
VIBE Budapest: A Kulcsár Építészstúdió belsőépítészeti koncepciója
A Michelin-csillagos éttermeket működtető Costes Group kérte fel a Kulcsár Építészstúdiót, hogy készítse el új, latin-amerikai és ázsiai ihletésű éttermének, a VIBE Budapestnek a belsőépítészeti tervét. A nemrégiben megnyílt vendéglátóhely tervezési koncepcióját az építésziroda mutatja be.
“Az étterem Budapest egy ikonikus helyén, a Széchenyi tér északi szegletében, a Roosevelt irodaház földszintjén kapott helyet, mintegy hatszáz négyzetméteres alapterületen. A belsőépítészeti kialakítás víziója során és a kiviteli terv készítésénél ezen irodaházi adottság jelentős kompromisszumokat és kihívásokat jelentett.
A szándék az volt, hogy a helyszín napközben alkalmi étkezőhelyként és üzleti ebédcélpontként működjön, estére dinamikus klubhangulatú szórakozóhellyé változzon és a vendégkör preferenciáinak megfelelően fejlődjön.
A Budapest szívében található helyszín, lenyűgöző kilátással a Dunára és a Várhegyre, korábban éjszakai klubként és ebédidős étteremként működött. A projekt a belsőépítészeti kialakításon túl magában foglalta további irodahelyiségek építészeti integrálását, valamint a gépészeti, elektromos, akusztikai és tűzvédelmi rendszerek átfogó korszerűsítését. Ezenkívül új, élvonalbeli hang- és színpadtechnológiai valamint világítási rendszerek tervezésére volt szükség a helyszín sokoldalúságának fokozása érdekében.
A tervezésben az egyik legfőbb kihívást a helyszín jellege okozta, hiszen az irodáhaz földszintjén elhelyezkedő terület nem a legideálisabb helyszín a tervezett koncepcióhoz, ezzel együtt a végeredmény még a kompromisszumokkal együtt is tükrözi azt a magas színvonalat és látványvilágot, amelyet a Beruházó ide álmodott.
Az étterem elrendezése letisztult, nyitott, a dizájn kortárs és show-elemekkel tarkított. A tervezésnél a cél az volt, hogy a Dunai panoráma felé ez a nyitottság teljes mértékben megmaradjon, míg az oldalsó, szűkebb Vigyázó Ferenc utca felé zártabb, az utcától inkább leválasztott belső jöjjön létre. Ezen az oldalon az őserdőre asszociáló, buja, dzsungelszerű növényelrendezés szűrőként működik a kinti és a benti világ viszonylatában, intimebb légkört teremtve. Magát a vendég útvonalat és a működési rendszert is leköveti az alaprajz jellegének változása: a bejárat nyitottabb, világos, átláthatóbb területétől hátrafelé haladva az étteremben egyre zártabb, egyre befelé fordulóbb, növényekkel tarkított világ tárul elénk a konyha izzó, vulkánra emlékeztető “pokla" mentén haladva egészen a vendégmosdókig.
A hely működésével összhangban a belsőépítészeti koncepció fókusza az volt, hogy “rétegeket" hozzon létre, bemutatva a helyszín sokrétű aspektusát egy nap leforgása alatt. A tervezés alapja elegáns, egyedi elemekkel díszített belső tér köré összpontosul, amely elemek közül a két legfontosabb és legmeghatározóbb a helyet behálózó mintázat, valamint a vasbeton pillérek fatörzset idéző burkolata. Az eredeti Beruzházói koncepciót fordítja át vizuális formanyelvre a perui Shipibo motívumok által ihletett, saját tervezésű mintarendszer, melyet egyedi, kézműves kerámialapokra, a padló burkolatába, az álmennyezet raszterébe és még megannyi grafikai megjelenítéshez adaptáltunk, valamint a valódi fa burkolatú oszlopok, amelyek váltakozó fényei és színei a hely hangulatát, funkcióját nagymértékben befolyásolják. A különböző “rétegek" az eredeti szándék szerint alapvetően különböző fény effektusokkal jönnek létre, játszva a felületekkel és a tér atmoszférájával. Nappal a teret diszkrét, melegfehér világítás uralja, előtérbe helyezve a míves felületeket, a bárpultot, valamint a bútorozást, míg estére a hangulatot fokozatosan lehúzott általános világítás, és egyre élénkebb, egyre dinamikusabb világítás emeli ki. Az átmenet során a hely színei folyamatosan változnak, a térben a fa oszlopok válnak egyre erőtlejesebbé, valamint a színpadtechnikai fények által megvilágított helyszínek elevenednek meg. A tervekben többek között szerepelt a kerámia falburkolatba integrált másodlagos fény-effekt, amelynek célja a falfelülettel való játék, a merőben más esti megjelenés lett volna, azonban a kivitelezésnél ez már nem került megvalósításra.
A funkcionalitást és a művésziességet egyaránt magában foglaló helyszín a beépített ülőhelyekbe integrált kis színpadot tartalmaz, amelyet táncbemutatókra és élőzenei előadásokra használnak az este folyamán. A színpad a tér fókuszában áll és lényegében minden pozícióról belátható. A pillérekre épített fa elemek pixelvezérelt LED-es fénycsíkokkal rendelkeznek, amelyek a zenével vagy az előre programozott világítási szekvenciákkal szinkronban pulzálnak és változnak az események során. A mobilis és beépített ülőhelyeket a hátsó zónában boxos részek egészítik ki, melyek kisebb társaságok kicsit szeparáltabb ültetését biztosítják. A belsőépítészeti koncepció kiterjedt a mellékhelyiségekre is, biztosítva, hogy ezek a háttér területek is ugyanolyan kifinomultan legyenek kezelve, mint a fő vendégterületeket. A teljes belsőépítészeti koncepció újfajta, eddig csak más világvárosokban elérhető szórakoztatási élményt nyújt Budapesten, amelyet a helyszín egyedi működési víziója vezérel. Lehetővé teszi minden vendég számára, hogy megtapasztalja a tér megannyi arcát, változó hangulatát, teljes mértékben alkalmazkodva a napszakokhoz és a különböző rendezvényekhez.
Az éttermet beválogatták a The International Hotel and Property Awards 2025 jelöltjei közé European Restaurants kategóriában.
Építészet és generáltervezés: Kulcsár János, Kulcsár Építészstúdió Kft.
Belsőépítészet: Somfalvi Nóra
Munkatársak: Bottka Balázs, Bene Péter, Szabó Zsófia
Általános világítás megvalósítás: Solinfo Group
Színpadtechnológiai világítás: Lisys-Project Kft.
Kerámia burkolatok: BA Kerámia
Fotók: Gulyás Attila