Közélet, hírek

„A kormányzat integrált örökségvédelemben gondolkozik” - Dr. Tamási Judit a KÖH élén

2010.08.02. 11:24

Cikkinfó

Szerzők:
Petőcz Éva

Építészek, alkotók:
Tamási Judit dr.

Vélemények:
6

Dosszié:

dr. Tamási Judit sajtótájékoztató keretében nyilatkozott a KÖH jövőbeni legfontosabb célkitűzéseiről. Bár konkrét esetekről nem beszélt, szólt az örökségvédelem és a fejlesztés viszonyáról is. Csak akkor látja szívesen a fejlesztéseket, ha integrált, a kulturális örökségi értékekre alapozott fejlesztések jönnek létre. Petőcz Éva beszámolója.

Július 21-től dr. Tamási Judit látja el az elnöki teendőket a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal élén, miután dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter 2010. július 20-án felmentette  tisztségéből dr. Mezős Tamást. Az átadás-átvétel lezárulása után az elnökasszony egy bemutatkozó beszélgetés keretében ismertette főbb célkitűzéseit.

Dr. Tamási Judit véleménye szerint minden hivataltól elvárható, hogy szakszerűen, jogszerűen és gyorsan intézkedjen ügyeiben. Meglátása szerint ennek a hármas követelményrendszernek az egyensúlya bomlott meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban az elmúlt 4-6 évben, mert túlzott jelentőséget tulajdonítottak a gyorsításnak. A jogszabályokhoz nem koncepcionálisan, hanem ad hoc jelleggel nyúltak, hatásköröket vettek el a hivataltól. Ennek eredményeként a hivatal szakmai munkája gyengült, a jogi oldala pedig elbonyolódott. Az elnökasszony szeretné az egyensúlyt és a hatósági jogköröket visszaállítani, a szakmai munkát erősíteni, a minőséget javítani. Vezetése alatt szakmai irányelvek fognak születni, tervei szerint megerősödik a tudományos terület, és azok a csatornák, amelyek lehetővé teszik, hogy a tudományos terület érdemben belefolyjon a hatóság munkájába. Ehhez fontosnak tartja, hogy a háttérbázis az intézményen belül maradjon. Amennyire lehet, egyszerűsíteni kívánja a jogi környezetet, bár hangsúlyozta, hogy ez nem egy rövid távú program és ehhez a hivatal hatáskörén túlmutató lépések is szükségesek.

Szólt az örökségvédelem és fejlesztés viszonyáról is. Meggyőződése, hogy a nemzeti emlékezet őrzője a magyar kulturális kormányzat. A KÖH feladata az emlékek anyagi valóságban való megőrzése. Kiemelte, hogy a hivatal nem fejlesztés ellenes, de a műemlékek esztétikai értéke mellett létező sokkal fontosabb történeti, forrás értékét véleménye szerint ma a közfelfogás még nem ismerte fel, és csak akkor látja szívesen a fejlesztéseket a kulturális örökség által érintett területek, objektumok esetében, ha azok a történeti értékeket tiszteletben tartják, ha integrált, a kulturális örökségi értékekre alapozott fejlesztések jönnek létre. Így lehet a folytonosságot biztosítani, a hagyományt és a modernitás összhangját megteremteni. „A jövő örökségvédőinek is kell valami munkát biztosítani."- jegyezte meg némi öniróniával.

Az elnökasszony szerint a kulturális örökség fogalma tágabb annál, ameddig a hivatal jogszabály által előírt védelme kiterjed. Véleménye szerint kulturális örökségnek tekinthető minden, amit egy közösség annak érez és elfogad. „Én nagyon örülnék, ha a magyar állampolgárok bővítenék saját kulturális örökségi értékeiket, tehát arra biztatok mindenkit, fedezzék fel ezeket az értékeket és próbálják meg szellemi és lelki értelemben birtokba venni azokat." Arra törekszik, hogy kialakuljon egy polgárbarát örökségvédelmi hivatal, legyenek örökségbarát polgárok és a kettő együttműködése eredményeként a közgondolkodásban az örökségvédelem megkerülhetetlen tényezővé váljon.

