Épületek/Középület

Autós gyorsétterem Írországban

2010.06.23. 16:39

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Zsuffa Zsolt, Paul Dillon

Földrajzi hely:
Galway, Íroszág

Vélemények:
4

Letölthető dokumentumok:

Paul Dillon és Zsuffa Zsolt autós gyorsétterme az írországi Galway egyik forgalmas bevezető szakaszán kapott helyet. Egy lelátóról nézve, az intenzív forgalom már inkább folyton változó izgalmas mozgóképként jelenhet meg a szemlélő számára. 

A gyorsétterem Galway keleti külvárosában, az M6-os autóút mellett helyezkedik el. A forgalmas autóút, egy bevásárlóközpont és annak parkolója valamint egy üzleti park jelenti a keskeny telek közvetlen környezetét. A kétszintes épület bejárati szintjén főleg az étterem kiszolgáló részei, a konyha és egy kisebb külön bejáratú üzlet kapott helyet. Az emeleten található a fogyasztótér nagy része és annak kiterjesztéseként a tágas terasz, melyet körbeüvegezetten alakítottunk ki, védelmet nyújtva az erős szél ellen.

 

Az épületet, minthogy azt gyakorlatilag utak veszik körül, a gépkocsiforgalomra, a gyors nézőpontváltozásokra terveztük. Emellett fontos szempontnak tűnt, ebben a város keleti kapujaként is jellemezhető helyzetben, a helyi hagyományos építészeti karakter megidézése is. Az épület tömegképzésére számos modellváltozat készült, míg megtaláltuk azt az egyszerű formát, mely elég érzékenyen reagál a fent leírtakon túl az amorf telekformára is.

A masszívabb alsó szint felett könnyed üvegezett épületrészt alakítottunk ki, amelyről, mint egy lelátóról nézve, az intenzív forgalom már eléggé szeparált, sőt inkább folyton változó izgalmas mozgóképként jelenhet meg a szemlélő számára. Ennek megfelelően a homlokzati anyaghasználatban a nehézkes helyi kő és nyersbeton felületeket kiegészítő és ellenpontozó, azokkal azonos síkba helyezett strukturált üvegfalak könnyedsége játssza a fő szerepet. Egyszerű, de helyi izű építészeti választ kíséreltünk adni erre az egyébként nagyon is közönséges épülettípus -és környezet jelentette kihívásra és ezáltal egy talán kicsit valóban igényesebb kereskedelmi építészet létrehozására.


Vezető tervezők: Paul Dillon, Zsuffa Zsolt
Építész munkatársak: Brendan Horan
Szakági tervezők:
Statika: O’Connor Sutton Cronin
Tájépítészet: ait urbanism + landscaping
Elektromosság és gépészet: Canney Associates
Tűzvédelem: Jeremy Gardner Associates
Generálkivitelező: Purcell Construction Ltd.
Tervezés éve: 2008
Kivitelezés éve: 2010
Bruttó szintterülett: 590 m2
Megbízó: Liam Mulryan
Generáltervező: Paul Dillon Architects

 

Vélemények (4)
mB
2010.10.05.
09:21

ma került fel az ArchDaily-re.

HI
2010.06.24.
20:01

  Na ne! Pozitív hozzászólás? Aszpirin, C vitamín és sok folyadék, hátha segít. Már meg akartam kérdezni, a "mao" macskára utál?

Huszti István

HI
2010.06.25.
07:15

@HI: Hi HI!

Nem az első. Szerintem már nagyon sok volt.

Nem ismerem az ír jogszabályokat. Bár jelentős helyismeretem van, úgy általában.

:)

A Mao-t pedig épp jókor mondod.... na az folyamatos elegédetlenség nálam. Az ír cikk így dupla értékű egyrészt pozitiv másrészt viszonyítást ad itthonra -sajnos.

Mo. én így szeretlek!

mB
2010.06.24.
13:37

szép ír ház. egyszerű és jó.

jó lenne ha itthon is ilyen szinvonalú építkezés lenne a jellemző, plusz a tervező stáb méretét is megirigyelné itthon még egy atomerőmű is.

Ja és Zsuffa Zsolt ott "tanul" vagy hosszabb távra ment?

Minden esetre gratulálok.

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk