulladékstratégia: Az épület közösségi központként működik, ahol a lakók hulladékból termékeket hoznak létre, és az alapanyagokat a helyi "FKF hulladékudvarokból" nyerik. A program időszakos, és cserélődő kollektívákat von be.

Helyszínrajz
7/30
Helyszínrajz

Ez az épületem legfontosabb programpontja. Az ötlet egy már létező programból fejlődött ki. A japán kisváros Kamikatsu példájából inspirálódtam, amelynek sikerült elérnie, hogy nullára redukálják a hulladékot. Ezt a módszert népszerűsítik, sőt oktatják is saját akadémiájukon.[2]

A Római-parton található Távbeszélő kollektívház lakói mint egy alkotó kollektíva vannak jelen. Pályázat benyújtásával juthatnak lakáshoz és hozzá tartozó műhelyekhez, irodákhoz, szolgáltatásokhoz. A célközönsége olyan alkotó személyek, akik hulladékból terméket tudnak előállítani. Az igényelt alapanyagokat az “FKF hulladékudvaraiból" már leválogatva kapják meg. Előre meghatározott ideig lakik itt mindenki, utána cserélődik a kollektíva. 

Az épület inkubátorházként működik, lehetőséget kínálva akár konkrét startup vállalkozások indítására is a pályázók számára. Nemcsak kísérletezésre és fejlesztésre ad lehetőséget, hanem a termékek értékesítésére is. Erre az épület földszintjén egy külön üzlethelyiség található, amelynek másik fele az elhasznált, de még használható holmiknak van fenntartva, például babakocsi, gyerekjáték stb. Fontos, hogy a személyzet csak tiszta és működő állapotú holmikat fogad be és ad tovább. Ezeket a holmikat ingyenesen vihetik el az érdeklődők, így segítve a hulladék csökkentését és az újrahasznosítást. 

10/30

Az épület belső udvarán a kollektíva hétvégente piacokat is tarthat. Az emeleten található workshop és kiállítótér a lakosság bevonására, oktatására és kreatív fejlesztésére szolgál. Mindebben a lakók végig támogatást kapnak, mivel a kollektívában olyan személyek is részt vesznek, akik a PR, marketing, jog, gazdaság és értékesítés területén jártasak.

A Római Parti Távbeszélő Kollektívház az ilyen kezdeményezések első lépcsőfoka lehet. A város különböző pontjain megjelenhetnek hasonló szervezetek, programok és épületek. Az "FKF Hulladékudvarok" például egy szélesebb kezdeményezés részei lehetnének, és további lehetőségeket kínálnak a hulladék újrahasznosítására és a kreatív alkotásokra. Például a 11. kerület elhagyatott gyárépületei alkalmasak lehetnek egy Alkotóház létrehozására, ahol olyan művészek dolgozhatnak, akik kidobott bútorokat újítanak fel és alakítanak át. Ezeket a termékeket pedig különböző pontokon a városban lehetne értékesíteni. A Régi Postás üdülőhöz tartozó beépítetlen területen elkészülhetne Magyarország első hulladékfeldolgozó akadémiája, ahol a lakosság oktatása folyik.

Építészet

A modernista épület tornyában 5 emeletnyi lakószint épült ki. Emeletenként 2 db önálló lakás, valamint egy nagy, 2 szobás lakás. Az első emeleten a workshop és kiállítótér, közösségi konyha, és a hozzá kapcsolódó zöldtető található. A “betonlapály" másik oldalán napelemparkot alakítottam ki, valamint ide pozsgás növényeket terveztem. A földszinten nyitott terű irodák, kísérleti műhelyek vannak, valamint az épület Duna-parti oldalán helyezkednek el az üzletek.
A lakószintekhez tartozó feljutás is innen történik lépcsővel, illetve kulccsal működtethető lifttel lehet egészen a tetőteraszig feljutni.

Robbantott ábra
17/30
Robbantott ábra

Tetőterasz
A tetőteraszon az eredeti Postás üdülő ikonikus postaláda-szerű nyílásainak emlékét egy perforált fémszalaggal idézem meg, amelyet a betonszerkezetbe integrálva, összekötve az épület vertikális közlekedőivel tartok meg.

Lépcsőház, teraszok
A betonfödémeket fém lépcsőház töri át, valamint az épület tömegéhez szorosan hozzásimulva egy üveglift található. A lakószintekhez nagy méretű közösségi teraszok kapcsolódnak, amelyekről nyílnak a lakások. A teraszokat fém hálóra futtatott növények határolják. Az épületen a nyers beton dominál, amit fa pálcás burkolati elemek és vékony, többrétegű üvegcsíkok szakítanak meg.

Lakások
Az épület 5 lakószintjén összesen 15 lakás található: 10 önálló lakás és 5 darab kétszobás lakás. Összesen 20 lakó fér el. Az önálló lakások 40-47 m2 alapterületűek. Önálló konyhával, fürdőszobávala és mosógéppel vannak ellátva, és mindegyikhez fedett terasz kapcsolódik. A többszobás lakás 88 m2, tágas közös konyha, nappali tartozik hozzá, valamint a lakószobákhoz saját fürdőszobát terveztem.

Földszinti alaprajz
20/30
Földszinti alaprajz

Első emelet
Erre a szintre kizárólag az üzletből lehet feljutni. Itt található a workshop-terem, ahova lakossági programokat, valamit látogatható kiállításokat lehet szervezni. Tágas közösségi konyha is helyet kapott, amelyet tolóajtókkal lehet összenyitni a terasszal. A lakótorony liftje ezen a szinten nem áll meg és a lépcsővel sem megközelíthető, mivel innen eltávolítottam a födémet. Az így kiszabadított betonpillérek még légiesebben nyúlnak túl a belsőudvarra.

Co-office
A földszinti nagy “lapály" betonfödémjeit átriumokkal törtem meg, és engedtem be az óriás térbe a természetet. Ezekben az átriumokban szintén lehet tartózkodni, akár még dolgozni is. Az iroda belsejében csak a betonpilléreket hagytam meg, ezek köré szerveztem a munkaállomásokat. Ezeket hőre lágyuló ipari filces anyagú paravánokkal szeparáltam max. 150 cm magasságban. Az iroda belső bútorozása mobilis, amit az itt dolgozók szabályoznak, ösztönözve a kollaborációt. Az iroda tere teljesen átlátható, csak a nagy teakonyha és étkező töri meg, illetve a hátsó szakaszban elhelyezett kísérleti műhely. Ezt gumifüggönyökkel választottam el a nyitott terű irodától. A másik szárny irodáinak koncepciói hasonlóak; ehhez az oldalhoz zárt műhely és raktár is tartozik.

Látványterv
4/30
Látványterv

Fedett előtér
A beton födém szélétől visszahúzott irodák üveg tolóajtajai elé tágas fedett teraszok kerültek. Ezeket nagyméretű fapálcás nyitható ajtókkal láttam el, amelynek bizonyos elemeit futónövényekkel telepítettem. Ennek nyitása- csukása szabályozza a terasz egységét is. Akár önálló külső munkaállomás is kialakulhat itt.

Az épület tervezése és kialakítása során a modernista stílus jegyei mellett a természet és az innováció is fontos szerepet kapott. A beton és faanyagok összjátéka, valamint az üvegezett felületek lehetővé teszik a természetes fény behatolását az épület belsejébe, miközben megőrzik az ipari stílus nyersségét és funkcionalitását. Az épület különleges környezetet teremt a lakók, dolgozók és látogatók számára, lehetőséget adva a kreativitásra, együttműködésre és az ötletelésre

 

Kapui Kevin

[1] https://epiteszforum.hu/norman-foster-a-covid-19-nem-fogja-megvaltoztatni-a-varosainkat
[2] https://www.theguardian.com/world/2020/mar/20/no-waste-japanese-village-is-a- peek-into-carbon-neutral-future

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.