A kormány örökségvédelmi programját illetően elmondta, hogy a kormányzat integrált örökségvédelemben gondolkodik, célja, hogy az örökségvédelem szempontrendszere beépüljön a különböző ágazati politikákba. Szeretné megszüntetni az egyházak örökségvédelmi tevékenységének hátrányos megkülönböztetését, és a kulturális kormányzat fel kívánja újítani azt a határon túli magyar örökségi értékek védelmére irányuló programot, ami 1998 és 2002 között működött, majd fokozatosan elhalt. Tamási Judit kezdeményezni fogja a világörökségi törvény revízióját, elindítja az ezzel kapcsolatos egyeztetéseket. Az elnökasszony kívánatosnak tartja egy örökségbarát nemzeti, sőt európai jogrendszer kialakulását.

Petőcz Éva

Vélemények (6)
beje
2010.08.03.
07:57

"Dr Tamási Judit meggyőződése, hogy a nemzeti emlékezet őrzője a magyar kulturális kormányzat."

Hát ez vagy egy pongyolán megfogalmazott mondat, vagy totális szereptévesztés.

EMA
2010.08.02.
23:01

Miért elnökasszony? Miért nem elnöknő?

Mi köze a poziciónak az illető hölgy családi állapotához? Az államelnöknek sem mondjuk, hogy elnök férjuram...

Mellesleg, ha csak a pozicióról van szó, akkor az is helyes, hogy dr Tamási Judit a KÖH elnöke. A névből nyilvánvaló, hogy az illető nő, amúgy meg tök érdektelen a neme.

egy-fo-epitesz
2010.08.03.
06:59

@EMA: off Ha az ÉF felteszi a kemény keresztkérdéseket, nem fogja tudni fiú-e vagy lány. De úgy általában a az ember neme nem közömbös. hm vagy a régészetben nem érdekes a csontváz neme és az ember életkorának is más dimenziói vannak?

on Mellesleg nem értem miért kell szeptemberig várnunk, hogy megtudjuk a belváros értékes-e. A hivatalban van 1985 óta, tehát azt nem mondhatja, hogy tájékozódó első hónapját tölti az épületben. A belváros meg még régebben ott van. Talán az ügy is nagy horderejű.

Tartok tőle, hogy a "nagy kérdés"-re fel akar készülni. Úgy, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon. Ez a hosszú pozicióban üldögélés titka. Kíváncsi vagyok ebben az ügyben van-e ilyen megoldás. Szerintem előbb utóbb valamelyik oldallal konfrontáció lesz.

Sima hivatalnok technika, ha halasztgatja akkor nincs probléma... És addig se hibázik. Nem irigylem. De az az óriás fizetés közpénzből pontosan azért van, mert elvileg járna hozzá egy kis felelősség. Ez alól kisiklani sem ér... az is hivatalvesztést jelent.

Úgy hogy csak sürgessük az Elnök Úrhölgyet!

perika
2010.08.03.
07:05

@EMA: EMA, tökéletesen egyetértek. A vezető pozíciójú nők megszólítása nagyon nincs rendben, a nyelvünk bicsaklik, én egyébként a sima elnök híve vagyok, de ez már így ment ki, úgyhogy marad, mementónak, hogy legközelebb jobban figyeljünk:-) üdv, e

egy-fo-epitesz
2010.08.02.
16:13

Kedves ÉF Szerkesztők!Akkor javaslom első riportként, a sok szakmai állásfoglalást és tiltakozást összefogva elmenni az elnökasszonyhoz és megkérdezni, hogy mi a véleménye a belvárosról...

"a hivatal nem fejlesztés ellenes, ... de csak akkor látja szívesen a fejlesztéseket a kulturális örökség által érintett területek, objektumok esetében, ha azok a történeti értékeket tiszteletben tartják, ha integrált, a kulturális örökségi értékekre alapozott fejlesztések jönnek létre. Így lehet a folytonosságot biztosítani, a hagyományt és a modernitás összhangját megteremteni."

Az elmélet jeles. Lássuk a gyakorlatot.

"Lenne-e szíves" azt az érintett 5 épületet műemlékvédelemre felterjeszteni és addig is ideiglenesen levédeni.

Kíváncsian várom... előre is köszönet.

perika
2010.08.02.
20:47

@egy-fo-epitesz: Igazság szerint ez volt a nagy "terv", de csak sajtótájékoztatót adott, interjút nem:-( Állítólag szeptembertől tud majd konkrét ügyekben intézkedni, illetve véleményt mondani. Csak remélni tudom, hogy nem lesz késő... de köszönjük az ötletet, jó, hogy egyre jár a fejünk:-) szia, e 

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk